Επιμένει η Μέρκελ: Μόνο μαζί με την Τουρκία θα διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Επιμένει η Μέρκελ: Μόνο μαζί με την Τουρκία θα διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ

Η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μπορεί να γίνει μόνο μέσω συλλογικής προσπάθειας, συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος

Επιμένει η Μέρκελ: Μόνο μαζί με την Τουρκία θα διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ
Στην γραμμή της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστούν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμεινε η Άνγκελα Μέρκελ.

Λίγες ώρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής η Γερμανίδα Καγκελάριος σε σημερινή της ομιλία στη Γερμανική Βουλή ήταν ξεκάθαρη: «Ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι μαζί με την Τουρκία».

Κλείσιμο
Η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μπορεί να γίνει μόνο μέσω συλλογικής προσπάθειας, συμπλήρωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η κυρία Μέρκελ παρομοίασε την κατάσταση με τους πρόσφυγες με ό,τι συνέβη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο λέγοντας ότι «ποτέ άλλοτε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν κυνηγημένοι τόσοι άνθρωποι όσο σήμερα. Συνολικά μιλάμε για 60 εκατομμύρια ανθρώπους. Πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα».

Επέμεινε, επίσης, στην ανάγκη λειτουργίας των Hot Spots σε Ελλάδα και Ιταλία μέχρι το τέλος Νοεμβρίου μολονότι χαρακτήρισε το σχέδιο «φιλόδοξο».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια κοινότητα αξιών και τώρα πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι αυτός ο χαρακτηρισμός ευσταθεί» κατέληξε η κυρία Μέρκελ.

Η προσφυγική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί, μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες της φυγής των ανθρώπων από την πατρίδα τους, τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε ότι για αυτό είναι αναγκαία η συμβολή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής. 

«Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το σημείο που θέλουμε να φτάσουμε», αλλά «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μήνυμα ενότητας προκειμένου να σημειώσουμε πρόοδο στα ειδικότερα ζητήματα», επισήμανε η Καγκελάριος αναφερόμενη στην χθεσινή Σύνοδο και σημείωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε σήμερα αυτό το ζήτημα θα διαμορφώσει μακροπρόθεσμα το πρόσωπο της Ευρώπης. 

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το Κράτος Δικαίου, η ανοχή, η αλληλεγγύη, μας συνδέουν στην Ευρώπη και όχι μόνο πολιτισμικά. Είναι θεμελιώδεις ιδέες, αναπόσπαστα κομμάτια των Συνθηκών και βάση της κοινής δράσης. Ο χειρισμός μας στην παρούσα κρίση θα διαμορφώσει την ήπειρό μας για πολλά χρόνια. Θέλω η Ευρώπη να περάσει με επιτυχία αυτή την κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική και ηθική δοκιμασία», δήλωσε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι πρέπει να τηρηθεί το βασικό ευρωπαϊκό επίπεδο για την παροχή στέγης και φροντίδας των προσφύγων και για την διεξαγωγή των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, «το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι κατοχυρωμένο παντού», ενώ πρέπει να ελεγχθεί και να οργανωθεί καλύτερα η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

«Σε αυτό περιλαμβάνονται η αποτελεσματική επαναπροώθηση εκείνων που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η στήριξη σημαντικών χωρών προέλευσης και ‘transit' στους τομείς της φροντίδας των προσφύγων και της καταπολέμησης των συμμοριών διακίνησης», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τους πρόσφυγες που δέχεται η Γερμανία, τόνισε ότι από αυτούς αναμένεται να σέβονται τις γερμανικές αξίες και την γερμανική νομοθεσία, αλλά και να μάθουν την γερμανική γλώσσα, προκειμένου να ενταχθούν καλύτερα και συντομότερα στην τοπική κοινωνία. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης