«Ναι» υπό όρους στο 3ο μνημόνιο από βουλευτές της αντιπολίτευσης

«Ναι» υπό όρους στο 3ο μνημόνιο από βουλευτές της αντιπολίτευσης

Βενιζέλος: Να παραδεχτεί ο Τσίπρας ότι δημαγώγησε, εψεύσθη, συκοφάντησε, παραπλάνησε, έβλαψε - Κωνσταντινόπουλος: Να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα τηρήσει τη συμφωνία - Ψαριανός: Να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών

«Ναι» υπό όρους στο 3ο μνημόνιο από βουλευτές της αντιπολίτευσης
Όρους θέτουν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης, τις τελευταίες ώρες, προκειμένου να προχωρήσουν ή όχι στην ψήφιση της νέας Συμφωνίας την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής. Για μερικούς από αυτούς δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο, παρά το γεγονός ότι τα κόμματά τους έχουν ως βασική γραμμή την υπερψήφισή της. Στη ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση, στην οποία έχει μπει ο προβληματισμός για τη στάση των κοινοβουλευτικών ομάδών.

Τελευταίος το νήμα έπιασε σήμερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίο σε άρθρο που ανήρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα, αναφέρει μια σειρά από συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες θα πρέπει να καλύψει ο πρωθυπουργός, για να στηρίξει ο ίδιος τη Συμφωνία.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να παραδεχτεί ότι δημαγώγησε, θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, θα πρέπει να πάρει πρωτοβουλία για να αντικατασταθεί η κα Κωνσταντοπούλου στην Προεδρία της Βουλής και θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα προκηρύξει εκλογές.

Αναλυτικά οι όροι που θέτει ο κ. Βενιζέλος είναι:

- Ο κ. Τσίπρας οφείλει να παραδεχθεί ότι δημαγώγησε, εψεύσθη, συκοφάντησε, παραπλάνησε, έβλαψε.

Κλείσιμο
- Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συναινέσει στην άμεση αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ώστε να εναρμονισθεί ο εκλογικός νόμος με την ανάγκη κυβερνητικών σχημάτων ευρύτερης συνεργασίας που θα εφαρμόσουν τη μόνη υπαρκτή - όπως αποδείχθηκε - εθνική στρατηγική. Σκέψεις που είχαν λογική μέχρι το 2010 περί αυτοδυναμίας ή περιορισμένων συνεργασιών είναι πλέον ξεπερασμένες από την επιτακτική ανάγκη ευρύτατων συνεργασιών. Όχι για να βρεθούν σε θέσεις εξουσίας οι ίδιοι άνθρωποι, αλλά για να βγει η χώρα από την περιδίνηση της κρίσης που τροφοδότησε η ψευδής τομή «μνημόνιο / αντιμνημόνιο».

- Ο κ.  Τσίπρας οφείλει να απαλλάξει αμέσως τη Βουλή από την δυσλειτουργία και την επιβάρυνση της προέδρου της για την οποία ο ίδιος ευθύνεται.

- Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και συστράτευση. Όχι εκλογές, καθυστερήσεις και νέες εκκρεμότητες. Ούτε όμως μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που εκμεταλλεύεται αφενός μεν την υπευθυνότητα της αντιπολίτευσης, αφετέρου δε την στάση αναμονής των συγκρουόμενων εσωκομματικών πτερύγων του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως δεν είναι μόνο ο Ευάγγελος Βενιζέλος που θέτει όρους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλοι συνάδελφοί του βουλευτές, όπως οι κ. Κωνσταντινόπουλος και Γρηγοράκος. Από την πλευρά της και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έχει πει ότι δεν δίνει "λευκή επιταγή" στην κυβέρνηση.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος έχει σημειώσει πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει ρητά να δεσμευτεί πως θα τηρήσει τη Συμφωνία.

«Δεν έχει αξία να ψηφίζουμε πράγματα που σε 1-2 μήνες δεν πρόκειται να προχωρήσουν», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος έχει αποστείλει επιστολή στη Φώφη Γεννηματά, στην οποία αφήνει να διαφανεί πως σκέφτεται να μην ψηφίσει τη Συμφωνία. Στην επιστολή αναφέρει: «Αν δεν υπάρξει ένα κοινό πολιτικό και προγραμματικό πλαίσιο με την κυβέρνηση, η στήριξή της εκ μέρους μας θα ισοδυναμούσε με εν λευκώ υποταγή στις προθέσεις της να εξακολουθεί να πολιτεύεται εκτός πολιτικής, οικονομικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας».

Για αποχή από την ψηφοφορία της Πέμπτης προϊδεάζει ο βουλευτής του κόμματος Το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός, στην περίπτωση που δεν δεσμευτεί η κυβέρνηση για κατάργηση του εκλογικού "δώρου" των 50 εδρών στο κόμμα που έρχεται πρώτο στις εκλογές. Ο κ. Ψαριανός σε ανάρτησή του στο Facebook δήλωσε:

«Αν δεν δεσμευτεί ο Τσίπρας για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν ψηφίζω. Απέχω. Τελεία. Δεν θα παίζει Monopoly στις πλάτες των άλλων. Ούτε στα ζάρια τη χώρα, μονά -ζυγά δικά του...».

Τέλος τον σκεπτικισμό του έχει εκφράσει και ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για το αν θα πρέπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει τη συμφωνία:
«Θα πρέπει να δούμε αν θα ψηφίσουμε αυτή τη συμφωνία στα όργανά μας, εγώ θα ταχθώ με την πλειοψηφία», δήλωσε χθές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης