Δημοσκόπηση: «Άλλο ένα Μνημόνιο» η συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: «Άλλο ένα Μνημόνιο» η συμφωνία που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι 6/10 των ΑΝΕΛ τάσσονται υπέρ της σκληρής διαπραγμάτευσης, ακόμη και αν αυτό σημαίνει έξοδο από το ευρώ

Τρία είναι τα βασικά συμπεράσματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας «METRISI», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20-22 Μαΐου σε δείγμα 1.108 ατόμων, για λογαριασμό του protothema.gr.

Πρώτον, ότι η κοινή γνώμη -έξι στους δέκα πολίτες- προεξοφλεί τη συμφωνία με τους θεσμούς. Δεύτερον ότι η μεγάλη πλειοψηφία, 58,4%, πιστεύει ότι η συμφωνία θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο» μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, ότι μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου τρεις στους δέκα και η πλειοψηφία (έξι στους δέκα) των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν σκληρή διαπραγμάτευση, ακόμα και αν αυτό οδηγήσει σε έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Συγκεκριμένα:

• Το 61,2% πιστεύει ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ το 21,2% πιστεύει ότι θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Η συντριπτική πλειοψηφία του 61,2% σχηματίζεται από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, με χαμηλότερο αυτό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ με 47,9%.

• Ποσοστό 58,4% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι «άλλο ένα Μνημόνιο, με φόρους και υφεσιακά μέτρα, όπως τα προηγούμενα» και μόλις το 25,2% πιστεύει ότι, εάν επέλθει συμφωνία, αυτή θα είναι σύμφωνη με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, εκτός των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, που πιστεύουν ότι η συμφωνία θα είναι «μακριά» από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο πιστεύει και το 34,2% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και το 15,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ, γεγονός που δείχνει, ενδεχομένως, εσωκομματικές τριβές.
• Μια ισχυρή μειοψηφία ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, 29,1% και το 63,2% των ψηφοφόρων των ΑΝΕΛ επιθυμούν μια σκληρότερη διαπραγμάτευση, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει έξοδο της χώρας από το ευρώ, σε αντίθεση με τους 7/10 πολίτες που δεν επιθυμούν τη συμφωνία.Το 49,2% πιστεύει ότι, εάν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, δεν χρειάζεται να τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά αρκεί η έγκρισή της από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
• Εάν όμως δεν επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς, το 52,6% των πολιτών διαφωνεί με την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ αντίθετα το 49,3% συμφωνεί με τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας.
• Η προεξόφληση της επίτευξης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς αποτυπώνεται και στη μείωση της ανασφάλειας και του φόβου τόσο για έξοδο από το ευρώ όσο και για χρεοκοπία ή στάση πληρωμών από το Δημόσιο, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 71,4%, πιστεύει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επιθυμούν ένα Grexit.
• Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει δημοφιλής, αφού η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειές του παραμένουν σε υψηλό ποσοστό, 44,9%, παρότι παρουσιάζει πτώση σχεδόν πέντε ποσοστιαίων μονάδων από τον Απρίλιο.Αντίθετα, η ικανοποίηση από την κυβέρνηση έχει περιοριστεί στο 32,3%, ενώ σε βασικούς τομείς της κυβερνητικής πολιτικής σχέδια νόμου ή νομοσχέδια διχάζουν την κοινή γνώμη.• Η δυσαρέσκεια προς την κυβερνητική πολιτική απεικονίζεται επίσης σε τρία σημαντικά ευρήματα. Πρώτον, ότι το 48,5% πιστεύει πως η κυβερνητική πολιτική αποδυνάμωσε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, δεύτερον, στο ότι το 42,4% πιστεύει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι σίγουρα/μάλλον χειρότερη σήμερα απ' ό,τι ήταν προ των εκλογών του Ιανουαρίου και τρίτον, στο γεγονός ότι το 56,9% διαφωνεί με την κυβερνητική διαπραγματευτική προσπάθεια απέναντι στους θεσμούς.

• Παράλληλα, η πιθανολογούμενη συμφωνία και η άποψη ότι θα είναι ένα ακόμα μνημόνιο αυξάνει την απογοήτευση για το μέλλον, με 6 στους 10 πολίτες να πιστεύουν ότι τόσο η κατάσταση στη χώρα όσο και στο οικογενειακό τους νοικοκυριό θα χειροτερέψει.

• Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ με 33,4% παραμένει κυρίαρχος, με τη διαφορά με τη ΝΔ (23,9%) σταθερή στο +9,5%.

Το Ποτάμι βρίσκεται σταθερά στην τρίτη θέση με 6,2%, ενώ ενισχυμένοι σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Απριλίου είναι οι ΑΝΕΛ με 5,3%, το ΚΚΕ στο 5,2% και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 5,1%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 3,1%, ενώ το «Άλλο Κόμμα» εμφανίζεται ενισχυμένο στο 5,6% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 12,2%.

ΣΧΟΛΙΑ (38)

222

Δεν είναι καλή αυτή η δημοσκόπηση !! Αυτή που είναι πλέρια αντικειμενική είναι αυτή της pablicisue !!! Τα ζαγάρια.....όπου τους δίνουν ψίχουλα , εκεί χορεύουν !!!

ΜCA

Καμία δημοκοπική εταιρία δεν τολμά να θέσει τα ερωτήματα τα που καίνε. Έτσι και εδώ βλέπουμε την αστεία ερώτηση αν οι πολίτες θέλουν ΠΙΟ σκληρή στάση από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση.Φυσικά η μεγάλη πλειοψηφία λέει όχι. Τους αρκούν οι ήδη υπάρχουσες κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό, εργασιακά, μισθούς συντάξεις.Γιατί κανένας δημοσκόπος δεν ρωτά για αυτές τις κόκκινες γραμμές ;Μήπως φοβάται για τις απαντήσεις που θα πάρει;

ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ

ΣΑΜΑΡΑΣ-ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΒΟΡΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟ ΒΟΥΛΤΕΨΗ και αλλα ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ . ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΒΟΘΡΟ.

ΖΑΚ

Η δημοσκοπική αυτή εταιρία πριμοδοτεί την ΝΔ με επί πλέον ποσοστό 8%. Οι αφυπνισθέντες τελευταία έλληνες ψηφοφόροι δεν έχουν άλλη επιλεκτική πολιτική λύση εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη σιωπηρή συγκατάθεση ξένων κέντρων αποφάσεων, οδήγησαν τη χώρα στο τρυπάκι του δανεισμού, που αν δεν κουρευθεί δραστικά, δεν υπάρχει ούτε η ελαχιστότατη ελπίδα να απαγκιστρωθεί η χώρα από τα υψηλά τοκοχρεολύσια και να ορθοποδήσει. Τα οποία φέτος εξικνούνται στα 25 δίς ευρώ. Αλλά και τα επόμενα χρόνια η διαχειρισιμότητα τους είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο Σαμαράς, βλέποντας τα αδιέξοδα, δημιούργησε σκόπιμα πολιτική κρίση και ακολούθησε την εύκολη τακτική του λαγού . Όπως ακριβώς ο Κωστάκης το 2009. Ο Σαμαράς ήξερε πολύ καλά, ως εσωτερικός εκπρόσωπος των δανειστών και υπερασπιστής των συμφερόντων τους, ότι, λόγω των υπέρμετρων δανειακών δόσεων, από το Φεβρουάριο του 2015 η χώρα θα βρισκόνταν σε τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο ανταπόκρισης σε εξωτερικές οικονομικές υποχρεώσεις , αλλά και εσωτερικές πληρωμές, που ξεπερνούν τα 4,5 δίς ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ , σε τόσο μικρό διάστημα διακυβέρνησης δεν μπορεί να θεωρηθεί υπόλογος αν τα πάντα έχουν ρημάξει εξαιτίας της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από το εναλασσόμενο στην εξουσία σύστημα της ΔΝ του Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Σημίτη, του ΓΑΠ κλ. Δηλαδή από ένα διεφθαρμένο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο, που προάσπιζε προκλητικά τα συμφέροντα των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών και των ξένων επυνδυτικών λαμόγιων . Μόνιμη πληγή ήταν η συνεχής αποκάλυψη σκανδάλων μέσω αδιαφανών αναθέσεων κατασκευών έργων και προμηθειών, που διόγκωνε οσημέραι την υπεξαίρεση του δημοσίου χρήματος. Πρόκειται για ένα σύστημα που κυβέρνησε αδιάλειπτα επί 40 χρόνια , με την ανοχή των αφελών ψηφοφόρων , που πουλούσαν τη ψήφο τους για τριάντα αργύρια.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Οσα σχολια και νακανουμε η ουσια ειναι μια οτι η ψευτες και η κλεφτες βρισκονται μεσα στο ελληνικο κοινοβουλιο ποιο κομμα μεχρι σημερα εχει πη αληθειες με ψεματα κερδιζαν εκλογες μονο ενας βλακας υπαρχη σημερα θα ελεγα εξυπνοβλακα που οταν ακουη πολλα κερασια δεν παιρνη μικρο καλαθι.Δειξτε μου εναν πολιτικο με ειληκρινια,ολοι τους ειναι ανακατεμενη με τα σκατα.και ομως ο εξυπνοβλακας ελληναρας πεφτη με τα μουτρα στο νατου χαρισουν αυτα που χρωστα στο να παρη αυτα δεν εχουν να του δωσουν στο να ακουη μπουρδολογιες απο το πρω'ι' ισα με το βραδυ.Σωτηρια δεν υπαρχη πρεπει να δεχθουμε οτι μας προσφερουν δεν εχουμε υποστιρηκτες πουθενα.Η ο λαος θα υποφερη γιατι μυαλο δεν εβαλε ψηφησουμε τους ποιοηλιθιους που εχουμε τους σωστους τους πεταξαμε στον καλαθο και βγαλαμε ολους τους διαπλεκομμενους στην βουλη ,αυτη που επι σειρα ετων μας περιπεζαν ,ακομη και σημερα ψαχνουμε σωτηρες ,απο αυτους που μας ξεφτυλισαν σαν λαο και σαν χωρα ζηταμε να μας σωσουν. Βλακα ελληνικε λαε ποτε θα μαθης να εχεις πολιτικη συμπεριφορα;

Μπρουσκος Γαληνιος

Τα ίδια χαλια και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως όλοι οι έλληνες !!!

arion90

χε-χε !!! παλιοτερες δημοσκοπησεις της metrisi εβγαζαν πρωτη την ΝΔ σχεδον ισοδυναμη με τον Συριζα ,λιγες μερες πριν τις εκλογες ..... ΕΛΕΟΣ με αυτες τις δημοσκοπησεις ...Ακομα δινεται σημασια ?? ...ειναι στοχευμενες και παραποιημενες ... και εμφανιζουν οτ ιακριβως πληρωσεις ....

νικος

πάλι η μετριση?ελεος...δεν υπαρχή αυτή η εταιρεία πως να το κάνουμε....η διάφορα σύριζα -ΝΔ είναι σε τεράστια μεγεθη..πανο από 25 μονάδες

Αγύριγο κεφάλι

ΕΓΩ, δεν εντάσσω τον εαυτό μου στην "κοινή γνώμη" και δηλώνω ότι ΔΕΝ ΘΕΛΩ "συμφωνία". Θέλω να ΦΥΓΟΥΜΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΑΜΕΣΩΣ! Κουμμουνισμός ΠΑΝΤΟΥ! Με σκούφους κοζάκικους! (Τον χειμώνα, εννοείται!).

Πέτρος

Μπορείς να εξυπηρετηθείς άμεσα πηγαίνοντας στη Βόρειο Κορέα.

Ο δραπέτης του φρενοκομείου...

Σχολίασε και πάλι, ως "Αγύριγο κεφάλι"!!!

110 μερες και τωρα αρχιζουν τα δυσκολα

Πτωση ο συριζα σε σχεση με 30-4-2015. Αυτό μετρά. Κι ακομη δεν εχει ερθει η συμφωνία με τα μετρα για να κλεισει η αξιολογηση. Ουτε το νέο μνημόνιο Γ' . (να δουμε ποιοι ευρωπαίοι θα δωσουν στους αριστεροπαλαβούς και τους κουμουιστες 40 δις για νακλεισουν τις τρυπες που ανοιξαν και στις τράπεζες, και απο την απομακρυνση απο την αντληση καποιων χρηματων απο τις αγορές).

Το Πασοκ ειναι εδω, ενωμενο δυνατο

Kαι να μεινουν αστεγοι οι πρασινοφρουροι; Βλεπω τον Λαφαζανο να την κανει, να παιρνει το original 3% των ψυχασθενων, και το υπολοιπο συριζοποσοστο να μενει αμεταβλητο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oikopedo-1

Θα επισκεφθεί την τοποθεσία όπου, μέχρι πριν έναν μήνα, βρίσκονταν 20.000 τόνοι καμένα υλικά – Η καύσιμη ύλη άρχισε να απομακρύνεται με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και η μεταφορά έγινε δωρεάν κατόπιν συνεννόησης με εταιρείες

mitsot34

Στο τρίπτυχο  επενδύσεις-ασφάλεια-σταθερότητα επενδύει στον πρώτο κύκλο των ευρωπαϊκών του επαφών ο πρωθυπουργός - Πρώτος στόχος να επανασυστήσει την Ελλάδα  ως χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις - «Θέλω να αλλάξω το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», είπε 

1
erdogan220

«Αν κάποιοι δεν έχουν παραδειγματιστεί από τα όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν, θα ήθελα να γίνει γνωστό ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που είχε με τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ

29
mitsomacron-0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είμαστε μια χώρα με αυτοπεποίθηση που μετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις - «Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν πρόκειται να αφήσει απροστάτευτη την Κύπρο».

6
olomeleia_11

Το νομοσχέδιο επανακαθορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων – Δείτε τι άλλο προβλέπει

mitsotakis_mati_1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο οικόπεδο που βρίσκονταν 20.000 τόνοι καμένα υλικά  – Η καύσιμη ύλη άρχισε να απομακρύνεται με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και η μεταφορά έγινε δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης με τρεις εταιρείες

mitso_france24

Τις πληροφορίες που ήθελαν το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα, διέψευσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας την Πέμπτη στη γαλλική τηλέοραση - Ολόκληρη η συνέντευξη Μητσοτάκη στο France 24

7