Κορκίδης: Ο Τόμσεν μου είπε «ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός καλά είναι»

Κορκίδης: Ο Τόμσεν μου είπε «ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός καλά είναι»

Κάποιοι βιάστηκαν να μας βάλουν στα μνημόνια και κάποιοι να μας βγάλουν, είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ - «Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόικας» - «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα»

Με την κατάθεση του προέδρου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη, ξεκίνησε σήμετα το απόγευμα τις εργασίες της η Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια.

Ο κ. Κορκίδης, η κατάθεση του οποίου συνεχίζεται, μίλησε για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και γι' άλλους, που βιάστηκαν να την βγάλουν.

Περιγραφικός ήταν ο κ. Κορκίδης ως προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των τροϊκανών, αλλά και ως προς τη συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν για να συζητήσουν.

«Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόικας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε ο κ. Κορκίδης.

Και συμπλήρωσε: «Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόικα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; "Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε". Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, "300 ευρώ καλά είναι"».

Και συμπλήρωσε επ' αυτού, στη συνέχεια της ακρόασής του: «Οταν τους είπαμε να συμφωνήσουμε και να συγκριθούμε με μία χώρα ευρωπαϊκή για το θέμα των μισθών, τότε η θέση τους ήταν να πάμε σε μισθούς Βουλγαρίας. Δεν το υπονοούσαν, το είπανε καθαρά».

«Από το τίποτα να πάτε στα 300 ευρώ, μας είπαν» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Το θυμάμαι, γιατί υπήρξε διαπληκτισμός». 

«Γνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν καλά. Όταν όμως συνειδητοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 την τραγική κατάσταση, προσγειωθήκαμε στην πραγματικότητα. Έπρεπε αυτή την πραγματικότητα, τουλάχιστο ορισμένοι, να την γνωρίζουν» υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Ανέφερε ακόμα ότι δεν είχε εισακουστεί η πρόταση του, όταν είχε ζητήσει από τον τότε πρωθυπουργό να βάλει κόκκινες γραμμές στην αγορά, επισημαίνοντας ότι «αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα».

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας ανέφερε, επίσης, ότι ο κοινωνικός διάλογος καταργήθηκε με την Τρόικα και «όταν μας είχε καλέσει ο κ. Παπαδήμος για να συμφωνήσουμε για τα μισθολογικά, αυτή η συμφωνία πήγε τελικά στα σκουπίδια. Υπήρχαν όμως κάποιοι που ήθελαν τον κοινωνικό διάλογο. Τα λάθη δεν φορτώνονται με λάθη, λάθος ξεκίνησε η διαδικασία και λάθος συνεχίστηκε».

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που να πιστεύει ότι το μνημόνιο βοήθησε τα πράγματα στη χώρα. Δεν ξέρω αν φταίνε οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα, ή ο τρόπος που μπήκαμε στα μνημόνια» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Κλείνοντας την πρώτη τοποθέτηση του, ο κ. Κορκίδης κατέληξε: «Η πτώχευση μιας χώρας απέναντι σε μια αποτυχημένη πολιτική θα ήταν παράδοση άνευ όρων. Δεν πρέπει να τους δώσουμε αυτή την κερδοσκοπική ικανοποίηση. Εμείς οι μικρομεσαίοι Έλληνες πτωχεύσαμε για να μην πτωχεύσει η Ελλάδα. Εγώ προσωπικά εκ μέρους της Συνομοσπονδίας, ζητάω συγγνώμη για τα επώδυνα μέτρα που κάποιες κυβερνήσεις δέχτηκαν, υπέγραψαν, νομοθέτησαν και επέβαλαν και που εκ των πραγμάτων δεν απέδωσαν, αλλά αντίθετα έφεραν την ελληνική αγορά στη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Κορκίδης: Ο κ. Σταμάτης μου είπε ότι η ΕΕ θα αγόραζε το δάνειο του ΔΝΤ - Σταικούρας: Δεν το ξέρω αυτό
Ο κ. Σταϊκούρας προσπάθησε να πιέσει τον κ. Κορκίδη, τον οποίο ρώτησε αν ήταν λάθος όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που είχε το Μνημόνιο.

Ο κ. Κορκίδης υποστήριξε ότι δεν ήταν όλες λάθος, αλλά «εμείς μελετάμε τα στοιχεία και κοιτάμε τα αποτελέσματα. Κάποια έπρεπε να τα κάνουμε χωρίς Μνημόνια, δεν μπορεί να είμαστε υπό την εποπτεία των λογιστών που μας επιβάλλουν ορισμένα πράγματα».

Αναφέρθηκε, δε, στον τότε πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς είχε σκοπό να βγάλει την Ελλάδα από το Μνημόνιο, αλλά αναρωτήθηκε αν οι δανειστές σεβάστηκαν τις ρήτρες και τις υποσχέσεις τους.

Μάλιστα, ο κ. Κορκίδης, κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης με τον πρώην υφυπουργό, αποκάλυψε ότι, απ' όσο γνωρίζει, υπήρξε επί κυβέρνησης Σαμαρά η σκέψη να αγοράσει η ΕΕ το μερίδιο του χρέους από το ΔΝΤ.

Ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο, για να του απαντήσει με νόημα ο κ. Κορκίδης: «Αλλά εγώ ξέρω, μου το είπε ο κ. Σταμάτης...».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος άσκησε κριτική στη διαδικασία, λέγοντας ότι «χαλάμε χαρτιά και χρόνο, για πράγματα που τα έχουμε ακούσει πάλι».

Κορκίδης σε Βορίδη: Έχω έρθει και στα τρία Ζάππεια, ο φόρος ήταν 15% εκεί, άλλα κάνατε μετά...
Τηλεοπτικό πάνελ έμοιαζε η συζήτηση μεταξύ του κ. Κορκίδη και του Μάκη Βορίδη στη συνεδρίαση της Εξεταστικής για την εισαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων προς τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης Σαμαρά, ειδικά του υπουργείου του, για να προκαλέσει την αντίδραση του συνομιλητή του.

Ο κ. Κορκίδης άσκησε κριτική για τη μεταρρύθμιση που αφορούσε στην απελευθέρωση των επαγγελμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόστηκε το μέτρο ομοίως στα ταξί και στα φορτηγά.

Ο κ. Κορκίδης ρώτησε τον κ. Βορίδη το λόγο, για να απαντήσει ο βουλευτής της ΝΔ: «Λέτε να φοβηθήκαμε;». Και συμπλήρωσε ότι «στις πρακτικές που δεν συμφωνούσαμε, δεν τις κάναμε, αλλά όσα βοηθούσαν την οικονομία τα κάναμε».

Στη συνέχεια ο κ. Κορκίδης απάντησε σε έντονο ύφος: «Κάνατε ό,τι σας είπαν, δεν είχατε την επιλογή να κάνετε ό,τι θέλατε. Πάτε να υπερασπιστείτε τώρα μία κυβέρνηση».

Ο κ. Βορίδης έκανε παρατήρηση ότι έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι, για να απαντήσει ο κ. Κορκίδης: «Είχα απαιτήσεις από εσάς και από τον κ. Σταϊκούρα και γι' αυτό έχω ερωτήσεις».

«Αποτελεί θεσμική υποχρέωση της πολιτείας να ακούσει τους κοινωνικούς εταίρους, όχι να συναποφασίζει» δήλωσε ο κ. Βορίδης. «Θέλετε να μας πείτε κ. Βορίδη ότι αυτά που κάνατε μας έβγαλαν από την κρίση χρέους; Αυτό θέλετε να μας πείτε;» αναρωτήθηκε ο κ. Κορκίδης.

Και προσέθεσε: «Επειδή πέρασα και από τα τρία Ζάππεια, η φορολογία ήταν στο 15% και τελικά αυξήθηκε στο εισόδημα των εταιρειών».

Ο κ. Βορίδης απάντησε ότι αυτό ήταν ήδη μέτρο ψηφισμένο, πριν αναλάβει ο Σαμαράς. «Εσείς, κύριε Βορίδη, δεν θα μπορούσατε να το μειώσετε;» ρώτησε ο κ. Κορκίδης. «Εμείς θέλαμε να κάνουμε μία δημοσιονομική προσαρμογή» απάντησε.

Ο κ. Κορκίδης εξέφρασε πάντως την άποψη ότι το «success story» της κυβέρνησης βοήθησε στην ψυχολογική στήριξη της αγοράς, όπως βέβαια και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε προσδοκίες στην κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, τάχθηκε υπέρ της άμεσης συμφωνίας και κατά της χρεοκοπίας, του πιστωτικού γεγονότος και κυρίως κατά της επιστροφής στη δραχμή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (204)

Γιαννης Νικολαϊδης

και εσεις τι του απαντησατε κυριε Κορκιδη ? δεν τον στειλατε στο ΔΙΑΟΛΟ ? δε τον πεταξατε εξω με τις κλωτσιες ??? η χωρα πρεπει να αποχωρησει απο τις διαπραγματευσεις , επρεπε να ειχε αποχωρησει απο καιρο ... σημερα θα ειμασταν πολυ καλυτερα

dodoni

Όχι, κύριε Τόμσεν, δεν ανήκουμε στα Βαλκάνια αλλά στη Χερσόνησο του Αίμου.

Δεν ειναι ολοι το ιδιο

Οι περισσότεροι εδώ γεννηθήκατε φτωχοί και θα ζήσετε φτωχότεροι. Δυστυχώς η ευτυχώς δεν υπάρχουν ισότητες στον κόσμο. Θα δείτε πως σε λίγο καιρό ο βασικός μισθός στην Ελλάδα θα είναι 300 ευρώ. Εδώ θα είμαστε. Γι αυτά είναι ο απλός ανιδίκευτος εργάτης.

Ma

Από πόλη κράτος σε συγγενών πόλη. Παιδιά, δεν θα αλλάξουμε ποτέ, έτσι ήμασταν έτσι θα μήνουμε. Παράδειγμα: στην πόλη μου η ερωμένη του δημάρχου έβαλε την άδερφη στο δήμο (καμία σχέση με παιδιά) να επιλέγει πια παιδάκια θα πάνε στο υπό κατασκευή ακόμα παιδικό σταθμό. Έλεος... Δημόσιοι υπάλληλοι ΜΟΝΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, τίποτα, ούτε τα 300 ευρώ.

ΕΛΕΝΑ

ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ 300,00 ΕΥΡΩ Ο@@@@@ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (ΜΙΣΘΟΥΣ)ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗ ΙΣΧΥΡΗ ΕΥΡΩΠΗ

Γ.Σ.

"Είστε Βαλκάνια; 300 ευρώ!" Ο ορισμός του ρατσιστικού σχολίου. Καλά θα κάνει ο κ. Τόμσεν να δει το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2008, όταν με όλη την κακοδιαχείριση ήμασταν στις 30 πλουσιότερες οικονομίες του πλανήτη.

Κ.Δ.

Γιατί βρήκαν πρόθυμους υποτακτικούς πρωθυπουργίσκους (ΓΑΠ,ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ,ΣΑΜΑΡΑΣ) να τα περάσουν !!! Γι αυτό τους θέλουν κ γι αυτό δεν θέλουν τον Τσίπρα ! Γιατί με αναγκάζεις να γράφω γνωστές αλλά και αφόρητες αλήθειες??

Μπακμαν

Με τοσο δουλοπρεπη ιδιωτικο τομεα ειναι λογικο ο Τομσεν να μιλαει για 300ρια. Ουτε στα δικαστηρια δεν προσφευγουν τα ταγαρια

Άσχετε κομπλεξικέ κλέφτη ΔΥ

Καλά λέγε ότι θές, αλλά όταν αριστεροί και δεξιοί σκύβατε στα 4 για ένα διορισμό από τον Πάκη κάποιοι άλλοι προτιμούσαν να δουλe;yουν με μπλοκάκι.

κ. Κορκιδη

δεν ξερω τι δουλεια κανεις, μαλλον τιποτα σοβαρο μιας και εισαι κι εσυ επαγγελματιας συνδικαλΗστης, αλλα για πες μας πρωτα ποσα παιρνει ο ανεργος σημερα - με αξιοπρεπεια φυσικά - και μετα πες μας ποσα πρεπει και απο ποιον ο εργαζομενος. Αν εχεις επιχειρηση μπορεις να δωσεις όσες αυξησεις θελεις, το γνωριζεις φανταζομαι.

Βασίλης Κορκίδης

Αγαπητέ κύριε, είμαι 37 χρόνια συνεπής ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ εργάζομαι από 17 χρονών και ζώ αξιοπρεπώς από τη δουλειά μου και μόνο. Δεν έχω ποτέ αποδεκτεί αμοιβή για τη συμμετοχή μου στα κοινά & από την εκπροσώπηση του κλάδου μου, γιατί έχω ευτυχώς τη δυνατότητα να το κάνω. Λυπάμαι για την εντύπωση που έχεται η όποια οφείλεται σε ανεπαρκή ενημέρωση. Θεωρώ ντροπή να συντηρώ μια αμοιβόμενη θέση. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι & σας παρακαλώ ρωτήστε να μάθετε για εμένα. Μην τσουβαλιάζετε όλους τους εκπροσώπους των φορέων με τους επαγγελματίες συνδικαλιστές. Σας ευχαριστώ. Βασίλης Κορκίδης Ναυπηγός, & εργαζόμενος έμπορος.

Ετσι

Οταν κάποιος σου δανειζει 200δις και θελει να τα ξαναδεί δε παει να βαλει φορους παντού αλλα κοιταει να κανει και διαρθρωτικές αλλαγες ωστε να μπορέσεις να βγαλεις λεφτα και να ξεπληρώσεις. Ο λογος που δεν εγιναν και δε γίνονται διαρθρωτικές αλλαγες ειναι οτι εχουν πολιτικο κοστος στη πελατεια του κρατους και των κυβερνησεων. Η τροικα (λανθασμένα) υποχωρούσε στα "ισοδυναμα" λογο του συστημικου ρισκου που θεταμε εκείνη την εποχή. Επίσης λεγαμε πως θα κανουμε μερικές βασικές αλλαγές και τις τρεναραμε οσο δε παει.

mpla mpla

Αγαπητέ φίλε, τα σοβαρά προβλήματα της Ελλάδας και της οικονομίας της είναι δεδομένα και σοβαρά. Και δυστυχώς, έχουν τη ρίζα τους στην παιδεία και την κουλτούρα μας και διαχέονται σε κάθε έκφραση της ζωής: κοινωνική, πολιτική, οικονομική, ανθρώπινη (κοινώς, ο καθένας την πάρτη του...). Ωστόσο, επειδή το ΔΝΤ δεν εμφανίστηκε στον πλανήτη το 2010, σε προτρέπω να διαβάσεις ιστορία και να δεις τι έχει συμβεί διαχρονικά (Σε ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ τις χωρές που έδρασε). Ποιες ήταν "οι διαρθρωτικές" αλλαγές του και τι "αποτελέσματα ανάπτυξης" έφεραν. Και λυπάμαι που θα σε στενοχωρήσω, αλλά θα απογοητευτείς μόλις διαπιστώσεις τι συνέβη στις χώρες αυτές...Θα δεις πολύ άσχημες εικόνες από το μέλλον....ps. και δεν μπαίνω καν σε λογική να αναφέρω την κυνική παραδοχή των λάθος πολλαπλασιαστών που επέλεξαν για το ελληνικό πρόβλημα κι είχαν ως αποτέλεσμα την ύφεση και την ανεργία (ooops sorry,,,,αυτό μας είπαν). Να σαι καλά

ΛΑΜΠΡΟΣ

Δίκιο έχει παλικάρια της φακής... Η Ευρώπη με τα δις της μας έκανε ανθρώπους...Εμείς παράγουμε ελάχιστα..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης