Σκηνικό εμφυλίου στην κυβέρνηση για το δημοψήφισμα

Σκηνικό εμφυλίου στην κυβέρνηση για το δημοψήφισμα

«Αρχιτέκτονες» της επανεξέτασης της κυβερνητικής στάσης οι Δραγασάκης, Σταθάκης, Σαγιάς και Τσακαλώτος - Ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται να έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση αναδίπλωσης, δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία - Η στάση Παππά, Φλαμπουράρη, Ζωής


Σκηνικό εμφυλίου στην κυβέρνηση για το δημοψήφισμα
Το ενδεχόμενο αναδίπλωσης της κυβέρνησης στο θέμα του δημοψηφίσματος και της αποδοχής, τελικά, της πρότασης των Θεσμών, προκαλεί ήδη ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και διχασμό στο ίδιο το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Έτσι κι αλλιώς, τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν αρραγές το μέτωπο, ούτε ομόθυμη η στήριξη της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να πάει τη χώρα σε δημοψήφισμα.

Ειδικά μετά την απόφαση της ΕΚΤ να κόψει την παροχή ρευστότητας και να προκαλέσει capital controls στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα -με τα γνωστά αποτελέσματα- το χάσμα στο στενό κύκλο των κυβερνητικών στελεχών και κορυφαίων υπουργών, που συμβάλλουν στη λήψη αποφάσεων, ήταν εμφανές.

Αρχιτέκτονες της στροφής και στην επανεξέταση της κυβερνητικής στάσης απέναντι στην πρόταση των Θεσμών και το δημοψήφισμα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο πρώτος μάλιστα υπαινίχθηκε την αναβολή του δημοψηφίσματος κατά τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης. Ο κ. Σταθάκης επίσης πρωτοστάτησε στην οργάνωση κινήσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση για την αλλαγή αυτής της απόφασης.
Κλείσιμο

Στην αντίπερα όχθη παρέμειναν στελέχη όπως ο υπουργός Επικρατείας και εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, αλλά και ο επίσης στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Φίλης

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον κύκλο αυτό των συνεργατών του πρωθυπουργού λεγόταν μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης ότι δεν υπάρχει θέμα ακύρωσης του δημοψηφίσματος.

Στη λογική της πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, από τη στιγμή που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, ήταν σταθερά και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στη λογική της ρήξης παραμένει φυσικά και η η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να δηλώνει σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι η κυβέρνηση διαθέτει plan B, ενώ εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα απορρίψει με σαφήνεια -προφανώς μέσα από το δημοψήφισμα- τον «εκβιασμό» των θεσμών της ΕΕ.

Σταθερός στη γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης με τους δανειστές είναι και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος φέρεται να έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση αναδίπλωσης, δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη και αποτέλεσμα έντιμου συμβιβασμού.

Αυτό το πολυδιασπασμένο εσωκυβερνητικό και εσωκομματικό πεδίο είναι ένα ακόμη δύσκολο στοίχημα για τον κ. Τσίπρα, όποια απόφαση κι αν λάβει στα κρίσιμα θέματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης