Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας τα έπαιξε όλα για όλα και κέρδισε

Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας τα έπαιξε όλα για όλα και κέρδισε

«Guardian», «Telegraph», «BBC», «Independent», «SkyNews» περιγράφουν τη νίκη του Αριστερού κόμματος, επισημαίνοντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά, καθώς ο Τσίπρας έχει αποδεχτεί ένα συντριπτικό πακέτο λιτότητας από την ευρωζώνη

Πώς σχολιάζει ο ξένος Τύπος τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας τα έπαιξε όλα για όλα και κέρδισε
«Δεύτερη φορά... Αριστερά» με την Ελλάδα να έρχεται ξανά στο επίκεντρο της Ευρώπης και του ξένου Τύπου. 

Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης αποτυπώνουν το εκλογικό αποτέλεσμα με «δυνατούς» τίτλους και φιλοξενούν εκτενές ρεπορτάζ για το προβάδισμα του Αλέξη Τσίπρα... «παρά το σκληρό μνημόνιο που έρχεται».

Οι περισσότερες ευρωπαικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι με το "καλημέρα", ο μεγάλος νικητής των εκλογών θα πρέπει να εφαρμόσει δραστικά μέτρα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών. Παρά την μεταστροφή του, ο Τσίπρας κατάφερε να πείσει πολλούς απογοητευμένους Έλληνες να τον εμπιστευτούν εκ νέου, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι "το  πείραμα Τσίπρα παρατείνεται".

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά τη δύναμή του στις εκλογές και επιστρέφει στην εξουσία, γράφει η βρετανική «Guardian» που αφιερώνει όλη της την κεντρική σελίδα στην ηλεκτρονική έκδοσή της στην Ελλάδα και τις εκλογές.
Κλείσιμο



Χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό ως χαρισματική φυσιογνωμία, σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ντέρμπι ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα, κάνει αναφορά στους χορούς και τα πανηγύρια που σημειώθηκαν μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος και κρατά από την ομιλία του τη δέσμευσή του ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

«Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα έρχεται μετά από τη σύντομη και θυελλώδη θητεία του 41χρονου ηγέτη, ο οποίος ήρθε σε ρήξη με τους δανειστές», περιγράφει το δημοσίευμα. 

«Υπήρξαν προβλέψεις ότι θα ήταν ένας αμφίρροπος αγώνας αφότου ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε ένα συντριπτικό πακέτο λιτότητας από την ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του, ωστόσο ο χαρισματικός ηγέτης επιστέφει στην εξουσία με μια σχεδόν επανάληψη της εκπληκτικής νίκης που είχε πετύχει τoν Ιανουάριο» αναφέρει και συνεχίζει: «Με περίπου το 90% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 35,5% έναντι 28% του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μιλώντας στην Αθήνα ο Τσίπας δήλωσε: ''H νίκη αυτή ανήκει στο λαό και σε αυτούς που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο και θα το καταφέρουμε με σκληρή δουλειά''».

Για καθαρή νίκη Τσίπρα κάνει λόγο η «Daily Telegraph» που την χαρακτηρίζει ωστόσο ηχηρή και μέχρι χθες... απίθανη. Και εδώ ο κύριος Τσίπρας περιγράφεται ως χαρισματικός.



«Η νέα κυβέρνηση τώρα έχει να υπερπηδήσει τα πιο δύσκολα εμπόδια, φέρνοντας εις πέρας τα πιο επονείδιστα μέτρα λιτότητας», γράφει το ρεπορτάζ.

«Ο Τσίπρας τα έπαιξε όλα για όλα και κέρδισε». Με αυτόν τον τίτλο περιγράφει όλα όσα έδειξε η κάλπη το «SkyNews».



Ο πρωθυπουργός αισθάνεται δικαιωμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα, διαβάζουμε εδώ με τον αρθογράφο να τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε στη διαδικασία ενός υψηλού ρίσκου gambling (τζόγου) και βγήκε τελικά νικητής. 


Independent: «Aναστήθηκε» από τις στάχτες του ο Τσίπρας


Η βρετανική εφημερίδα «Independent» χαρακτηρίζει καθαρό νικητή των εκλογών τον Αλέξη Τσίπρα, αν και όπως επισημαίνει, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο.


Το δημοσίευμα καταγράφει: «Η εκστρατεία είχε δραματικές στιγμές, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας γιορτάζει μια δεύτερη εκλογική νίκη, που την κέρδισε μετά από μήνες αναταραχής και μια καταστροφική πολιτική στροφή, με την οποία εγκατέλειψε την προσπάθεια να αψηφήσει τις Βρυξέλλες, και αντ΄ αυτού υπέγραψε άλλο ένα σκληρό μνημόνιο».

Και συνεχίζει: «Ο Τσίπρας αναστήθηκε από τις στάχτες του με τη λαϊκή εντολή να ανανεώνεται παρά τα φαινομενικά πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα συμμετοχής των ψηφοφόρων».

Η εφημερίδα καταλήγει: «Οι Έλληνες ελπίζουν ότι ο Τσίπρας θα καταφέρει μια συμφωνία που θα εγγυάται σταθερότητα για την κυβέρνησή του ώστε να ξεπεράσει τις περικοπές και τους ελέγχους που αναμένονται από τις Βρυξέλλες».

BBC: Δικαιώνεται για τις επιλογές του ο Τσίπρας

Πρώτο θέμα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και στο βρετανικό «BBC» , στην 5η εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 6 χρόνια, όπως σημειώνεται.

«Ανέμεναν νίκη, αλλά όχι αυτή τη διαφορά. Μερικές μέρες πριν, δημοσκοπήσεις και ειδικοί προέβλεπαν μια οριακή αναμέτρηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μικρό προβάδισμα με τον συντηρητικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία. Αντ’ αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί άνετα να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με τον προηγούμενο εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες», σημειώνεται.



«Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τώρα σε ισχυρότερη θέση, ενώ η απόφασή του να δεχτεί τα μέτρα λιτότητα σε αντάλλαγμα για τα χρήματα διάσωσης προφανώς δικαιώνεται από το αποτέλεσμα», εκτιμά ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, όπως εξηγεί, «οι εορτασμοί είναι σιγανοί, εκατοντάδες κι όχι χιλιάδες συγκεντρώθηκαν για να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να κουνήσουν σημαίες».

«Η χώρα έχει δύσκολες στιγμές μπροστά της: αύξηση φόρων, ενδεχόμενες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα. Ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός έχει ένα πακέτο αιτημάτων που κανείς δεν θα μπορούσε να ζηλέψει», καταλήγει το δημοσίευμα.


Ο γερμανικός Τύπος για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ
Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος βοήθειας απασχολούν και τον γερμανικό Τύπο.

 «Ο Τσίπρας λαμβάνει μια δεύτερη ευκαιρία», αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος της «Suddeutsche Zeitung», η οποία επισημαίνει:

«Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο - υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παραταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αποψινή βραδιά αποτελεί «θρίαμβο» για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που κατόρθωσε να επιβιώσει πολιτικά από την υπογραφή ενός πακέτου λιτότητας. «Ο Τσίπρας είναι εξαιρετικός στην προεκλογική εκστρατεία. Την Παρασκευή το βράδυ, κατά την τελική του προεκλογική ομιλία, απέδειξε ότι μπορεί ακόμη να ενθουσιάσει τους ανθρώπους. Μπορούσε κανείς να παρακολουθήσει το πώς άγγιξε το πλήθος, που ήταν αρχικά επιφυλακτικό. Ήθελε οπωσδήποτε τη δεύτερη ευκαιρία. Στο τέλος της ομιλίας του είχε κανείς σχεδόν ξεχάσει ότι ήδη είχε πάρει μια (ευκαιρία). Τώρα λαμβάνει μια ακόμη», επισημαίνει ο συντάκτης.

 «Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα.

«Έκανα λάθη, παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Αλλά, όπως είπε, με καλή πρόθεση και για αυτό αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Την έλαβε. Η απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων για υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν και η ενόχληση για το νέο πρόγραμμα λιτότητας ήταν σίγουρα μεγάλη. Αλλά ακόμη μεγαλύτερη και από αυτή την αφύπνιση ήταν προφανώς η αποστροφή πολλών ψηφοφόρων προς την επιστροφή στην εξουσία της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας, ενός εκ των δύο παραδοσιακών ελληνικών ‘συστημικών κομμάτων' τα οποία έφεραν τη χώρα ενώπιον της καταστροφής με την πελατειακή πολιτική και την υπερχρέωση», αναφέρει ο αρθρογράφος και περιγράφει ως «θρίαμβο» του κ. Τσίπρα το γεγονός ότι «οι επαναστάτες της ακροαριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ  απέτυχαν πλήρως». Εκτιμά δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα την ευκαιρία να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το αριστερό άκρο του πολιτικού φάσματος προς τον αριστερό μεσαίο χώρο και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «θα έκανε καλά να σχηματίσει έναν κατά το δυνατόν ευρύτερο συνασπισμό με φιλοευρωπαϊκά κόμματα και να μην στηριχτεί μόνο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, διότι, έτσι κι αλλιώς, τα δύο αυτά κόμματα θα έχουν μικρή πλειοψηφία για τα δύσκολα θέματα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση».

«Ο Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει ξανά με τους δεξιούς λαϊκιστές», είναι ο τίτλος της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» η οποία μιλάει για «καθαρή νίκη» του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι, σύμφωνα με δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του.

Το περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Το comeback του Τσίπρα» και με υπότιτλο «Και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης. Στο ερώτημα αν η χώρα απειλείται ακόμη με «Grexit», ο συντάκτης απαντά: «Όχι, αυτός ο κίνδυνος φαίνεται κατ' αρχάς να έχει απομακρυνθεί. Η Ελλάδα υπέκυψε, με το τρίτο πακέτο βοήθειας, σε μεγάλο βαθμό στις απαιτήσεις των εταίρων της. Η χρηματοδότηση της χώρας έχει κατ' αρχάς εξασφαλιστεί και η χρεοκοπία με την οποία απειλείτο απετράπη. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα κατέστη σαφές ότι μια πλειοψηφία χωρών δεν θα υποστήριζε μια πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη». Αναφέρεται ωστόσο στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί σύντομα νέα αντίσταση κατά της πορείας λιτότητας, καθώς η Κίνηση των 53 έχει ήδη δηλώσει ότι είναι αντίθετη στο νέο πακέτο λιτότητας και ότι θα μπορούσε να καταψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια. «Οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη του ευρώ σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα επιδεινώνονταν γρήγορα και πάλι», καταλήγει το δημοσίευμα.

 «Το τέλος μιας ψευδαίσθησης», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδα του Βερολίνου «Der Tagesspiegel» και αναφέρει ότι «οι εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να σηματοδοτούν μια στροφή, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί ότι η βοήθεια δισεκατομμυρίων δεν είναι δωρεάν» και συνεχίζει: «Τον Ιούλιο οι Έλληνες είπαν ‘όχι'. Ήταν ένα πεισματικό ‘όχι' που εκτόξευσαν προς τους δανειστές με το δημοψήφισμα. Αυτό έγινε τώρα ένα εκνευρισμένο ‘μου είναι όλα αδιάφορα'», συνεχίζει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι αυτή η γενική ατμόσφαιρα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μείνουν στο σπίτι τους. «Ο νικητής όμως ονομάζεται και πάλι Αλέξης Τσίπρας», τονίζει ο συντάκτης.

 Η εφημερίδα «Bild» έχει τίτλο «Mega-νίκη για τον Αλέξη Τσίπρα» και αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, ο κ. Τσίπρας θέλει να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης για την προσφυγική κρίση. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει δε ως «σοκαριστικό» το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη και ότι ψηφίστηκε από μεγάλο ποσοστό ανέργων.

To πείραμα Τσίπρα παρατείνεται, γράφει το γερμανικό τηλεοπτικό ενημερωτικό δίκτυο Τagesschau. «Μπορεί η νίκη του να είναι μεγάλη όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, χρειάζεται άμεσα έναν εταίρο για να κυβερνήσει. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ήταν μία νίκη - έκπληξη για τον Αλέξη Τσίπρα καθώς το κόμμα του στις περισσότερες δημοσκοπήσεις έδινε μάχη στήθος με στήθος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει το γερμανικό δίκτυο. «Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Τσίπρας γιόρτασε την απροσδόκητη νίκη του. Οι Έλληνες, αν και πολλοί ήταν απογοητευμένοι από το κόμμα του , τελικά έδωσαν παράταση στο πείραμα του Τσίπρα. Θα πρέπει τώρα με το δεξιό, λαικίστικο κόμμα των ΑΝΕΛ να σχηματίσει σε χρόνο ρεκόρ κυβέρνηση», γράφει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει: «Και άμεσα θα πρέπει ο Τσίπρας όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί και όταν εξελέγη πρωθυπουργός τον Ιανουάριο, να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων, την αποπληρωμή του χρέους και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της Ελλάδας με τους δανειστές».

Για "εκλογές - τσίρκο" κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό "Focus" επισημαίνοντας ότι χτες, για άλλη μία φορά, οι Έλληνες που πλήττονται από την κρίση, κλήθηκαν να ψηφίσουν. Πράγματι, ο Τσίπρας διατήρησε τη θέση του ως το ισχυρότερο κόμμα, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.  

Λίγες ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η γερμανική εφημερίδα "Bild" αναλύει τι σημαίνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση Τσίπρα. Εκτός από την συνεργασία με το κόμμα των ΑΝΕΛ και τις συνομιλίες που επίκεινται με το κουαρτέτο, ο Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και με το σοβαρό αυτό πρόβλημα θα έχει νέες ευκαιρίες να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. "Γιατί, φέτος έχουν φθάσει στην  Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες δημιουργώντας πρόσθετες πιέσεις  στην Ε.Ε", γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:  "Κανείς δεν πρόκειται να αναφερθεί σε Grexit κατά της διάρκεια της προσφυγικής καταστροφής". Επιπλέον, επικαλείται στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι "η  ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε κατά συνέπεια και πάλι να εκβιάσει την Ε.Ε".

Ο Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα, υπογραμμίζει ο γαλλικός τύπος

«Ελλάδα: πλατιά νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα» ήταν ο τίτλος που κυριάρχησε σε όλες τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των γαλλικών μέσων ενημέρωσης, από χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

Από τα tweets που αφορούσαν τον Αλέξη Τσίπρα, μια φωτογραφία με ένα θαλασσοπούλι με ολάνοιχτα φτερά και τη φράση «το καράβι στο λιμάνι θα φανεί...θαλασσινό πουλί στα όνειρά μας» αναπαράχθηκε σε ορισμένες γαλλικές ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις.

«Λε Μοντ»: «Ο Τσίπρας νικητής των εκλογών για τρίτη φορά στο ίδιο έτος».

Οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν κράτησαν οργή κατά του Αλέξη Τσίπρα, που παρά το ξεκάθαρο "όχι" στο δημοψήφισμα προχώρησε σε συμφωνία με τους δανειστές, επισημαίνει σε ένα αρχικό δημοσίευμα η «Μοντ».

Με τη ροή των εξελίξεων, νέο δημοσίευμα υπογραμμίζει τη σύσταση κυβέρνησης συνασπισμού με τον Πάνο Καμένο και δημοσιεύει τη φωτογραφία των δύο ανδρών με λεζάντα: «Θα συνεχίσουμε μαζί». «Ο Τσίπρας πέτυχε το στοίχημά του, παρ' ολα αυτά, το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής πλέον του 40% σε μια χώρα που η ψηφοφορία θεωρείται υποχρεωτική, είναι μια σαφής προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση» υπογραμμίζει η Μοντ.

«Λιμπερασιόν»: «Ελλάδα, ο Τσίπρας κέρδισε το στοίχημά του, πετυχαίνοντας το ίδιο σχεδόν ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου. (... ) Προφανώς οι Έλληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να αντισταθεί στους πιστωτές, οι οποίοι θα πρέπει να μελετήσουν το μάθημα που απορρέει από τις εκλογές της Κυριακής» υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν.

«Ουμανιτέ»: «Ξεκάθαρος νικητής των εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας» τιτλοφορεί η κομμουνιστική εφημερίδα για να υπογραμμίσει σε άλλο δημοσίευμα: «Παρά τις αντιξοότητες, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερά». Η Ουμανιτέ μιλάει επίσης για τον ρόλο που έπαιξαν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. «Παιγνίδι σφαγής Τσίπρα από τα ιδιωτικά μίντια. Με παραπληροφόρηση και χειραγώγηση, τα βασικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν συντονισθεί για να ρίξουν τον ηγέτη της αριστεράς» υπογραμμίζει.

«Λα Τριμπίν»: Η οικονομική εφημερίδα μιλάει επίσης για «το στοίχημα που κέρδισε ο Τσίπρας» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι την Κυριακή δύο είναι οι χαμένοι: η Λαϊκή Ενότητα που τελικά δεν μπαίνει στη Βουλή και το Ποτάμι. Επισημαίνει ότι το Ποτάμι, που είχε απροκάλυπτα υποστηριχθεί από τους πιστωτές, χάνει τελικά σχεδόν δυο μονάδες από τα ποσοστά του Ιανουαρίου (...).

Οι εκλογές αυτές είναι τελικά «ένα χαστούκι για τους πιστωτές» εκτιμά ο συντάκτης Ρομαρίκ Γκοντέν, διότι δεν έκρυψαν και σε αυτήν την εκστρατεία, ότι προτιμούσαν «έναν πλατύ συνασπισμό» ή μια λύση στο κέντρο.

«Φιγκαρό»: «O Τσίπρας κέρδισε το τολμηρό εκλογικό του στοίχημα» ο τίτλος της εφημερίδας. «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι κέρδισε μια τετραετή θητεία για να βγάλει την Ελλάδα από τις δυσκολίες που την περιμένουν. Θα συνεχίσει να κυβερνά με τους ίδιους συμμάχους» προσθέτει. Σε άλλο δημοσίευμα η Φιγκαρό μιλάει για τις «ατέρμονες μεταμορφώσεις του παίκτη» ήτοι του Αλέξη Τσίπρα, από το δημοψήφισμα και μετά. Αναρωτιέται «τι πρόκειται να κάνει με τη νέα του νίκη». Σε άλλο άρθρο αναφέρεται ότι ο Τσίπρας δεν θα έχει χρόνο να απολαύσει τη νίκη του, επισημαίνοντας ότι ο μεγάλος νικητής των ελληνικών εκλογών θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει τα δραστικά μέτρα των μεταρρυθμίσεων για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών. 


Η δωρεάν κυκλοφορίας «Metronews» επικεντρώνεται στις δηλώσεις Ολάντ και στο έμμεσο μήνυμα που έστειλε στη γαλλική αριστερά: «Μετα τη νίκη του Τσίπρα, ο Ολάντ προειδοποιεί την αριστερά της (γαλλικής) αριστεράς».

«Ο Γάλλος πρόεδρος, επωφελήθηκε για να στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα στην αριστερά της δικής του πλειοψηφίας» υπογραμμίζει το δημοσίευμα. Εξηγεί ότι το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Φρανσουά Ολάντ είναι ότι «η σκληρή γραμμή μέρους της γαλλικής αριστεράς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», και ότι «ο ρεαλισμός είναι το μέλλον για την ευρωπαϊκή αριστερά».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης