Έτοιμος για ανασχηματισμό ο Τσίπρας

Έτοιμος για ανασχηματισμό ο Τσίπρας

Η κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη, παραδέχονταν συνεργάτες του πρωθυπουργού και έκαναν αναφορά στην συνταγματική πρόβλεψη για κυβερνήσεις μειοψηφίας - Αύριο στις 11 Eurogroup για να αποφανθούν οι Ευρωπαίοι αν ικανοποιούνται από την ψήφιση των προαπαιτουμένων

Έτοιμος για ανασχηματισμό ο Τσίπρας
Με βαριές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε η μεταμεσονύχτια ψηφοφορία, αφού συνολικά 39 βουλευτές του Αλέξη Τσίπρα επέλεξαν να διαφοροποιηθούν από την κεντρική κυβερνητική γραμμή υπερψήφισης της συμφωνίας. Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού αν και παραδέχονταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την δεδηλωμένη έλεγαν εμμέσως ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Η τελική ψηφοφορία κατέδειξε ότι 32 βουλευτές ψήφισαν «όχι», έξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπαν «παρών» και μία απουσίαζε.

Αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή με τους συνεργάτες του Νίκο Παππά, Χρήστο Μαντά, Νικήτα Κορωνάκη, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νίκο Ξυδάκη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Νίκο Βούτση.

Κλείσιμο
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τα προαπαιτούμενα εγκρίθηκαν και υπογράμμιζαν ότι αυτή την στιγμή προτεραιότητά τους είναι να προχωρήσει η συμφωνία.

«Η κυβέρνηση είναι αποδυναμωμένη», παραδέχονταν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και τόνιζαν: «Από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στο συνταγματικό πλαίσιο το οποίο προβλέπει και κυβερνήσεις μειοψηφίας».

Λαφαζάνης: Στηρίζουμε την κυβέρνηση, δεν στηρίζουμε το μνημόνιο


«Στηρίζουμε την κυβέρνηση πολύ δυνατά, στηρίζουμε την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμά μας» τόνισε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης.
«Δεν καταψήφισα την κυβέρνηση, στηρίζω την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Λαφαζάνης.
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, το είπα 100 φορές» απάντησε ο επικεφαλής της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζοντας: «Δεν στηρίζουμε το μνημόνιο».
Μάλιστα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε «στηρίζουμε την κυβέρνηση περισσότερο απ' ότι η ΝΔ» προφανώς μιλώντας εξ ονόματος όλων των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτα Eurogroup, μετά ανασχηματισμός

Αύριο στις 11 το πρωί πρόκειται να γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποφανθούν αν τα προαπαιτούμενα που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων ικανοποιούν τους δανειστές προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για να απελευθερωθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία.

Αμέσως μετά, ενδεχομένως και εντός της Πέμπτης αναμένεται ανασχηματισμός προκειμένου να αντικατασταθούν τουλάχιστον οι υπουργοί οι οποίοι διαφώνησαν με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, δηλαδή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης και οι αναπληρωτές υπουργοί Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος.

Το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση ωστόσο είναι η απώλεια της δεδηλωμένης. Κι αυτό διότι πλέον η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου διαθέτει 123 βουλευτές (110 ΣΥΡΙΖΑ και 13 από τους ΑΝΕΛ).

Ξυδάκης: Οσοι υπουργοί καταψήφισαν δεν μπορούν να σταθούν


Με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, ο αναληρωτής υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι υπάρχει πλέον «μια ραγισματιά» με όσους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο. «Υπουργός ο οποίος καταψήφισε την πρόταση δεν νομίζω ότι μπορεί να σταθεί» τόνισε ο κ. Ξυδάκης και πρόσθεσε: Ένα πράγμα η κοινοβουλευτική παρουσία και άλλο η κυβερνητική δύναμη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης