Δύο γιατροί από την Κρήτη στο «τιμόνι» του υπουργείου Υγείας

Δύο γιατροί από την Κρήτη στο «τιμόνι» του υπουργείου Υγείας

Το σύστημα δημόσιας υγείας παραμένει προτεραιότητά τους - Ο κ. Ξανθός γνωρίζει πια καλά το πεδίο των  νοσοκομείων και των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) – όχι μόνο ως γιατρός αλλά και επειδή το ΕΣΥ, το ΠΕΔΥ και η ψυχική υγεία ήταν στις αρμοδιότητές του τους προηγούμενους επτά μήνες

Δύο γιατροί από την Κρήτη στο «τιμόνι» του υπουργείου Υγείας
Δύο γιατροί από την Κρήτη τοποθετούνται στην Αριστοτέλους, στο υπουργείο Υγείας. Για την ακρίβεια, ο εις εξ αυτών ήταν ένοικος της Αριστοτέλους, τους τελευταίους επτά μήνες: πρόκειται για τον Μικροβιολόγο κ. Ανδρέα Ξανθό, αναπληρωτή υπουργό Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πλέον, ο κ. Ξανθός θα αλλάξει γραφείο, μετακομίζοντας κατά έναν όροφο, και θα αναλάβει επικεφαλής του υπουργείου Υγείας.
 
Αναπληρωτής υπουργός Υγείας ορίστηκε ο χειρουργός- εντατικολόγος κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο συμμετείχε στην κυβέρνηση, όντας υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
 
Εκτός από την καταγωγή και την ιατρική ιδιότητα, τον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη ενώνει η συνδικαλιστική δράση.  Μάχιμος συνδικαλιστής στο χώρο του ΕΣΥ στο Ρέθυμνο επί σειρά ετών και βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012 ο κ. Ξανθός,  μέλος του Δ.Σ. των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής (ΕΙΝΑΠ) και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, δηλαδή της Ομοσπονδίας των γιατρών του ΕΣΥ ο κ. Πολάκης. Και οι δύο διεκδικούσαν καλύτερο σύστημα δημόσιας υγείας, προσβάσιμο σε όλους και χωρίς επιβάρυνση για τους πολίτες. 
 
Τα αιτήματα τους δεν έχουν αλλάξει. Το σύστημα δημόσιας υγείας παραμένει προτεραιότητα για καθέναν από τους δύο Κρητικούς γιατρούς, μόνο που η πραγματικότητα, όπως υπαγορεύεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, δεν επιτρέπει πολλές ή δραστικές παρεμβάσεις - οπως τουλάχιστον τις αντιλαμβάνονται. Το 5ευρω εισιτήριο για τα δημόσια νοσοκομεία, για παράδειγμα, που πρέπει να επανέλθει βασει του τρίτου μνημονίου, ήταν ενα απο τα πρώτα έργα της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Ξανθός υπεραμύνεται ακόμη της απόφασης για την κατάργηση του, ωστόσο απάντηση στους θεσμούς για το που θα βρεθεί ισοδύναμο -έσοδα ετήσια ύψους 40 εκατ. Ευρώ- δεν μπορεί να δώσει. 
 
Ο κ. Ξανθός γνωρίζει πια καλά το πεδίο των  νοσοκομείων και των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) – όχι μόνο ως γιατρός αλλά και επειδή το ΕΣΥ, το ΠΕΔΥ και η ψυχική υγεία ήταν στις αρμοδιότητές του τους προηγούμενους επτά μήνες.
Κλείσιμο

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, επίμονος και εργατικός, βρίσκεται πολύ κοντά στους εργαζόμενους της υγείας, ενώ από το 2012 που εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου δηλώνει ότι στόχος του επαγγελματία υγείας είναι να βρίσκεται κοντά σε όσους πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση. 

Το «μειονέκτημα» του, ωστόσο, είναι ότι, σε αντίθεση με τον πλούτο των αριστερών ιδεών που παραθέτει, εμφανίζει «έλλειμμα» προτάσεων και λύσεων που να περιέχουν στοιχεία μετρήσιμα. Με δεδομένο ότι το τρίτο μνημόνιο στην υγεία υπαγορεύει κυρίως αριθμούς, όπως τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, της φαρμακευτικής δαπάνης, του ΕΟΠΥΥ κοκ, αλλά και στόχους που πρέπει να τεθούν, ευλόγως μπορεί να διερωτηθεί κάποιος πώς θα συγκεραστεί η καθαρή αριστερή οπτική του κ. Ξανθού με τις δεσμεύσεις της χώρας.
 
----------
 
 
Έχοντας φορέσει για λίγες μόνο εβδομάδες το υπουργικό κοστούμι του, από τα μέσα Ιουλίου που έγινε ανασχηματισμός και τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι και τον Αύγουστο που παραιτήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ο κ. Πολάκης είναι έτοιμος να αφήσει τα κρητικά μαύρα πουκάμισα για δεύτερη φορά και να βρεθεί στο υπουργείο Υγείας.
 
Πριν από τη Βουλή είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είχε εκλεγεί δήμαρχος Σφακίων με σαρωτικά ποςοςτά και έντονη δραςη - το 2010 εξελέγη με ποσοστό 62% και το 2014 με 96,5%. Ο ίδιος θυμίζει εμφατικά ότι επί των ημερών του λειτούργησαν και δύο πολυδύναμα ιατρεία, στα οποία χειρουργούσε ο ίδιος προσωπικά. 

Μαχητικός μέχρι…τελικής πτώσεως, με φωνή που υψώνεται επικίνδυνα, τολμηρός και επίμονος στις διεκδικήσεις του ο κ. Πολάκης χρηςιμοποιεί συνήθως τις μαντινάδες και την ένταςη της φωνής του για να ακουςτει ακόμη πιο πολύ, ακόμη πιο δυνατά. Πολλοί συνάδελφοί του θυμούνται τις επεισοδιακές συνεδριάσεις και τις αντιπαραθέσεις του με άλλους συνδικαλιστές της ΕΙΝΑΠ και της ΟΕΝΓΕ, όπου συμμετείχε πριν ιδιωτεύσει, όπως και τη διαδρομή του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου χρησιμοποιούσε συχνά τις εφημερίες, «κλείνοντάς» τες προκειμένου να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας και νοσηλείας.
 
-------
 
Τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι τα τεράστια βάρη του ΕΟΠΥΥ που δυσκολεύουν πολύ τη λειτουργία του Οργανισμού, η οριακή λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, το φθίνον Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης που κινείται…απειλητικά προς τα πάνω και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.
 
Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και η εξόφληση των παρόχων, αποτελούν ένα βασικό μέτωπο το οποίο η κυβέρνηση θέλει να κλείσει ώστε να περιορίσει τις απώλειες σε επίπεδο αγοράς, πχ φαρμακευτικές εταιρίες, ιδιωτικές κλινικές, αλλά και συντεχνιών πχ φαρμακοποιοί, γιατροί.
 
Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,6 δισ. ευρώ στο σύνολο των παρόχων. Στους συμβεβλημένους γιατρούς μόνον οφείλει το 10% των επισκέψεων από το 2012, το 10% των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων από το ίδιο έτος και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Οφείλει, επίσης, τις επισκέψεις, ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις μηνών Απριλίου και Μάιου του 2015.
 
Σε ανάλογη κατάσταση χρηματοδότηςης βρίσκονται και τα νοσοκομεία, τα οποία οφείλουν στους προμηθευτές τους πάνω από 1 δισ. ευρώ και διεκπεραιώνουν με προβλήματα την τροφοδοσία τους. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας κ. Θάνος Δημόπουλος ενέκρινε χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξοφληθούν χρέη και να διασφαλιστεί η ρευστότητα του ΕΣΥ.

Οριακή κρίνεται η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία. Έχουν αποχωρήσει χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ η κυβέρνηση δεν προχώρησε στις 4.500 προσλήψεις που είχε εξαγγείλει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης