Σύγκρουση στη Βουλή για τα Σκόπια

Σύγκρουση στη Βουλή για τα Σκόπια

Λοβέρδος κατά Κοτζιά: Λέτε ψέματα για τα Σκόπια - Το κείμενο ήταν πλήρως αδιαβάθμητο

Σύγκρουση στη Βουλή για τα Σκόπια
Πολιτική αντιπαράθεση για το Σκοπιανό άνοιξε αναπάντεχα στην Βουλή με σχεδόν το σύνολο των αντιπολιτευτικών κομμάτων (πλην ΚΚΕ και Ποτάμι) αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών να επιδίδονται σε δημόσια συζήτηση και μάλιστα σε κλίμα σύγκρουσης για απόρρητα ζητήματα και ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Οι περισσότεροι επέδειξαν περισσή επιπολαιότητα για ένα ζήτημα που άνοιξε για τους δικούς του λόγους ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.

Στην πράξη ο αρχηγός του ακροδεξιού μορφώματος αποκάλυψε σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας απόρρητες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής αλλά και σχετική επιστολή που εκ του νόμου είναι διαβαθμισμένη ως απόρρητη.

Ο κ. Μιχαλολιάκος ξεκινώντας την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και πρόσθεσε «μαθαίνουμε ότι στις συναντήσεις του συζητήθηκε και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ύπαρξη της επιστολής που του απέστειλε ο κ. Κοτζιάς με την οποία τον κάλεσε να προτείνει ονομασίες για το Σκοπιανό για να συμπληρώσει «κανένας συμβιβασμός για τη Μακεδονία μας. Ούτε σύνθετο, ούτε παράγωγο, ούτε τίποτα. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να πάει σε μία τέτοια λύση θα έχει μαζί της τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, αλλά θα έχει απέναντί της την πλειοψηφία του λαού».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης λέγοντας αρχικά ότι δεν αναγνωρίζει την επιστολή και επισημαίνοντας στον υπουργό Εξωτερικών πως η μόνη συζήτηση που μπορεί να γίνει είναι σε συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος καλώντας τον κ. Κοτζιά να είναι πιο προσεκτικός σε ευαίσθητα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικό εξέδιδε ανακοίνωση στην οποία επισήμανε ότι «Στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους Εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του Υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».

Ωστόσο, η συνέχιση των δημόσιων τοποθετήσεων στην Βουλή φαίνεται ότι προκάλεσε την έκρηξη του υπουργού με αποτέλεσμα να συμμετάσχει και ο ίδιος στη αντιπαράθεση.

“Όλες οι αλληλογραφίες του δημοσίου είναι απόρρητες”, είπε ο κ. Κοτζιάς και αναρωτήθηκε ότι “από πότε τότε εκπρόσωπο των κομμάτων παρουσιάζουν απόρρητα έγγραφα στο ελληνικό κοινοβούλιο, από νόμους που ψηφίσθηκαν μάλιστα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ”.

Αυτό που έκανα, είπε ο υπουργός, είναι με  απόρρητο έγγραφο να υπενθυμίσω τη δέσμευσή τους να πουν τη γνώμη τους. Υπογράμμισε δε ότι άκουσα τον Μειμαράκη να επικαλείται το νόμο του 1992 αλλά η ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή άλλαξε γραμμή το 2006 και αυτή η αλλαγή με έκανε να θέλω τη γνώμη σας.  “Δεν μπορείτε να δίνεται στη δημοσιότητα έγγραφα”, επανέλαβε. Διευκρίνισε δε ότι το έγγραφο δεν είχε διαβάθμιση, διότι δεν απαιτείται από έγγραφα συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. ξεκαθάρισε ότι θα υπερασπιστώ μία πατριωτική εθνική στρατηγική.
 
Ανταπαντώντας ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι «αυτό που είπα είναι  ότι αν θέλετε να αλλάξετε την απόφαση να συγκαλέσετε συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η επιστολή βγήκε από την Χρυσή Αυγή. Αν είχατε εμπιστοσύνη να συζητάτε τα θέματα αυτά με επιστολές σας εγκαλώ γιατί έπρεπε να τα συζητάμε στο συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών… Λίγη σοβαρότητα από το υπουργείο εξωτερικών δεν βλάπτει». Ακολούθως, ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε «δεν αντιλαμβάνεται ο υπουργός. Επι μιας γκάφας η εξαγωγή ευθυνών σε άλλο κόμμα δεν είναι σωστή συμπεριφορά. Ο υπουργός ψεύδεται. Εχω το έγγραφο η διαβάθμιση εγγράφου αναγράφεται επι του εγγράφου και η επιστολή του υπουργού δεν είναι διαβαθμισμένη. Να σοβαρευτείτε».

Ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) είπε ότι το ΚΚΕ δεν μετέχει στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και επισήμανε προς τα κόμματα ότι «απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα».
Ο κ. Σπύρος Δανέλλης (Ποτάμι) είπε ότι « πολύ γρήγορα αποδεικνύονται εξαιρετικά σοβαρές οι ενστάσεις και επιφυλάξεις μας σε σχέση με την άποψή μας ότι η συμμετοχή της ΧΑ στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής θα δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα. Ισως να ξανασκεφτούμε κάποια πράγματα καθώς το σημερινό προεδρείο έχει διαφορετική αντίληψη γι αυτά τα πράγματα από ότι το προηγούμενο».

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε «διεξάγεται παρεμπίπτουσα συζήτηση για ένα σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι το πρέπον είναι η διακοπή της εδώ καθώς στάλθηκε έγγραφο χωρίς διαβάθμιση προς τα κόμματα. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να δεσμευτεί ο ΥΠΕΞ ότι το ταχύτερο θα διεξαχθεί σοβαρή κεκλεισμένων συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Ο κ. Κοτζιάς επανήλθε σημειώνοντας ότι τα έγγραφα του Συμβουλίου είναι εκ του νόμου απόρρητα αναφέροντας ότι «Ο εκπρόσωπος ΚΚΕ και ο κ. Βενιζέλος είναι φωνή λογικής». Τέλος είπε ότι δεν πρόκειται να ξανακαλέσει την Χρυσή Αυγή μετά την παραβίαση του απορρήτου που ήταν – όπως είπε – πράξη εναντίον της πατρίδας.
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης