LIVE

Κορωνοϊός

ΠΑΣΟΚ: Αλλάζει σελίδα με νέα πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά

ΠΑΣΟΚ: Αλλάζει σελίδα με νέα πρόεδρο τη Φώφη Γεννηματά

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος την υποδέχθηκε με μια αγκαλιά για την παραδοση-παραλαβή στη Χαριλάου Τρικούπη - H νέα πρόεδρος του κόμματος συγκέντρωσε 53% στις εσωκομματικές εκλογές με συμμετοχή περίπου 55.000 μελών - «Ανασυγκροτούμε και αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ» το μήνυμά της

Με την υπόσχεση να ανασυγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρόεδρος του κόμματος η Φώφη Γεννηματά, η οποία πέτυχε να συγκεντρώσει πάνω από το 53% των ψήφων κατά την εσωκομματική διαδικασία για τον διάδοχο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αποτέλεί ένα πρόσωπο που μπορεί να σηματοδοτήσει και τη γέφυρα για την επιστροφή αρκετών στελεχών που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια. Το μήνυμα που έστειλε η ίδια, εξάλλου, μετά τα αποτελέσματα ήταν  σαφές: Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενώσουμε τη δημοκρατική παράταξη.

Τη νέα πρόεδρο υποδέχθηκε με μια αγκαλιά ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο πριν τη συνάντηση με τους συνυποψηφίους της Ανδρέα Λοβέρδο και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στα ιστορικά γραφεία του κόμματος στη Χαριλάου Τρικούπη. 

Η κυρία Γεννηματά εξελέγη από τον πρώτο γύρο νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην οποία συμμετείχαν περίπου 55.000 μέλη του κόμματος. Ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και οι συνυποψήφιοί της Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συνεχάρησαν την κυρία Γεννηματά το βράδυ της Κυριακής. Η Φώφη Γεννηματά είναι η πέμπτη πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε το 1974 ο Ανδρέας Παπανδρέου και , παράλληλα, η πρώτη γυναίκα.

Αν και η κ. Γεννηματά θεωρείτο φαβορί, το επιτελείο της διατηρούσε συντηρητική στάση και συγκρατημένη αισιοδοξία ακόμα και όταν καταγράφονταν σταθερό προβάδισμα. Βέβαια, μέχρι αργά το βράδυ εχθές δεν είχε γίνει ξεκάθαρο αν τελικά η κα Γεννηματά θα κατάφερνε να έπαιρνε την νίκη από την πρώτη Κυριακή, εντούτοις γύρω στις 11 το βράδυ όλοι οι εμπλεκόμενοι αναγνώρισαν πως η νίκη είναι ξεκάθαρη. Κατά την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση στήθηκαν 311 κάλπες σε όλη την Ελλάδα κι η κ. Γεννηματά έλαβε περίπου το 53% των ψήφων. 

Από την ΠΑΣΠ, στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά κουβαλά τη βαριά παρακαταθήκη του πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, ενός πολιτικού που  πιθανότατα θα είχε διαδεχθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου. Φοίτησε στο Λύκειο Φιλοθέης και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ από το 1986 ήταν στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Επίσης, μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009 επιλέχθηκε από το νέο Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για της θέση της Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον Μάρτιο του 2012 ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος της ανέθεσε τα καθήκοντα της εκπροσώπου τύπου του κόμματος, οπότε και παραιτήθηκε από τη θέση της Αναπληρώτριας Υπουργού Εσωτερικών.

Από το 1982 έως το 1987 συμμετέχει στην φοιτητική παράταξη Π.Α.Σ.Π. ΠΑΣΟΚ και σε πολλές Επιτροπές Δράσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με αιχμή τη σχέση των Νέων με την Αυτοδιοίκηση. Από το 1982 είναι μέλος της Τ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Αμπελοκήπων και στέλεχος αρκετών Τομεακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ. Από το 1986 δραστηριοποιήθηκε στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας, με αιχμή την ενασχόληση των νέων Γυναικών με τους θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού. Από το 1996 είναι πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».

Βουλευτική και κυβερνητική θητεία
- Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Β' Αθηνών (2015)
-Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ στην Α' Αθηνών (2000 – 2002)
-Υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς (2003 – 2007)
-Πρόεδρος της 'Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (2003-2007)
-Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2009-2010)
-Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης (2010-2011)
-Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας (2011-2012)
-Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Ιούνιος 2013 -  Ιανουάριος 2015)

Κομματικές δραστηριότητες
-Μέλος της φοιτητικής παράταξης Π.Α.Σ.Π (1982 -1987)
-Πρόεδρος του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς» από το 1996
-Mέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ (2001-2004)
-Γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του ΠΑΣΟΚ (2001)
-Mέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (2003-2004)
-Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από το 2003
-Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (2004 -2009)
-Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ (2012)

Καθαρή η εντολή για νέα εποχή

Μετά την ανακοίνωση της νίκης της η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τους πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία δίνοντάς της «καθαρή εντολή για μια νέα εποχή», όπως είπε χαρακτηριστικά. Η κα Γεννηματά τόνισε: «Πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε ξανά δυνατοί, ξανά υπερήφανοι, να ανανεώσουμε τους δεσμούς μας με την κοινωνία. Ανασυγκροτούμε και αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ. Παίρνουμε πρωτοβουλίες για να ενώσουμε τη δημοκρατική παράταξη. Προχωρούμε με συλλογικότητα και με τις αξίες της σοσιαλδημοκρατίας για μια Ελλάδα με αλληλεγγύη, κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη, με σταθερή την Ευρωπαϊκή Προοπτική της. Αναλαμβάνω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, σε μια ώρα που απαιτείται ευθύνη από όλους. Είναι όμως πρωτίστως  η ώρα της ιστορικής ευθύνης του  Πρωθυπουργού. Λογοδοτεί στον Ελληνικό Λαό και όχι στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η ώρα της αλήθειας, της εθνικής ομοψυχίας και ο Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς επιτέλους ουσιαστικά και πραγματικά».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχάρη την Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της, αλλά και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για τον αγώνα που έδωσε. Ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε στη δήλωσή του ότι θα βρίσκεται δίπλα στη νέα ηγεσία  «στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ, στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη χώρα και τους πολίτες, την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας που περνά η Ελλάδα και ο λαός, στο νέο κεφάλαιο της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα ειμαι παρών, στην Βουλή και το κόμμα, ως στρατιώτης».

Τέλος ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως «η σημερινή συμμετοχή είναι μήνυμα προοπτικής για την παράταξη». Σημείωσε, δε, ότι «η νέα πολιτική γενιά έδωσε μια μάχη με αρχές, αξιοπρέπεια και πολιτικό περιεχόμενο, μια μάχη για το μέλλον».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης