LIVE

Κορωνοϊός

Λαφαζάνης: Θέλουμε εθνικό νόμισμα και εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με εγγύηση των καταθέσεων

Λαφαζάνης: Θέλουμε εθνικό νόμισμα και εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με εγγύηση των καταθέσεων

«Είμαστε πρωτότυπο πείραμα δημοκρατίας, που πρωτοεμφανίστηκε από το ΕΑΜ και την κυβέρνηση των βουνών» υπογράμμισε - Είπε πως ελπίζει σε αίσια κατάληξη των συνομιλιών με Γλέζο

Την προγραμματική διακήρυξη της νεοσύστατης Λαϊκής Ενότητας παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Στάθης Λεωτσάκος, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Νάντια Βαλαβάνη και η Ραχήλ Μακρή.

Όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης, η Λαϊκή Ενότητα γεννήθηκε με ταχύτητα αστραπής, προκειμένου να υπάρξει ένα δυνατό και αποφασιστικό εγχείρημα ως ριζοσπαστική απάντηση στο νέο μνημονιακό συνεταιρισμό της απερχόμενης κυβέρνησης με τη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

«Ποιος θα το πίστευε;» σχολίασε. «Δυστυχώς, εκφράστηκε με την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου».

«Είμαστε μέτωπο που αποκτά δυναμική στα πιο φτωχά στρώματα της κοινωνίας και της νέας γενιάς, που σκοπεύουμε να πάρει την σκυτάλη για μια νέα Ελλάδα χωρίς μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης.

Και συνέχισε: «Η ΛΑΕ δεν ειναι κόμμα. Είναι μέτωπο που φιλοδοξεί να αντιπροσωπεύσει αριστερές αντιμνημονιακές δυνάμεις, που στοχεύουν σε νέο σχεδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Η ΛΑΕ δεν ειναι και δεν πρόκειται να γινει αρχηγικό μόρφωμα και δεν θα γινει μονολιθικό κόμμα, όπως ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς».

«Επιθυμούμε άμεση συμμετοχή μελών μας στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε πρωτότυπο πείραμα δημοκρατίας, που πρωτοεμφανίστηκε από το ΕΑΜ και την κυβέρνηση των βουνών». υπογράμμισε στη συνέχεια.

«Καλούμε μέλη μας να χτίσουν σε γειτονιές, ανοιχτές επιτροπές λαϊκής συμμετοχής. Η ΛΑΕ πρώτα απ' όλα φιλοδοξεί να γίνει κίνημα λαϊκής βάσης και αυτο-οργάνωσης και θα στηρίζεται σε αγώνες και κινήματα. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχει η ΛΑΕ ως αρχές και θα τα εφαρμόσουμε στην πράξη» σημείωσε.

Για την προγραμματική διακήρυξη
«Η προγραμματική διακήρυξη συντάχθηκε με πλατιά συμμετοχή, αλλά δεν ειναι θέσφατο. Είναι η αφετηρία μεγάλης προγραμματικής προσπάθειας» τόνισε.

Και συμπλήρωσε: «Δεν θα ασχοληθώ με τα μνημόνια και ειδικά με το τρίτο, που δεν αντέχει κριτικής. Το τρίτο μνημόνιο αποτελεί την απόλυτη καταστροφή χώρας. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του τρίτου μνημονίου και των υπολοίπων: κουτσουρεμένο περαιτέρω σε μισθούς και συντάξεις, πλήττει τη νεολαία και οδηγούμεθα σε μια Ελλάδα που θα έχει 150 ευρώ κατώτατη σύνταξη και 220 ευρώ κατώτατο μισθό».

«Δεν ειναι μόνο αυτά τα θύματα του τρίτου μνημονίου» παρατήρησε. «Ο στόχος είναι η περιφέρεια, ο αγροτικός κόσμος, που θέλει να τον αφανίσει. Η ύπαιθρος έχει ερημωθεί. Ακαλλιέργητες εκτάσεις και με τη φορολογία δίνεται η χαριστική βολή. Κι οι διατάξεις για φρέσκο γάλα είναι καταστροφή και για τους κτηνοτρόφους».

«Η ΛΑΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτελέσει ουσιαστική αντιπολίτευση και έχει εναλλακτική προταση με άμεση κυβερνητική προοπτική-προοπτική εξουσίας με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε μόνο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα χρειάζεται τετραδιάστατη προοπτική, ώστε, εκτός Ευρώπης, να επεκταθεί σε Μεσόγειο, Βαλκάνια, Ανατολή, Ασία, Λατινική Αμερική» είπε επίσης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η ΛΑΕ περιλαμβάνει στην προγραμματική της διακήρυξη τα παρακάτω:

- Ακυρώνει το τρίτο μνημόνιο μαζί με προηγούμενα και βάζει τέλος στην πολιτική λιτότητας.
- Όλες οι μειώσεις μισθών και συντάξεων του 3ου Μνημονίου καταργούνται
- Καταργείται η αύξηση ΦΠΑ
- Στόχος η αύξηση μισθών και συντάξεων
- Αποκατάσταση συλλογικών συμβάσεων
- Τέρμα στη φορο-λεηλασία μικρομεσαίων εισοδημάτων
- Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλα τα εισοδήματα
- Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με νέους δίκαιους δείκτες φορολόγησης, που βασίζονται στα πραγματικά εισοδήματα
- Εθνικοποίηση όλων των τραπεζών με εγγύηση καταθέσεων
- Νέος ρόλος τραπεζών με αναπτυξιακό κοινωνικό πρόσημο
- Αποφασιστική σεισάχθεια που ειναι απαραίτητη
- Κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ και δεν ιδρύεται το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων
- Σταματάμε τις ιδιωτικοποιήσεις
- Ματαιώνουμε ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Ελληνικού
- Εκμετάλλευση δημοσίων στρατηγικών επιχειρήσεων με κρατικοποιήσεις
- Σταματάμε τη διάλυση και συρρίκνωση της ΔΕΗ.
- Αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία για αναπτυξιακή τροχιά.
- Χρηματοδότηση στην οικονομία για διαμόρφωση μεγάλου δημοσίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
- Θα χρηματοδοτήσουμε με ευνοϊκούς όρους την ελληνική οικονομία, χωρίς τα στενά τραπεζικά κριτήρια και την τραπεζική διαφθορά. Νέα κριτήρια, που θα περιέχουν και ρίσκο, ανοικτά προς τη μικρομεσαία επιχείρηση
- Προχωρούμε σε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
- Φέρνουμε τη δημοκρατία με το λαό κυρίαρχο και συμμέτοχο. Σήμερα έχουμε δικτατορία μνημονιακή του χρηματιστικού κεφαλαίου και του ευρώ. Τέρμα οι εκβιασμοί.
- Κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Τέρμα σε πολιτικές εθνικης υποτέλειας. Δράσεις διεθνών ενεργειακών, πολιτικών και οικονομικών σχέσεων. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μόνο ένα ευρωατλαντικό οικόπεδο. Έκανα μια σημαντική συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου που, αν υπάρξει συνέχεια, θα φέρει οφέλη. Φοβάμαι ότι μετά το νέο μνημόνιο θα μείνει μετέωρο και θα είναι θανάσιμο πισώπλατο μαχαίρωμα στην εθνική οικονομία.

Για το εθνικό νόμισμα
Προϋπόθεση εφαρμογής ριζοσπαστικού προγράμματος είναι να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Και συνέχισε: «Είναι αδύνατο εντός ευρω να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα, όχι γιατί έχουμε προκατάληψη, αλλά γιατί το ευρώ και η ευρωζώνη δεν είναι απλά ένα συμμαχικό σχήμα, αλλά σχήμα εκθεμελίωσης της χώρας μας. Δεν μπορει να εφαρμοστεί το πρόγραμμά μας στο ευρώ. Θέλει εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα δεν ειναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα. Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».

«Το εθνικό νόμισμα είναι εργαλείο για να φύγουμε απο νομισματικές υποδουλώσεις. Με το εθνικό νόμισμα θα εχουμε τη δυνατότητα να ενισχύουμε και το Δημόσιο και την οικονομία με ρευστότητα. Γι' αυτο θελουμε το εθνικό νόμισμα και έξοδο από την ευρωζώνη με σύγκρουση με της νεοφιλελεύθερες δυνάμεις της ευρωζώνης, που κινείται όλο και πιο αντιδημοκρατικά» προσέθεσε.

Για ΚΚΕ - Γλέζο - Σακοράφα
«Στο ΚΚΕ έχουμε φίλους και συντρόφους» είπε ο κ. Λαφαζάνης. «Θα το λύσουμε γιατί κάποιοι από την ηγεσία του επιδίδονται σε ανοίκειες επιθέσεις και αναγορεύουν τη ΛΑΕ σε κύριο αντίπαλο».

«Δεν είμαστε αντίπαλοι και εχθροί. Αυτή είναι μυωπική τακτική και το ξέρει ο κόσμος της Αριστεράς» ξεκαθάρισε. «Απευθυνόμαστε σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς και στο ΚΚΕ, για να δώσουμε μαζί την εκλογική μάχη».

«Είμαστε σε διάλογο με τον Μανώλη Γλέζο και ελπίζουμε σύντομα να έχει θετικό αποτέλεσμα, ανάλογο με αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου» σημείωσε ακόμη.

Για να προσθέσει: «Είναι τιμή μας που έχουμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αντιστάθηκε σθεναρά σε όσους επιχείρησαν να κάνουν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα. Ελπίζουμε και με τον Μανώλη Γλέζο να έχουμε αποτέλεσμα και βεβαίως με τη Σοφία Σακοράφα, την οποία εκτιμούμε. Εκτιμούμε πολλούς από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είτε παραμένουν είτε ταλαντεύονται. Δεν κλείνουμε την πόρτα, δεν βάζουμε "Χ" σε ανθρώπους. «Πολλοί είναι διχασμένοι, με το ένα πόδι εκεί, με το ένα πόδι εδώ».

Εξω από την ευρωζώνη, μέσα στην ΕΕ

«Η κυβέρνηση που θα προκύψει, θα έχει κορμό το μνημόνιο. Σε αυτές τις κυβερνήσεις δεν έχουμε θέση. Αν το θέλαμε, θα είχαμε παραμείνει στην προηγούμενη» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Και συνέχισε: «Για ευρυζωνικές καταστάσεις, η διακήρυξή μας λέει ότι φεύγουμε από την ευρωζώνη και συγκρουόμαστε με σκληρές αποφάσεις της ΕΕ. Θέτουμε θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, δεν θέτουμε άμεσα θέμα εξόδου από την ΕΕ. Εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Αν στην πορεία εφαρμογής προκύψουν εμπόδια από το πλαίσιο της ΕΕ, εμείς θα προσφύγουμε σε δημοψήφισμα, για να αποφασίσει ο λαός τι θα επιλέξει».

Δημόσιο χρέος

«Δεν μπορεί να αποπληρωθεί» είπε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, «εκτός και αν εξοντώσουμε τον ελληνικο λαό. Χρειάζεται διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Θα το κάνουμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε. Η διαδικασία της Βουλής με την Επιτροπή είναι θετικό βήμα, που πρέπει να αξιοποιηθεί. Το χρέος μπαίνει ως θηλιά στο λαιμό των πολιτών».

«Μπορούμε να πετύχουμε όσα λέμε, όπως τα κατάφεραν όσοι μας κουνούν το δάχτυλο. Πρόσφατα διαγράφηκε χρέος στο Ιράκ, το ίδιο και στην Ουκρανία. Γιατι όχι στην Ελλάδα;» σημείωσε ακόμη.

Δημοσκοπήσεις

«Πολλά δεν φαίνονταν και πολλά έγιναν» τόνισε, σχολιάζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ από 4% έγινε κυβέρνηση».

«Η ΛΑΕ είναι η δύναμη που γρήγορα θα διαμορφώνει τις εξελίξεις και από κυβερνητική θέση. Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει κουρελόχαρτο. Θα διαψευστούν. Το πολιτικό σκηνικό δεν θα διαμορφωθεί από τη διαπλεκόμενη μιντιοκρατία» τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (149)

Χωριάτης

Να πάτε εσείς στο βουνό κ Λαφαζάνη, με τον Λαπαβίτσα και την Ζωή να φτιάξετε ότι κυβέρνηση θέλετε. Αφήστε και μεγάλο μούσι (εσείς) να παίξετε τον Άρη(τον άλλον). Εμείς θα πάμε παραλία..

Έλεος

Όνειρο ζει με τον ξυπνάτε...Θα ήθελα καποιος που θα τον ψηφίσει να παρει θεση για τις αερολογίες του!!

Μικροαπατεώνες...!

Αν Λαφαζανης, Λαπαβιτσας, Λεωτσάκος, Στρατούλης, Βαλαβάνη και Ραχήλ φέρουν όλα (από το εξωτερικό, το στρώμα, τις μανάδες και τις θειές τους) τους τα ευρώ ΤΩΡΑ (όχι μετά ) μέσα στις ελληνικές τράπεζες και τα βάλλουν σαν εγγύηση για την κρατικοποίηση των τραπεζών εγώ θα τους ψηφήσω !

menelaos

Ο Λαφαζάνης είναι βλάκας, ηλίθιος, για τα 90 δις που χρωστάει η χώρα στην ΕΕ, δεν θα τα επιστρέψει? πως θα υπάρξει κράτος? τζάμπα μάγκας? η χώρα μας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που ανέλαβε, και να αφήσουμε τον λαμόγιο να μιλάει μόνος του, με τον Στάλιν...

Γιάννης

Κάποιος να εξηγήσει στους αφελείς ότι ανταγωνιστικότητα με δραχμή σημαίνει φτηνή παραγωγή λόγω φτωχοποιημένων παραγωγών. Γιατι βλέπω πολλούς εδώ που ΔΕΝ το έχουν καταλάβει. Επίσης ότι με πλήρη απουσία πρώτων υλών αλλά και παραγωγής η φτωχοποίηση αυτή θα ειναι εντυπωσιακή. Η δε υποτίμηση θα κάνει και τα κινέζικα να φαντάζουν ακριβά. Όσο για τις περιβόητες εξαγωγές, με απαγορευτικές εισαγωγές, δανεισμό και σύγχρονο ειςαγώμενο εξοπλισμό τι ακριβώς θα εξαγαγουμε ανταγωνιστικά εκτός απο τουρισμό με απαξιωμένες υποδομές? Επίσης ότι ΔΕΝ υπάρχει μονομερής διαγραφή χρέους. Υπάρχει χρέος απο δημοκρατικά θα εκλεγμένες κυβερνηςεις σε ευρώ που θα πολλαπλασιαστεί με το μέγεθος υποτίμησης. Υπάρχει μόνο άρνηση πληρωμής που σημαίνει απομόνωση αλλά και γεωπολιτική καταστροφή. Όσο για τη μοντέλο διακυβέρνησης του ΕΑΜ καλύτερα να μην σχολιαστεί. Θα προτιμούσα να το σχολιάσει το 5% που δηλώνει ότι θα τους ψηφίσει σαν υπεύθυνοι πολίτες μιλάς χώρας σε δύσκολη θέση.

wtf

Ακομα εξω τον εχουνε αυτον?

κλκ

εγγυητης των καταθέσεων ο λαφαζανης ????????????????????????????????????????????????????????????? είναι απαιχτος

μαλιστα

Και εγω θελω κοτερο με καμια 20αρια γκομεναρες μεσα.

bb

εμένα μου φτάνουν τρεις (γκομενάρες)..

ΕΑΜ

Ψηφιστε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και μετα βγειτε και πειτε πως οι πολιτικοι μας εκμεταλλευονται .... Προβατα , ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ

wtf

''Αποκατάσταση ισχυρής ρευστότητας στην οικονομία για αναπτυξιακή τροχιά. - Χρηματοδότηση στην οικονομία για διαμόρφωση μεγάλου δημοσίου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. - Θα χρηματοδοτήσουμε με ευνοϊκούς όρους την ελληνική οικονομία'' Με τι? Με φασολια και βελανιδια ??? Ποιος ειναι το προβατο ΕΑΜιτη μου? Για κοιταξε καλα την προβια σου και μετα μιλα!

ΠΡΟΒΑΤΟ

Ούτε μια ψήφος στο (γκρίζο) λύκο προδότη Λαφαζάν...

Ρε το άτομο είναι πολύ μπροστα

Ας βρεθεί ένας να πει του Λαφαζάνη πως οι τράπεζες ΕΙΝΑΙ ήδη κρατικες σρ μεγάλο βαθμο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης