Βερολίνο-Βρυξέλλες «υπενθυμίζουν» στον Τσίπρα: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις

Βερολίνο-Βρυξέλλες «υπενθυμίζουν» στον Τσίπρα: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις

Κοινή γραμμή πλεύσης από τη γερμανική καγκελαρία και την Κομισιόν - Πριν καλά-καλά καταλαγιάσουν οι πανηγυρισμοί στην Κουμουνδούρου, επανέρχονται και ζητούν να υπάρξει πλήρης υλοποίηση των δεσμεύσεων της Αθήνας προς τους εταίρους

Βερολίνο-Βρυξέλλες «υπενθυμίζουν» στον Τσίπρα: Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις
Μπορεί στην Αθήνα, την επομένη των εκλογών, οι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν κοπάσει και οι ζυμώσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αφήνουν το χρόνο να κυλήσει και στέλνουν ήδη τα πρώτα τους μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Επιστρέφοντας στο ρόλο που τους είχαμε συνηθίσει προ ολίγου καιρού -και έπειτα από την... εκκωφαντική τους σιωπή κατά το διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα-, οι Γερμανοί, διά στόματος του εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, διαμηνύουν πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι, εντός των επόμενων ωρών, η Γερμανίδα καγκελάριος θα συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα. «Φυσικά, η κυβέρνηση του Βερολίνου θα συνεργαστεί στενά και με τη νέα ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα του χρέους και το προσφυγικό» τόνισε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας πως η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Κλείσιμο
«Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε με έμφαση ο Ζάιμπερτ.

Μήνυμα για τις μεταρρυθμίσεις και από την Κομισιόν
Την ίδια ώρα, ικανοποιημένη για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και την ευρεία αντιπροσώπευση φιλοευρωπαϊκών κομμάτων δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα έχει δεσμευτεί σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως, υπό την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, «η Ελλάδα δεσμεύθηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και απασχόλησης», ενώ εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση έχει την εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, τόνισε ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία και πρόσθεσε ότι η απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε ουσιαστική δουλειά, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εξέφρασε την ελπίδα του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τάχιστα τα καθήκοντά της, ενώ μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του για τη νίκη του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης