Στηρίζει η Ζωή - Λαφαζάνης: Η πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας

Στηρίζει η Ζωή - Λαφαζάνης: Η πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας

Αινιγματική δήλωση Λαφαζάνη: «Κάθε πράγμα στην ωρα του, θα το δείτε το απόγευμα» - Αναφέρεται σε παραίτηση; - Βαρουφάκης: «Χρειάζεται ρητή δέσμευση για το χρέος, γιατί ο Γιούνκερ θα μας πουλήσει όπως πούλησε τον Βενιζέλο»

Στηρίζει η Ζωή - Λαφαζάνης: Η πρόταση δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας
Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΚΟ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, καθώς δεν είναι δεδομένη η στάση των βουλευτών.

Στην ομιλία του στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε εχθές στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, είπε πως η βάση των ελληνικών προτάσεων  "δεν είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας".



Σύμφωνα  με πληροφορίες, στελέχη της Αριστερής Πτέρυγας ετοιμάζονται να καταθέσουν
Κλείσιμο
κείμενο διαφοροποίησης επί της προτεινόμενης συμφωνίας (σ.σ. όπως και έγινε, δείτε περισσότερα εδώ), χωρίς πάντως να ξεκαθαριζεται τι ακριβώς θα πράξουν στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. «Κάθε πράγμα στην ώρα του, θα το δείτε το απόγευμα» έλεγε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αλλο στέλεχος της Αριστερής Πτερυγας σημείωνε ότι "ειναι προφανές το τι θα κάνουμε μετα την έκφραση των διαφωνιών μας", ενώ βουλευτής της ίδιας τάσης σημείωνε, συνιστώντας περισσότερη μετριοπάθεια, ότι όλα θα εξαρτηθούν και θα εκτιμηθούν από την εξέλιξη της συζήτησης.

Ευθέως υπέρ της επιστροφής στη δραχμή τάχθηκε ο Θανάσης Πετράκος (Αριστερή Πλατφόρμα): «Το όχι ήταν ριζοσπαστικό και ταξικό. Κακώς πρωτοκλασάτοι σύντροφοι επιμένουν στο μονόδρομο. Θα έπρεπε να προετοιμάσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη και να το πούμε καθαρά στο λαό. Η Αριστερά έχει μέλλον όταν προτιμάει να ανοίγει φτερά στο άγνωστο και όχι στο πουθενά. Οσοι επιμένουν στο ευρώ πάση θυσία να ξέρουν ότι είναι καταστροφικό. Αρα μόνη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος από το ευρώ για να ανοίξουν νέοι δρόμοι. Πρώτα βήματα, ο δημόσιος έλεγχος των τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος και το χτύπημα της διαπλοκής».

Ο κ. Λαπαβίτσας μάλιστα δεν απέκλεισε ακόμα και τώρα το ενδεχόμενο Grexit:  «Επιβεβαιώθηκαν όσα έλεγα. Προφανώς όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα Grexit. Πρέπει όμως να προετοιμαστούμε γι αυτό το επόμενο διάστημα, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας».

Τυχόν καταψήφιση από αυτή την πλευρά της συμφωνίας, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης και θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις με επανακαθορισμό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε ό,τι αφορά στην στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, φαίνεται ότι οδεύει προς στήριξη της ηγεσίας. Στην τοποθέτησή της, η πρόεδρος της Βουλής ζήτησε να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα τα του λογιστικού ελέγχου για το χρέος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να στηριχθεί η κυβέρνηση. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του «ΟΧΙ» αλλά όπως είπε «πρέπει να πάμε όλοι μαζί» δείχνοντας έτσι ότι παρά τις οποίες διαφωνίες της θα συνταχθεί με την ηγεσία. 






Το ίδιο ισχύει όμως και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, καθώς ο υπουργός Άμυνας, όπως και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ο κ. Λαφαζάνης δηλαδή) δεν υπέγραψαν το κείμενο της ελληνικής πρότασης. Αρχικά επικράτησε μία αναστάτωση και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανιζόταν προβληματισμένος και επιφυλακτικός, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δεν τίθεται θέμα και ο κ. Καμμένος θα στηρίξει κανονικά την κυβέρνηση. Οι αντιστάσεις κάμφθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από συνάντηση του κ. Καμμένου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και εκτενή συζήτησή τους για τα νησιά, για τα οποία ο κ. Καμμένος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ενα ακόμη πρόσωπο που προβληματίζει για το τι στάση θα κρατήσει είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε: «Χρειάζεται ρητή δέσμευση των δανειστών για το χρέος τώρα, όχι τον Οκτώβριο που είπε ο Γιούνκερ, γιατί θα μας πουλήσει πάλι όπως πούλησε και τον Βενιζέλο».







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης