Φάιμαν: Ο Σόιμπλε θέλει σοβαρά να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ

Φάιμαν: Ο Σόιμπλε θέλει σοβαρά να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ

Προσπαθεί να να εξωθήσει τους Έλληνες από την Ευρωζώνη, ενώ η Μέρκελ καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση μιας «εποικοδομητικής λύσης»

Φάιμαν: Ο Σόιμπλε θέλει σοβαρά να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ
Η χθεσινή αποκάλυψη της γερμανικής εφημερίδα FAS ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχεδιάζει και ζητά να βγει η Ελλάδα από το ευρώ για πέντε χρόνια προκάλεσε σοκ και οργή, ακόμη και μέσα στη Γερμανία.

Και μπορεί κάποιοι να ήταν επιφυλακτικοί, αναφορικά με το αν πράγματι ο κ. Σόιμπλε θέλει ένα Grexit, ωστόσο, το έγγραφο με το σχέδιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ που διέρρευσε χθες αλλά και οι σημερινές δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας, δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες ότι ο ισχυρός άντρας της Γερμανίας, ίσως να έχει πραγματικά σκοπό να βγάλει την χώρα μας από την Ευρωζώνη.

Κι όμως, αυτό που φαίνεται να είναι κοινό μυστικό, επιβεβαιώνεται σήμερα από επίσημα χείλη, εκείνα του Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος αναφέρει πλέον ξεκάθαρα ότι, «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει σοβαρά να εξωθήσει τους Έλληνες από το ευρώ», αλλά και πως η Γερμανίδα καγκελάριος καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για την εξεύρεση «μιας εποικοδομητικής λύσης».

Κλείσιμο
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ», ο καγκελάριος επισημαίνει ότι το να κινηθούν σήμερα όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια θετική κατάληξη θα είναι μια τεράστια πρόκληση, καθώς, όπως διευκρινίζει το ρήγμα στο θέμα της Ελλάδας διασχίζει όλη την Ευρώπη, και παρόμοιες διαφορές όπως στη Γερμανία (Σόιμπλε-Μέρκελ) υπάρχουν σε πολλές χώρες.

Ο κ. Φαίμαν τονίζει ότι πρέπει να αποτραπεί το Grexit, γιατί θα έριχνε πίσω την Ευρώπη, και ως εκ τούτου, πρέπει να αναζητηθεί μια εποικοδομητική λύση. Μάλιστα, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα δώσει το σήμα για μια εποικοδομητική λύση και ακριβώς αυτό υποστηρίζει και ο ίδιος, δηλαδή να βρεθεί γρήγορα μια μεταβατική λύση και κατόπιν να συγκεκριμενοποιηθούν οι προτάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τρόπο που να είναι δυνατή μια μακροπρόθεσμη λύση.

Και αυτό δεν σημαίνει, όπως προσθέτει, διαγραφή χρέους, αλλά μια μείωση του βάρους των επιτοκίων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με τα απαραίτητα μέσα, ούτως ώστε να είναι επιτέλους δυνατές οι επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Δεν επιτρέπεται να καταστρέφουμε την Ευρώπη με προγράμματα λιτότητας, πρέπει να εξοικονομούμε πόρους και να επενδύουμε και εδώ δεν πρόκειται για παιχνίδια στον υπολογιστή, αλλά για τις τύχες των ανθρώπων», τονίζει.

Ο καγκελάριος θεωρεί, μάλιστα, ότι μια συμφωνία βρίσκεται σίγουρα πλησιέστερα από προηγούμενες φορές.

«Θα έλεγα πως οι ευκαιρίες για μια συμφωνία σε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο καλές όσο τώρα, ωστόσο υπάρχει πολλή απόσταση από ένα οριστικό “ναι” για το πρόγραμμα βοήθειας, γιατί μερικές χώρες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», λέει.

Σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Αυστριακός καγκελάριος επισημαίνει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας έχει προχωρήσει τόσο πολύ όσο ποτέ, έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί θετικά, διότι καθιστά δυνατή μια βάση για μία συμφωνία».

Κατά την άποψη του καγκελάριου, η αλήθεια είναι βέβαια, ότι ο πρωθυπουργός στέκεται «με την πλάτη στον τοίχο» και γι αυτό έχει αποδεχθεί στο πρόγραμμά του πράγματα, τα οποία τον θέτουν υπό πίεση, αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά πράγματα στο πρόγραμμα, όπως, επιτέλους η μάχη κατά της φορολογικής απάτης και επιτέλους φόροι πολυτελείας.

Ακόμη, αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει σίγουρα να συγκεκριμενοποιήσει και να βελτιώσει πολλά σημεία ακόμη, για το λόγο και μόνον ότι έχει αυξηθεί η χρηματοδοτική ανάγκη από τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν τελευταία, αλλά και επειδή έχει χειροτερέψει η οικονομική κατάσταση,εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών.

Ο Βέρνερ Φάιμαν διευκρινίζει στη συνέντευξή του ότι η αλήθεια είναι πως η Αυστρία επωφελείται από την ελληνική κρίση και αναφέρει ως παράδειγμα ότι αυτή την εβδομάδα τα κρατικά της ομόλογα βρέθηκαν σε ένα εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και για ένα δεκαετές ομόλογο το αυστριακό κράτος πληρώνει αυτή τη στιγμή 1,14 ο/ο επιτόκιο, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση σχεδόν 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό του 2016.

«Έχουμε όφελος ως σταθερή χώρα, αλλά χρειαζόμαστε και μία σταθερή Ευρώπη, διότι μόνον τότε μπορούμε να εξάγουμε σε άλλες χώρες, όταν οι άνθρωποι εκεί έχουν χρήματα και μπορούν να αγοράσουν κάτι, γι αυτό είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε τώρα γέφυρες ,να εξασφαλίσουμε τις εξαγωγές μας,να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης και δεν επιτρέπεται να πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε, γι αυτό και καταβάλλω τόσο πολλές προσπάθειες», καταλήγει ο Αυστριακός καγκελάριος. 

Τι αναφέρει το έγγραφο Σόιμπλε 

Το έγγραφο, μίας σελίδας, με τίτλο «Σχόλια σχετικά με τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις» αναφέρει πως στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μία λίστα προτάσεων, οι οποίες βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο της Τρόικας, που είχε συνταχθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το EFSF. Αυτές οι προτάσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει το έγγραφο.

Για αυτό αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα εντελώς καινούριο, τριετές πρόγραμμα του ESM, όπως αιτήθηκε η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη, βιώσιμη λύση, διατηρώντας το ΔΝΤ εν ενεργεία. Αυτές είναι οι δύο επιλογές:

1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη της Βουλής τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διαβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν: Μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως ο Θεσμός Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος.

2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα timeout από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης