Γκάλοπ ALCO: 57% να υπογράψουν κι ας είναι και μνημόνιο!

Γκάλοπ ALCO: 57% να υπογράψουν κι ας είναι και μνημόνιο!

Έγινε για το ΘΕΜΑ και ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής πριν την απόφαση για το δημοψήφισμα -Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων παρ' ότι αναγνωρίζουν ότι ακόμα και η ελληνική πρόταση ισοδυναμεί με βαρύ μνημόνιο, επιθυμεί συμφωνία κ παραμονή στο ευρώ- Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει οτι η κυβέρνηση δεν τηρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις

Την πεποίθηση ότι πηγαίνουμε ολοταχώς για την υπογραφή ενός νέου μνημονίου το οποίο θα τροφοδοτήσει την ύφεση και θα κατανείμει και πάλι δυσανάλογα τα βάρη στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων, αποτυπώνει μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η οποία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, μόλις λίγες ώρες προτού ο πρωθυπουργός ανακοινώσει την απόφασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι προβλέψεις που έκανε η κοινή γνώμη μέχρι την ώρα που η δημοσκόπηση της Alco ολοκληρώθηκε ήταν δυσοίωνες και κατέτειναν στο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει νέο μνημόνιο.

Παρά ταύτα, όμως, η πλειοψηφία των Ελλήνων καλούσε την κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας ζητώντας από τον Αλέξη Τσίπρα να κλείσει τα αυτιά του στις Σειρήνες της ρήξης, από τις οποίες φαίνεται ότι γοητεύονται περισσότερο οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και λιγότερο οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.

Η κοινή γνώμη, παρότι δεν αίρει την εμπιστοσύνη της προς τα συγκυβερνώντα κόμματα, όπως φαίνεται στην πρόθεση ψήφου, όπου διατηρείται το μεγάλο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει ηχηρά μηνύματα αποδοκιμασίας στη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, στην οποία μπορεί να της αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της... άγνοιας, πλην, όμως, ταυτοχρόνως την προτρέπει εμμέσως να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να παραδεχτεί τα δεδομένα που έχει μπροστά της.

Το 76% πιστεύει ότι η πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μόνο 15% είναι εκείνοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μπορεί να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από τις εκλογές


Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο συμμετέχοντες στην έρευνα, η οποία «έτρεξε» το κρίσιμο τριήμερο 24 με 26 Ιουνίου, κατά το οποίο παρατηρήθηκαν συνεχείς ανατροπές στην πορεία των διαπραγματεύσεων, θεωρεί ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαπραγμάτευση, έναντι μόλις του 23% των ερωτηθέντων που υποστηρίζει ότι οι διαπραγματευτικοί χειρισμοί της κυβέρνησης υπήρξαν επιτυχείς.

Χάνει σταδιακά την εμιστοσύνη των πολιτών


Εντυπωσιακά υψηλό είναι το ποσοστό -76%- όσων πιστεύουν ότι η πρόταση την οποία κατέθεσε η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ περιορίζονται στο 15% εκείνοι που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι μπορεί να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν πριν από τις εκλογές. Την εκτίμηση ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να αποτελέσει έναν «έντιμο συμβιβασμό» ενστερνίζεται μόνο ένας στους τέσσερις πολίτες, την ίδια στιγμή που το 53% των ερωτηθέντων έχει την αντίθετη άποψη. Ακόμη πιο ενδεικτικό της αρνητικής προαίρεσης της κοινής γνώμης για τα αποτελέσματα που θα έχει η αποδοχή της συμφωνίας είναι η αυξημένη πλειοψηφία των πολιτών -της τάξης του 68%- που εκτιμά ότι η νέα συμφωνία θα συνιστά νέο μνημόνιο, με μόλις το 19% να υιοθέτει την κυβερνητική επωδό για το τέλος του μνημονίου. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνεται και το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν την πεποίθηση ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση επιδεινώνουν την ύφεση, ενώ μόνον το 14% αποδέχεται την άποψη ότι μπορεί να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη.Θα επιβαρυνθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι


Οσο για το ποιοι θα πληρώσουν τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η νέα συμφωνία, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών δεν δείχνει να έχει αμφιβολίες: τρεις στους τέσσερις, ή ποσοστό 73%, είναι πεπεισμένοι ότι θα ακολουθηθεί η πεπατημένη και θα επιβαρυνθούν τα συνήθη υποζύγια που είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι και μόνον το 12% υιοθετεί τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι αυτή τη φορά τα βάρη θα επωμιστούν οι έχοντες.

Αλώβητο παραμένει το μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου σύμφωνα με την έρευνα της Alco, στην οποία δεν καταγράφονται παρά οριακές μεταβολές στην εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων.
Το μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31,1%, το οποίο είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 31,3% που είχε στις αρχές του μήνα σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Η επίδοση αυτή εξασφαλίζει στον ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 10,6% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνεχίζει τη χαμηλή πτήση που κάνει μετεκλογικά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,5% (+0,1% από τις αρχές του μήνα.

Στην τρίτη θέση ισοψηφούν με 5,1% η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, καθώς το μεν ακροδεξιό μόρφωμα καταγράφει ελαφρά άνοδο (+0,3%), ενώ το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη ανεπαίσθητη μείωση (-0,1%) των ποσοστών τους. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9% (+0,4%), το ΠΑΣΟΚ με 3,7% (+0,2%) και οι ΑΝ.ΕΛ. με 3,1% (-0,1%). Από τα εκτός Βουλής κόμματα, σε ανοδική φάση κινούνται η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που φτάνει στο 1,9%, όπως και το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου με 1,5%, ενώ η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου υποχωρεί στο 1,1%. Αλλο κόμμα δηλώνει ότι επιλέγει το 2,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα, ενώ πρόθεση για λευκό εκφράζει το 3,3%, για αποχή το 4,2% και ποσοστό 11,9% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει.Με τη συμπλήρωση πέντε μηνών από τις βουλευτικές κάλπες, η εμπιστοσύνη προς τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σταθερή για το 40% των πολιτών, ποσοστό που δεν απέχει από το άθροισμα της δύναμης που κατέγραψαν στις τελευταίες εκλογές τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα. Την ίδια ώρα, ωστόσο, η διεύρυνση της επιρροής που έδειχνε να αποκτά η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές φαίνεται να εξανεμίζεται, αφού το 46% των ερωτηθέντων έχει πλέον μειωμένη εμπιστοσύνη στο μεγαλύτερο κυβερνητικό κόμμα.

Η κοινή γνώμη φαίνεται να δίνει στην κυβέρνηση το άλλοθι της άγνοιας, καθώς το 53% των ερωτηθέντων αποδίδει τη διαφαινόμενη αθέτηση των υποσχέσεων στην πίστη ότι οι απαρτίζοντες το κυβερνητικό σχήμα δεν γνώριζαν τις δυσκολίες που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν, ενώ στο 34% περιορίζονται όσοι έχουν την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση επεχείρησε να ξεγελάσει τους πολίτες.


To 68% εκτιμά ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ θα συνιστά νέο μνημόνιο, ενώ το ίδιο ποσοστό
ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση επιδεινώνουν την ύφεση, ενώ μόνον το 14% αποδέχεται την άποψη ότι μπορεί να οδηγηθούμε στην ανάπτυξη

Ιδιαιτέρως επιεικείς προς τη σημερινή κυβέρνηση εμφανίζονται οι πολίτες και όταν καλούνται να τη συγκρίνουν με τους προκατόχους της. Ειδικότερα στο ερώτημα «Αν δεν πηγαίναμε σε εκλογές, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία» μόνον το 33% υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να είχε εξασφαλιστεί μια καλύτερη συμφωνία, ενώ το συντριπτικά υψηλότερο 61% απαντά αρνητικά.

Μοιρασμένες είναι, εξάλλου, οι εκτιμήσεις των πολιτών για το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να επέλθει αν η κυβέρνηση είχε επιδιώξει από την αρχή τη σύναψη συμφωνίας: το 42% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερα να είχε συμφωνήσει από την αρχή, αλλά ένα σχεδόν εξίσου ισχυρό 41% αντιλέγει ότι δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα.

Η πλειονότητα, ωστόσο, της κοινής γνώμης φαίνεται ότι παραμένει μετριοπαθής και δεν δείχνει διάθεση να υιοθετήσει τις ακραίες φωνές υπέρ της ρήξης. Το 57% των ερωτηθέντων προκρίνει την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., έναντι του 29% που επιλέγει τη ρήξη. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η ανά κομματική προτίμηση διάρθρωση των οπαδών της ρήξης, καθώς υπερτερούν μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΚΕ με 59%, της Χρυσής Αυγής με 58% και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 49%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο διχασμός όσων στις τελευταίες εκλογές έδωσαν την ψήφο τους στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πλειοψηφούν σχετικώς οι θιασώτες της συμφωνίας με ποσοστό 46%, έναντι του 39% που φτάνουν όσοι θέλουν τη σύγκρουση. Ισχυρότερη τάση υπέρ της συμφωνίας παρατηρείται στα κόμματα της λεγόμενης «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης», με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να την προτιμούν σε ποσοστό 83%, του ΠΑΣΟΚ με 76% και, τέλος, του Ποταμιού με 74%.
ΘΕΜΑ >ALCO

Εταιρεια: H έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Alco, ΕΣΡ 12 entoλεασ: «ΠΡΩΤΟ ΘEMA» ΤΥΠΟΣ: Ποσοτική (τηλεφωνικές συνεντεύξεις χωρίς χρήση κάλπης) δειγμα: 1.000 άτομα, ηλικίας 18 ετών και άνω, σε ολόκληρη την Ελλάδα δειγματοληψια: Στρωματοποιημένη, τυχαία σταθμισεισ: φύλο, ηλικία, εκλογές Ιανουαρίου 2015 στατιστικο σφαλμα: +/- 3,1% - διάστημα βεβαιότητας 95% χρονοσ: 24-26 Ιουνίου 2015. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ (84)

Σονια

Μαζευτητε βρε ψευτόμαγκες .... Οταν θα ψάχνετε στα σκουπηδια να φάτε τοτε να μιλήσετε. Σαν κοπάδι πάτε. Τι οχι κ μακακιες... Αφου δεν εχουμε ουτε σάλιο τι περιμένατε;; Για ολα οι ξένοι φταίνε;; Εμεις ειμαστε άγγελοι;; Ηρθε τωρα ο σωτήρας με τους τρεις καμπαλερους να μας σώσει;; Ολοι καποια συμφέροντα εξυπηρετούν κ εμεις ειμαστε τα κορόιδα που γινόμαστε όργανα τους,ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΠΑΕΙ να ψηφίσει η δημοκρατία ειναι ελευθερία σκέψης κ αυτοι μας επιβάλουν ενα ΝΑΙ η ενα ΟΧΙ με σκοπό να μας διχάσουν κ εύκολα να μας δυαλισουν

Νασος

Α ρε προπαγανδα....

ε βλακάκο

διάβασε στο google στοιχηματικές εταιρίες που είναι οι 3 κορυφαίες στον πλανήτη και πάρε χαρτομάντιλα.ladbrokes,betfaire,william hill

Ηρακλής

Περικοπές των συντάξεων των συνατξιούχων με ηλικία κάτω των 60. Περικοπές των συντάξεων όσων πήραν ολόκληρο το εφαπαξ.

spaster

πειτε ενα μεγαλο ΟΧΙ στο Δημοψηφισμα

Ελληνας πολιτης

Πεστο εσυ το ΟΧΙ κσι ασε τους αλλους να αποφασισουν απο μονοι τους φοβιςμενε πσπαγαλε

Ηρακλής

Ξεσηκώθηκαν για τις πρόωρες συντάξεις . Εδώ γίνετια μπαχαλο. Εχουμε συνταξιουχους κάτω των 55 που πήραν συνταξάρες και κάνουν και δεύτερη δουλεια και βγάζουν άλλα τοσα. Αλλοι πήραν σύνταξη πριν την κρίση πήραν όλο το εφαπαξ και εξασφάλισαν και μεγάλη σύνταξη. Αυτοί που εγκλωβίστηκαν θα πάνε πάνω από εξήντα και θα πάρουν ψίχουλα και χάνουν και το εφαπαξ. Αυτό είναι ισονομία?? Αυτά δεν τα βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρεπει να τα πουν οι ξένοι??? Αν δεν ήτανε η τροικα φοβάμαι πως ακόμα θα μοιράζαμε ένα σωρό πλαστες συντάξεις τυφλοτητας και σε πεθαμένους. Εδώ και τώρα περικοπές στα ποσά εκείνων που έχουν πάρει πρόωρες συντάξεις και όσων πήρανε ολόκληρο το εφάπαξ.

ηρακλια

Θα απέχω απο το Δημοψηφισμα αν δεν ανακοινωθούν οι διαφορές των προτάσων της κυβέρνησης και των θεσμών

Ρουγγερη

Διαβασα οτι η Ελληνικη Ιστορια δεν θα διδασκετε πια,κ υπεγραψαν διαφοροι Αρχιεπισκοποι! Σας παρακαλω μην το αφησετε να συμβει! Να μην διαγραψουν την Ιστορια κ την Χριστιανοσυνη!

Γιάννης

Ενα οχι τωρα θα ειναι καταστροφή για την χώρα κ όλη την Ευρώπη. Το να πας σε δραχμή δεν πάει να πει οτι δεν θα χρωστας σαν κράτος. Αντίθετα η δραχμή σου θα ειναι τοσο ξεφτίλα που τα 500δισ ευρω για να τα βγάλεις θα πρέπει να βγαλεις τρις σε δραχμες! θα γίνεις σαν χώρα ενα μεγάλο χάος κ δεν θα ζεις καλητερα με χρημα που δεν εχει αντάλλαγμα κ εισαγωγες κ εξαγωγές που θα εχουν στατησει. Δεν ειπαμε να ποε ναι σε ολα αλλα να ειμαστε διπλωματες οχι τσαμπουκαδες οταν δεν βασταμε ουτε ενεργεια ουτε λεφτα ουτε φυσικους πόρους. αφήστε τις ψευτομαγκιες κ ψηφίστε Ναι γιατί θα χασουμε όλοι!!!!!!!

Uli Chris

Η ALCO προλαβαίνει και κάνει γκάλοπ προτού καθήσουν οι... κλανιές απ' τα φασόλια που κατανάλωσε. Κι εμείς την,... πιστέψαμε!!!!

Χαχαχα

Σε λιγο θα μας πειτε οτι οι ελληνες θελουν πισω πασοκ και νδ !!Γελαει ο κοσμος ρεεε!Τελειωσαν τα ψεματα και κανεις δε τρωει κουτοχορτο!!!!Δυνατο ΟΧΙ και θα το δειτε την Κυριακη. Υγ .Κλειστε τις τηλεορασεις

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4932330

Τουλάχιστον 15 χώρες, έπρεπε να εμφανίσουν στέρεο μέτωπο μέσα στο Συμβούλιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ είπε ο πρώην υπουργός μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ

3
7dfc754bcc0ce3d544bab7f919801d8c

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού - Αδειάζει ξανά τον Ακιντζί ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον Αττίλα στην Κύπρο! -Ξεκαθαρίζει ότι μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει η Άγκυρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

7
pm0

H ρύθμιση αφορά σε όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006   - Στόχος η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων - Ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 θα τεθεί υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος - Έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες ενόψει της αυριανής του συνάντησης: «Είναι άδικες οι χρεώσεις» - H ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο του Economist

68
komision_main

Λόγω της επιθετικότητας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο - Η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνει ή απορρίπτει κάθε χρηματοδοτική δράση της Ένωσης, υιοθέτησε μία επιθετική διατύπωση εναντίον της Άγκυρας

5