39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την συμφωνία

39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν την συμφωνία

32 ψήφισαν «Όχι», 6 «παρών», μία «απούσα» - Ψήφισαν «όχι» οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Γ. Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη,  Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλλας, Δ. Στρατούλης, Κ. Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Χ. Καραγιαννίδης, Ι. Σταθάς, Β. Χατζηλάμπρου, Κ. Λαπαβίτσας, Θ. Κότσιας, Μ. Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Η.Ιωαννίδης, Β. Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Γ.Ζερδελής, Θ. Πετράκος, Χ.Δερμιτζάκης, Π.Λαφαζάνης, Στ.Λεουτσάκος, Ζ.Ζάννας, Β.Κυριακάκης, Θ.Σκούμας, Σ.Σαμοϊλης, Κ.Δελημήτρος, Ελένη Ψαρέα

Με 229 «ναι» υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα που συναποτελούν το νομοσχέδιο για την έγκριση του 3ου μνημονίου.

64 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι», έξι δήλωσαν «παρών» και μια βουλευτής (Αλεξάνδρα Τσανάκα) ήταν απούσα.Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ωστόσο, η ψηφοφορία σημαδεύτηκε από το γεγονός ότι συνολικά 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖ αποστασιοποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή, αγνόησαν την έκκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να υπερψηφίσουν την συμφωνία και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα διαφωνίας προς την πολιτική που η κυβέρνηση συμφώνησε να ακολουθήσει με σκοπό να αποφύγει η χώρα την άτακτη χρεοκοπία.

Μεταξύ των 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφοροποιήθηκαν είναι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Δέσποινα Χαραλαμπίδου και οι υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη (τελεί υπό παραίτηση) και Κώστας Ησυχος. «Όχι» στη συμφωνία είπαν επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος και οι τέσσερις πρόεδροι κοινοβουλευτικών επιτροπών Μιχάλης Κριτσωτάκης, Στέφανος Σαμοϊλης και  Λίτσα Αμμανατίδου και Γιάνης Ζερδελής. Επισημαίνεται ότι μεταξύ αυτών που καταψήφισαν είναι και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Με απλά λόγια, από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μόνο οι 110 υπερψήφισαν την συμφωνία και ο Αλέξης Τσίπρας απώλεσε την δεδηλωμένη.

«Όχι» είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαϊα Κυρίτση, Γ. Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη,  Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλλας, Δ. Στρατούλης, Κ. Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Χ. Καραγιαννίδης, Ι. Σταθάς, Β. Χατζηλάμπρου, Κ. Λαπαβίτσας, Θ. Κότσιας, Μ. Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμανατίδου-Πασχαλίδου, Η.Ιωαννίδης, Β. Διαμαντόπουλος, Ραχήλ Μακρή, Δ.Ζερδελής, Θ. Πετράκος, Χ.Δερμιτζάκης, Π.Λαφαζάνης, Στ.Λεουτσάκος, Ζ.Ζάννας, Β.Κυριακάκης, Θ.Σκούμας, Σ.Σαμοϊλης, Κ.Δελημήτρος, Ελένη Ψαρέα.

Κόντρα Τσίπρα - Μεϊμαράκη

Πάντως, η συζήτηση που προηγήθηκε «έκρυβε» τις καλύτερες εκπλήξεις για το τέλος με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διασταυρώνουν τα πολιτικά τους ξίφη δίνοντας μια άγρια ομορφιά σε μια αμήχανη συνεδρίαση.
 
Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αν αγωνιάτε τόσο, κ. Μεϊμαράκη, για το τι θα κάνει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν κάνετε πρόταση μομφής ή γιατί δεν ζητάτε εκλογές;» απάντησε ο πρωθυπουργός στον κ. Μεϊμαράκη, για να επισημάνει: «Οι κυβερνήσεις πέφτουν, όταν χάνουν την στήριξη της κοινωνίας. Η κυβέρνησή μας έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και δεν θα την χάσει ούτε στη Βουλή, γιατί δεν θα υπάρξουν αυτόχειρες βουλευτές που θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς».

Ο κ. Μεϊμαράκης σχετικά με το αν θα δώσουν ψήφο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι: «Δεν είναι από εμάς η ανησυχία, είναι δικό σας θέμα τι θα κάνει. Αλλά και από όλη την Ευρώπη τι γίνεται στην Κοινοβουλευτική σας ομάδα, αν θα μπορείτε με μισή ΚΟ να υλοποιήσετε το πρόγραμμα. Η ΚΟ σας, πιστεύω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες σας». Πάντως μετά το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΝΔ είπε πως η Βουλή έστειλε το μήνυμα που έπρεπε στην Ευρώπη και κρατάει την Ελλάδα στην πορεία που έχει χαράξει και όπως τόνισε, «η ΝΔ συμπαγής ανταποκρίθηκε σε αυτή την πορεία». Παράλληλα και ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους υποστήριξε ότι ΝΔ δεν πρόκειται να κάνει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, πρόταση μομφής, τονίζοντας ότι δεν πιστεύει πως το κόμμα του θα μετείχε σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Στ. Θεοδωράκης: Στηρίζουμε χωρίς τσαλιμάκια

Νωρίτερα ο κ. Θεοδωράκης σημείωνε πως Το Ποτάμι θα ψηφίσει χωρίς τσαλιμάκια αυτά που συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Έπρεπε να είχαμε το χρόνο και το θάρρος να πούμε γιατί φθάσαμε ως εδώ” σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε ότι “έχει αξία να μιλήσουμε για τους συνωμότες της δραχμής. Τους πραξικοπηματίες που έκαναν την εμφάνισή τους. Δεν μας είχαν πει ανοιχτά ότι ήθελαν τη δραχμή. Κρύφτηκαν πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα και διεκδίκησαν τις καρέκλες».
 
Ζ. Κωνσταντοπούλου: το όχι του λαού δεν ήταν ναι στα μνημόνια

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην παρέμβασή της κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πράξουν το αντίθετο από αυτό που τους ζήτησε ο πρωθυπουργός. «δεν υπάρχουν αδιέξοδα» είπε και πρόσθεσε « Ο λαός μίλησε και είπε όχι στα τελεσίγραφα στον εκφοβισμό, την προπαγάνδα. Είπε όχι στα μνημόνια και δεν έχουμε δικαιώματα το όχι να το κάνουμε ναι στα μνημόνια. Κάθε ένα μέτρα το καταψήφισαν οι πολίτες. Εχουμε την υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ετυμηγορία τους . Το όχι του λαού δεν ήταν όχι υπο προϋποθέσεις, με αστερίσκους».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο δημοψήφισμα λέγοντας « Οποιος πιστεύει πως  το όχι διατυπώθηκε με την προϋπόθεση της παραμονής της χώρας στο ευρώ πρέπει να διατυπωθεί και πάλι το ερώτημα στο λαο. Το ερώτημα δεν μπορεί να είναι ευρώ ή δημοκρατία. Ευρώ ή ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτά είναι ερωτήματα αντιδραστικά , αντιδημοκρατικά».

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε και έφερε την συμφωνία γι αυτό και «η ΚΟ πρέπει να τον θωρακίσει με το όχι. Αν η βουλή δεν αντισταθεί στον σημερινό εκβιασμό δεν θα αντισταθεί στους επόμενους. Αν ενδώσει και παραπλανηθεί και παραλύσει θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον εαυτό της και την συνείδησή της. Αν για κάποιους το ερώτημα είναι βαρύ αξίζει να αναλογιστούμε ότι στην ιστορία μας υπήρξαν άνθρωποι ανέλαβαν ευθύνες και έκαναν μεγαλύτερες αντιστάσεις από ένα κατά συνείδηση όχι που πρέπει ν αποκρουστεί».

ΣΧΟΛΙΑ (65)

Ο - Έλληνας.

Μια άλλη, διαφορετική προσέγγιση! Δεν ήταν ένας, δεν ήταν δύο, ήτανε πάνω από δέκα. / Μπροστά το λάγνο θηλυκό, η Ραχούλα, η μπεμπέκα! Από κοντά με δόρυ η Ζωίτσα / μαζί κι η Βαλαβάνη, η μουσίτσα. Ολόκληρο ασκέρι αγριωπό, με έξυπνες ατάκες / στον ύπνο πιάσαν αρχηγό και τους φρουρούς μαλάκες. Ο πόλεμος σφοδρός και φονικός. / Απώλειες βαριές στο Λόχο τού Αλέξη. / Ο Λαφαζάνης ευτυχής και κυνικός / είπε στον ηττημένο μόνο μία λέξη: αν θέλεις να περνάει το δικό μας / τα βρίσκουμε και μένουμε κοντά σου. Αν θέλεις όμως το κακό μας / συντρίμμια όλα τα πλάνα σου, τα όνειρά σου. Κι εχάθη ο Άρχων σκυθρωπός στ' άδυτα τού Μαξίμου / και σκούζει ωρυόμενος: γαμώ το κέρατό μου!!! (Σατιρίζοντας, προχείρως, τα νυχτιάτικα πολιτικά καμώματα).

ββ

Χθες ο Αλέξης είπε οτι η Γερμανία έπρεπε να φανεί αλληλέγγυη όπως φάνηκαν οι Ευρωπαίοι (και όχι μόνο) σ'αυτή μετά τον πόλεμο χαρίζοντάς της το χρέος και βοηθώντας την να αναπτυχθεί. Αυτο όμως που ΔΕΝ είπε είναι οτι η Γερμανία είχε μόλις περάσει τον καταστροφικότερο πόλεμο που γνώρισε ο κόσμος ενώ η Ελλάδα μόλις πέρασε .. 40 χρόνια δημοκρατίας και ειρήνης και παρ'όλα αυτά χρεωκόπησε. Τι να φταίει άραγε ..

Σία

Η Γερμανία δεν πέρασε τον καταστροφικότερο πόλεμο αλλά τον προκάλεσε και άρπαξε από τις χώρες στις οποίες είχε εισβάλει

ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΡΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ.ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑ 50ΕΥΡΑ,ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ,ΚΑΙ 120 ΑΝΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Σ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΤΑ.ΒΡΕ ΟΥΣΤ ΠΑ...ΕΡΜΟ,ΤΟΥΡΚΟΤΣΟΛΙΑ,ΑΧΡΗΣΤΕ ΘΑΘΑΘΑΝΔΡΕΟΥ

δημοσιος

λαφαζανη ο ελληνικος λαος εχεις στηριξει πανω σου τις τελευταιες του ελπιδες γιαυτο πραγματοποιησε το σχεδιο σου.Ο τσιπρας ειναι επικινδυνος

ουστ

δεητζης και φοβασαι μην χασεις προνομια ε?

Γιάννης

Αυτά που λες ισχύουν γενικώς, αλλά όταν διαφωνείς με το κόμμα σου σε τόσο βασικά θέματα αποχωρείς, δεν μπορείς να το κατηγορείς για καταστροφικγ πολιτική από την μια και να το στηρίζεις από την άλλη

ΛΟΛ

Κύλησε όμορφα πάλι σήμερα το ωράριο 9:30 - 13:00 στο γραφείο εκεί στο υπουργείο? Αγωνιώ, πες μου ότι σήμερα έσπασες το ρεκόρ κι έβαλες πάνω από δύο σφραγίδες. Φαντάζομαι έχεις ήδη τσακίσει σπίτι τα γεμιστά που είχες για μεσημεριανό κι ετοιμάζεσαι για μια τρικούβερτη ξάπλα 4 ωρών για να είσαι φρέσκος μετά για μαραθώνιο ενημέρωσης στην αντικειμενική ΕΡΤ.

....

Σε μια αληθινή κοινοβουλευτική δημοκρατία ο κάθε βουλευτής οφείλει να ψηφίζει κατά συνείδηση. Να έχει προσωπική άποψη. Η λεγόμενη "κομματική γραμμή", όπου ο αρχηγός του κάθε κόμματος ορίζει τί θα ψηφίσουν και τα σκυλάκια του υπακούν, απαντάται μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και είναι εφεύρεση της ελληνικής πολιτικής. Εγώ νιώθω ντροπή κάθε φορά που βουλευτής διαγράφεται ή εξαναγκάζεται σε παραίτηση επειδή διαφώνησε με την κομματική "γραμμή". Και τώρα, και παλιά με τον Σαμαρά που έκανε το ίδιο.

john

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Ε???.......ΒΑΛΑΒΑΝΗ ΟΛΑ ΟΚ ΜΕ ΤΑ 200 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ????ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ...ΕΙΧΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΕ ΑΓΓΛΙΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ....ΕΣΕΙΣ ΤΑ ΒΓΑΛΑΤΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΧΕΙ 5 ΦΡΑΓΚΑ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΤΡΑΒΑΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ CAPITAL CONTROL ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΕΤΕ.........."ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ" ΣΙΧΑΜΑΤΑ ΒΡΩΜΕΡΑ...ΕΣΥ ΑΡΚΟΥΔΟΤΟΜΑΡΟ ΚΑΜΜΕΝΕ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΣΚΙΣΕΙΣ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΑΝΟΙΞΕ ΕΣΥ ΤΟΝ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΤΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΣΕ ΣΤΑ 4....ΑΛΛΑ ΤΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ...ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΟΥΜΕ.....ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΜΠΕΙΤΕ ΜΠΟΤΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ....ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ ΑΥΤΟ...

Δεν ξεχνώ

Τι θα γίνει με τις ψεύτικες/κίβηλες/πλαστές εξετάσεις στο διπλωματικό σώμα; Πάλι οι διπλωμάτες θα χώνουν συγγενείς στο σώμα; Πρέπει να πάρει μια διάσταση για τη μη συμετοχή ΑΣΕΠ, τη μη συμμετοχή της ΕΣΔΔΑ και τη μη τήρηση των πρακτικών. Τσίπρα άλλαξέ τα όλα. Υπάρχουν άνεργοι με προσόντα έτοιμοι να συνεισφέρουν!

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ

Η πλειοψηφία των βουλευτών του Ελληνικού κοινοβουλίου κινείται επισήμως με εντολές απο το εξωτερικό, ενώ καμία άλλη χώρα της ένωσης δεν βιώνει παρόμοια κατάσταση. Ηρθε η ώρα να αναλάβει ο στρατός τη διακυβέρνηση της χώρας καθώς οι βουλευτές υποστηρίζουν πως το συμφέρον της χώρας είναι να παραδώσουν τη διοίκησή της σε κυβερνήσεις που ψηφίστηκαν απο άλλους λαούς... Ντροπή μας που το ανεχόμαστε..!

krell

ελα να παρεις τα Οπλα... σε περιμενω..

woodakos

Ντροπή σου που γράφεις τέτοιες βλακείες. Κανένας λαός, καμία κυβέρνηση της Ευρώπης δεν σε παρακάλεσε να ζητήσεις νέα χρηματοδότηση. Ο Ελληνικός λαός δεν θα σας κάνει την χάρη να πηδήξει στο κενό. Τον Ιανουάριο κανένας δεν του είπε ότι υπήρχε σχέδιο κατάρρευσης. Στο δημοψήφισμα δε του λέγατε να ψηφίσει ΟΧΙ προκειμένου σε 48 ώρες να έρθει καλύτερη συμφωνία και να ανοίξουν οι τράπεζες. Δεν υπήρξε η παραμικρή ανακοίνωση από την κυβέρνηση η οποία υποστήριξε το ΟΧΙ, ψηφίστε ΟΧΙ προκειμένου να βγούμε από το Ευρώ και την ΕΕ και να γυρίσουμε 100 χρόνια πίσω.

KΩΣΤΑΣ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ ΚΑΙ ΜΙΓΕΣ

mix

δεν μπορει να εφαρμοσει μια κυβερνηση ενα προγραμμα που δεν το θελει με τις ψηφους της αντιπολιτευσης .περιμενω τις αντιδρασεις της ευρωπης .εχουμε συντομα δραματικες εξελιξεις.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tsipras_kentriki_omilia

"Κάνανε μεγάλο σφάλμα όσοι υποτίμησαν τη νοημοσύνη αυτού του λαού, όσοι προεξοφλήσανε ότι θα παραδοθεί στις ορέξεις τους" είπε ο πρωθυπουργός στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε μια συγκέντρωση, που δεν θύμιζε σε τίποτα τις αντίστοιχες του 2015 - Εξήγγειλε προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία, ζήτησε πάλι ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης

56