Γιατί το σημερινό Euroworking Group δεν έχει ακόμη ξεκινήσει

Γιατί το σημερινό Euroworking Group δεν έχει ακόμη ξεκινήσει

Πληροφορίες λένε πως η διεξαγωγή του αυριανού Eurogroup είναι στον αέρα, έστω κι αν  ανακοινώθηκε επισήμως ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών θα γίνει το Σάββατο στις 18:00

Γιατί το σημερινό Euroworking Group δεν έχει ακόμη ξεκινήσει
Η πληροφορία ότι η συνεδρίαση του Euroworking Group, του τεχνικού οργάνου που προετοιμάζει τις συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν έχει ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής αν και είχε ανακοινωθεί αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες και την αβεβαιότητα για το αν τελικώς θα επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών.

Τις τελευταίες ώρες γίνονται διαπραγμάτευσεις όλων με όλους αλλά ατύπως, όπως μας έλεγε αρμόδια πηγή, προσθέτοντας ότι το σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο.

Το Euroworking Group επρόκειτο να ξεκινήσει από το πρωί της Παρασκευής, όμως μέχρι αυτή την ώρα η πραγματοποίησή του είναι στον αέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα διεξαχθεί η προπαρασκευαστική σύσκεψη του αυριανού Eurogroup, όμως οι συνθήκες είναι ακόμη ρευστές. Εάν ολοκληρωθεί η προετοιμασία και βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών το Euroworking Group μπορεί να διεξαχθεί ανά πάσα στιγμή σήμερα και να διαρκέσει από πέντε λεπτά μέχρι... πέντε ώρες, όπως μας έλεγε αρμόδιος παράγοντας, αφού το σημαντικό είναι να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των ελληνικών απόψεων και των απαιτήσεων των πιστωτών.

Η τελευταία διαρροή από την ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ με τους οποίους συναντήθηκε πριν από λίγη ώρα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ πως δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα, δείχνει ότι η Αθήνα δεν βρίσκεται ακόμη σε τέτοιο μήκος κύματος που να θεωρηθεί ότι θα συμφωνήσει με τους δανειστές αν οι εταίροι δεν υποχωρήσουν.

Το ενδεχόμενο ωστόσο να μετακινηθούν οι πιστωτές από τις θέσεις τους -επί του παρόντος- δεν είναι ορατό. Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από διάφορες μικρές ευρωπαϊκές χώρες που πιέζουν να μη γίνει καμία επιπλέον παραχώρηση σε όφελος της Ελλάδος. Το επιχείρημά τους είναι ότι στις 30 Ιουνίου λήγει η χρονική παράταση που έχει δοθεί σε μια συγκεκριμένη σύμβαση, και απαιτούν πρόοδο και υλοποίηση σε αυτήν την βάση.
Κλείσιμο

Την άποψη αυτή των χωρών της Ευρωζώνης που θεωρούνται «δορυφόροι» της Γερμανίας επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Βόφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος το μεσημέρι της Παρασκευής χαρακτήρισε πολύ γενναιόδωρη την πρόταση των θεσμών προς την ελληνική πλευρά.

Στις συνθήκες αυτές, το 24ωρο από την ώρα που θα ολοκληρωθεί σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες μέχρι τις 18:00 αύριο το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) αναμένεται να διεξαχθούν εντατικές διαπραγματεύσεις.

Στο 24 ωρο αυτο θα κριθεί αν η ελληνική πλευρά μπορεί να επιτύχει συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που -εφ' όσον προκύψει τελικώς- αναμένεται να επισημοποιηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

Ακόμη κι αν οι διαφορές δεν έχουν γεφυρωθεί μέχρι αύριο και τελικώς δεν πραγματοποιηθεί το Eurogroup, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν σημαίνει ότι ματαιώνεται. Εφ' όσον οι απόψεις των δύο πλευρών συγκλίνουν -αν δεν ταυτιστούν- το Eurogroup μπορεί να γίνει ακόμη και την Κυριακή.

Αυτή την ώρα πάντως η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά το πέρας της Συνόδου» με επικοινωνίες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να εξευρεθεί κοινός τόπος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης