Δημοσκόπηση Alco για το «ΘΕΜΑ»: Ρουλέτα η κάλπη

Δημοσκόπηση Alco για το «ΘΕΜΑ»: Ρουλέτα η κάλπη

Οριακό το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ - Οχτακομματική η Βουλή - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις συσπειρώσεις, τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, την παράσταση νίκης και τις κυβερνητικές συμπράξεις

Δημοσκόπηση Alco για το «ΘΕΜΑ»: Ρουλέτα η κάλπη
Κινούμενη άμμο θυμίζει η διάθεση του εκλογικού σώματος μόλις μία εβδομάδα πριν από την κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, καθώς από μέρα σε μέρα το προβάδισμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων εναλλάσσεται, γεγονός που καθιστά απολύτως ανοιχτό το εκλογικό παιχνίδι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η έρευνα της εταιρείας Alco για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος» ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται ελάχιστα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως το επόμενο διήμερο, και κυρίως μετά το debate της Τετάρτης, ενίσχυσε την επίδοσή του και ξαναπήρε κεφάλι με προβάδισμα της τάξης του 0,7%.  Από τη συνολική εικόνα της μέτρησης προκύπτει ως πιθανότερη εξέλιξη ότι η μάχη για την πρώτη θέση θα κριθεί, εκτός απροόπτου, στο νήμα, αφού μοιάζουν να είναι σχεδόν ισοδύναμα κατανεμημένες οι προτιμήσεις της κοινής γνώμης τόσο για το πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού όσο και για τη διάρθρωση της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί την επομένη των εκλογών.

Κλείσιμο


Σχεδόν ισοδύναμοι Τσίπρας - Μεϊμαράκης

Στον λεγόμενο «δείκτη κυβερνησιμότητας» είναι σε απόλυτη ισορροπία (33% του συνόλου) αυτοί που προτιμούν κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με εκείνους που θέλουν σχήμα με κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Στο ερώτημα «τι κυβέρνηση θα θέλατε να προκύψει από τις εκλογές;» υπερτερούν, με ποσοστό 22,9%, εκείνοι που επιθυμούν μια κυβέρνηση που να μην είναι μονοκομματική, ενώ από τις υπόλοιπες φαίνεται να είναι προτιμητέα μια κυβέρνηση με κεντροδεξιά κατεύθυνση. Και αυτό καθώς το 20,9% των ερωτηθέντων επιθυμεί ένα σχήμα με κορμό τη Ν.Δ., ενώ ακολουθούν με 16,5% όσοι προτιμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με 14,3% αυτοί που θέλουν σχήμα με κορμό το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και με 11,7% οι θιασώτες μιας «γαλάζιας» αυτοδυναμίας.

Η προτίμηση προς ευρύτερα σχήματα με συμμετοχή και των δύο μεγαλύτερων πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να είναι ισχυρή και στα δύο εξίσου πιθανά ενδεχόμενα, που είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ή αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση νίκης του κ. Τσίπρα χωρίς αυτοδυναμία, το 27% των πολιτών θέλει κυβέρνηση τετρακομματική με ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ενώ η αμέσως επόμενη επιλογή είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. με 18%. Αντίστοιχα, εφόσον κόψει πρώτο το νήμα το κόμμα του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τετρακομματική κυβέρνηση θέλει το 30% και μεγάλο συνασπισμό με τους δύο το 19%, που φαίνεται να είναι προτιμότερο από την τρικομματική εκδοχή με Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, που το θέλει μόνο το 14%.

Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφεί με 37% η συγκυβέρνηση του κόμματός τους με τους ΑΝ.ΕΛ. έναντι του 16% που προτιμά οικουμενικό σχήμα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) και του 13% που θέλει μεγάλο συνασπισμό (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.). Στους «γαλάζιους» οπαδούς όμως κυριαρχεί η επιλογή της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το 37% θέλει τετρακομματική και το 26% μεγάλο συνασπισμό.   
 
Ακόμη πιο αποκαλυπτικό δείγμα των οριακών διαφορών που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη συνιστούν τα ευρήματα από τη σύγκριση των δύο υποψήφιων πρωθυπουργών. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη φτάνει στο 51% (άθροιση των απαντήσεων «λίγο» με 26%, «αρκετά» με 18% και «πολύ» με 7%), μόλις μία μονάδα μπροστά από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος προσεγγίζει το 50% (με 24% «λίγο», 15% «αρκετά» και 11% «πολύ»), αλλά έχει και περισσότερες αρνητικές αξιολογήσεις από τον πρόεδρο της Ν.Δ. (49% έναντι 45% είναι τα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη αντίστοιχα). Οταν, ωστόσο, τίθεται το ερώτημα αν πρέπει στην κάλπη της επόμενης Κυριακής να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ή η δυνατότητα διακυβέρνησης από τον πρόεδρο της Ν.Δ., υπερέχει με μικρή διαφορά ο κ. Τσίπρας, 36% έναντι 33%.



Ανοδικά ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Χ.Α. και Λεβέντης - Χαμηλότερα Ποτάμι και ΛΑΕ

Στην πρόθεση ψήφου παρατηρείται σημαντική ενίσχυση των δύο μεγαλύτερων κομμάτων τα οποία, καθώς θερμαίνεται η προεκλογική ατμόσφαιρα, αυξάνουν τη συσπείρωσή τους, προκαλώντας μείωση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων που υποχωρούν στο 10,4% (3,6 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της Alco).

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα σκήπτρα, καθώς βελτιώνει την επίδοσή του (κατά 2,4%), συγκεντρώνοντας ποσοστό 25,4% έναντι 24,7% της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επίσης ενισχύει τη θέση της (κατά 2,1%). Ετσι παρατηρείται μικρό άνοιγμα στην ψαλίδα της διαφοράς, η οποία από 0,4% γίνεται 0,7%, κάτι όμως που δεν διαφοροποιεί την εικόνα της ρευστότητας που αποτυπώνεται σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης από την αρχή της προεκλογικής περιόδου.  Το κόμμα του κ. Τσίπρα ευνοείται όχι μόνο από τη βελτίωση του δείκτη συσπείρωσης των οπαδών του, που ανέβηκε στο 61%, αλλά και από την υπέρ της Κουμουνδούρου αλλαγή στο ισοζύγιο των μετακινήσεων. Ειδικότερα, ενώ σε προηγούμενες έρευνες η σχέση ήταν 2 προς 5, στην εν λόγω έρευνα είναι 6 προς 8, που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τείνει να ισοφαρίσει τις απώλειες που έχει προς τη Ν.Δ., προσελκύοντας ψηφοφόρους που τον περασμένο Ιανουάριο, ενδεχομένως από φόβο, είχαν ψηφίσει Κεντροδεξιά.

Στην τρίτη θέση παραμένει σταθερά η Χρυσή Αυγή με 6,4% (+0,3% από την προηγούμενη έρευνα), αν και την πλησιάζει το ανεβασμένο ΚΚΕ που φτάνει στο 6,2% (+0,7%). Πέμπτο, με βελτιωμένη επίδοση, είναι το ΠΑΣΟΚ, που με 5,1% (+0,9%) προσπερνάει το Ποτάμι, το οποίο μένει στο 4% (-0,4%), ελαφρώς μπροστά από την ενισχυόμενη Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που συγκεντρώνει 3,9% (+0,3%), και από την υποχωρούσα Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, την οποία επιλέγει το 3,4% (-0,5%), προσελκύοντας μόνο το 7% από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που σε εθνικό ποσοστό μόλις που υπερβαίνει το 2,5%. Ανοδικά κινούνται οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου, χωρίς όμως να περνούν το κατώφλι της εισόδου στην επόμενη Βουλή, αφού συγκεντρώνουν 2,6% (+0,6%).



Οι συσπειρώσεις, η παράσταση νίκης και οι κυβερνητικές συμπράξεις        

Ολα τα κόμματα, αλλά κυρίως τα δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικά, παρουσιάζουν αυξημένες συσπειρώσεις, με εξαίρεση το Ποτάμι, το οποίο φαίνεται να πιέζεται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά και να έχει τη χαμηλότερη συσπείρωση που περιορίζεται στο 46%. Συμπαγέστερο όλων εμφανίζεται το ΚΚΕ με 88%, ενώ ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 86%, η Ν.Δ. με 79%, το ΠΑΣΟΚ με 64%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 61% και οι ΑΝ.ΕΛ. με 55%.

Στη λεγόμενη «παράσταση νίκης», δηλαδή στο ερώτημα «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;», ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τα ηνία με 40%, από 43% στην αμέσως προηγούμενη έρευνα της Alco, αν και η Ν.Δ. βελτιώνει τη θέση της, πείθοντας το 29% των ερωτηθέντων ότι εκείνη θα βγει πρώτη στην κάλπη, έναντι του 21% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη έρευνα.

Με βάση, τέλος, τις προτιμήσεις στην πρόθεση ψήφου που καταγράφεται στην έρευνα, προκύπτει ότι η επόμενη Βουλή θα είναι η πλέον πλουραλιστική, αφού θα εκπροσωπούνται σε αυτή οκτώ κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει στις 130 έδρες, τη Ν.Δ. στις 78, τη Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ να μοιράζονται από 20, το ΠΑΣΟΚ να βγάζει αυτή τη φορά 16 βουλευτές, το Ποτάμι 13, η Ενωση Κεντρώων 12 και η Λαϊκή Ενότητα 11. Η κατανομή αυτή των εδρών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, στην περίπτωση που αποκλειστεί ο μεγάλος συνασπισμός, θα απαιτηθεί να συμπράξουν περισσότερα από δύο κόμματα.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης