Μάρδας: Δεν έβγαλα χρήματα στο εξωτερικό μετά τις εκλογές

Μάρδας: Δεν έβγαλα χρήματα στο εξωτερικό μετά τις εκλογές

Η γερμανική εφημερίδα έδωσε την νύχτα το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, ισχυριζόμενη "ότι έστειλε τα λεφτά του έξω για να αποφύγει ένα ενδεχόμενο Grexit " - Μάρδας: Η γυναίκα μου με... απείλησε με διαζύγιο όταν έμαθε τις φήμες -  Την υπόθεση αποκάλυψε η "Θεσσαλονίκη" χωρίς να  αναφέρει το ονομά του

Μάρδας: Δεν έβγαλα χρήματα στο εξωτερικό μετά τις εκλογές
Ο Δημήτρης Μάρδας είναι σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild ο αναπληρωτής υπουργός ο οποίος, όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Θεσσαλονίκη», έβγαλε 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο τον περασμένο Μάρτιο.

Σε δημοσίευμα της την Τρίτη η ομόσταυλη εφημερίδα «Μακεδονία» ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού διότι δεσμεύεται από το τραπεζικό απόρρητο, ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης και σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, η Bild τονίζει πως πρόκειται για τον κ. Μάρδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, «Ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απογοητεύει όλο και περισσότερο με την πολιτική του, ενώ μέλη της κυβέρνησής του φαίνεται να χάνουν την εμπιστοσύνη τους...
Κλείσιμο

Ένας αναπληρωτής υπουργός φέρεται να μετέφερε από ελληνικό λογαριασμό στο Λουξεμβούργο 80.000 ευρώ, όπως αναφέρει η εφημεριδα "Θεσσαλονίκη".

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εν λόγω υπουργός είναι ο Δημήτρης Μάρδας. Ο κορυφαίος πολιτικός είναι αναπληρωτής του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ρισκάρει ένα ενδεχόμενο Grexit με τις διαπραγματεύσεις του με τους Ευρωπαίους δανειστές. 

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που ο Μάρδας θέλησε να στείλει τα χρήματα του στο εξωτερικό. Στο Λουξεμβούργο τα λεφτά του θα είναι ασφαλή από μια πιθανή έξοδο από το ευρώ, αντίθετα με την Ελλάδα και την επιστροφή στη δραχμή.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στα μέσα ενημέρωσης, ο κύριος Μάρδας δήλωσε πως πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα, και πως ο ίδιος θα στραφεί κατά παντός που ενέπλεξε το όνομά του στην υπόθεση. 

Μετά τις εκλογές δεν έβγαλα χρήματα σε τράπεζα του εξωτερικού, δήλωσε και πρόσθεσε ότι καταθέτει το αντίγραφο του πόθεν έσχες του, όπου αποδεικνύεται ότι όλα τα ποσά είναι νόμιμα και φορολογημένα, ακόμα και αν έγινε κίνηση χρημάτων πιο πριν από τις εκλογές. 

Όπως αποκάλυψε στην συνέχεια, τον περασμένο Οκτώβρη και Νοέμβρη, μετέφερε χρηματικά ποσά στο εξωτερικό καθώς επρόκειτο να φύγει η κόρη του για μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. 

Τον υπουργό είχε «φωτογραφίσει», πάντως, με αναφορά του στην Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος απευθυνόμενος προς την κυρία Νάντια  Βαλαβάνη είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:«Υπάρχει ζήτημα με υπουργό σας που φαίνεται να ακολούθησε την πεπατημένη που ακολούθησε και υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν ξέρω αν μπορείτε εσείς να δώσετε απαντήσεις ή ο υπουργός με ένα "Μ" ή ο κ. Σακελλαρίδης. Αν ισχύει όμως πρέπει να δοθούν εξηγήσεις αλλιώς  να καταγγελθεί η εφημερίδα». 

Όσον αφορά στην κυβέρνηση, αρχικά έδειξε αμηχανία καθώς όταν ρωτήθηκε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε ότι: «Δεν έχω υπόψη μου το δημοσίευμα, δεν μπορώ να σχολιάσω».

Η απάντησή του προκάλεσε σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ  κ. Κώστα Καραγκούνη ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πολλά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτε - για την ακρίβεια απάντησε πως «δεν γνώριζε» - ως προς το πρώτο που θα έπρεπε να γνωρίζει: Αν υπάρχει σήμερα κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα με αρμοδιότητες στην οικονομία, που έβγαλε χρήματά του στο εξωτερικό και μάλιστα αφότου ανέλαβε κι ενώ ασκεί καθήκοντα. Πότε θα μάθει; Και τι θα κάνει σχετικώς;». 

Το απόγευμα όμως η κυβέρνηση απάντησε κατ' αρχήν στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» μέσω κύκλων της αναφέροντας: «Περιμένουμε από την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" στην αυριανή της έκδοση, στην ίδια σελίδα,  να αναφέρει το όνομα του Αναπληρωτή Υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού. Αν δεν το πράξει  τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει  τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση». 

Πάλι μέσω κύκλων σήκωσε και το γάντι που πέταξε ο εκπρόσωπος τη ΝΔ: «Περιμένουμε τον κ. Καραγκούνη να πιέσει την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" να δημοσιεύσει τα στοιχεία του «αναπληρωτή υπουργού που έβγαλε 80.000 ευρώ στο Λουξεμβούργο το Μάρτιο». Θα βοηθούσε πολύ στη μάχη κατά της διαφθοράς!».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ για την υπόθεση

Τι απαντά ο αναπληρωτής υπουργός για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή αποκάλυψη της “Θεσσαλονίκης” ότι από τραπεζικό λογαριασμό μέλους της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε πιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού, ποσόν περίπου 80.000 ευρώ, κατά την περίοδο μετά την ορκωμοσία του. Το δημοσίευμα προκάλεσε κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αποκάλυψη της “Θ” ετέθη και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στη διάρκεια του πρώτου μπρίφινγκ το οποίο επαναλειτούργησε χθες, με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να δηλώνει πως δεν είχε προλάβει να δει το δημοσίευμα και γι’ αυτό απέφυγε να το σχολιάσει. 

Η “Θ”, δεσμευόμενη από το τραπεζικό απόρρητο το οποίο απαγορεύει τη δημοσιοποίηση τραπεζικών συναλλαγών προσώπων και θέλοντας να προστατέψει τις πηγές της, απέφυγε να δημοσιοποιήσει το έγγραφο που έχει στην κατοχή της καθώς και το όνομα του αναπληρωτή υπουργού από λογαριασμό του οποίου μετακινήθηκαν ποσά στο εξωτερικό, χωρίς προηγουμένως να έχει πάρει και τη δική του γνώμη. Η επικοινωνία με τον εν λόγω αναπληρωτή υπουργό κατέστη δυνατή μόλις χθες το απόγευμα κι ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν προηγηθεί οι σχετικές οχλήσεις και τα ερωτηματικά από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου. 

Νωρίς το βράδυ πηγή του Μεγάρου Μαξίμου καλούσε την εφημερίδα “Θ” στην αυριανή της έκδοση (μη γνωρίζοντας προφανώς ότι πρόκειται για εβδομαδιαίο έντυπο), “στην ίδια σελίδα, να αναφέρει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού, το ποσό και τα στοιχεία του λογαριασμού. Αν δεν το πράξει τότε θα μιλάμε για πρακτική που ξεπερνάει  τα όρια της χυδαίας προβοκάτσιας. Ας το πράξει αυτό για να υπάρξει και η ανάλογη απάντηση”. Ωστόσο, λίγες ώρες νωρίτερα το εν λόγω κυβερνητικό στέλεχος, σε συνομιλία που είχε με τη “Μ”, αφού διέψευσε το δημοσίευμα της “Θ”, απαγόρευσε ρητά να δημοσιοποιηθεί το όνομά του απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα στραφεί δικαστικά εναντίον της. 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Στη συνομιλία του με τη “Μ” το κυβερνητικό στέλεχος διέψευσε το δημοσίευμα της “Θ”, ζητώντας επιτακτικά να μην αναφερθεί επουδενί το όνομά του. Περιορίστηκε, ωστόσο, να αναφέρει ότι σε διάστημα πριν να μπει στην κυβέρνηση προέβη σε μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό, χωρίς όμως να δώσει περισσότερα στοιχεία γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε πως “το δημοσίευμα που αναφέρεται σε μεταφορά ποσού 80.000 ευρώ, σε τράπεζα του Λουξεμβούργου, εντός του Μαρτίου, το διαψεύδω τελείως και εάν χρησιμοποιηθεί το όνομά μου θα κινηθώ εναντίον οποιασδήποτε εφημερίδας. Τώρα στέλνω και σχετική διάψευση στο Μαξίμου”. 

Στο ερώτημα εάν “υπάρχει κάποια ανάλογη τραπεζική συναλλαγή που να αφορά κάποιο άλλο ποσόν, σε διαφορετικό χρόνο;” ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι “αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Δεν έχει σχέση με την περίοδο κατά την οποία βρίσκομαι στην κυβέρνηση. Εγώ δούλευα στο Βέλγιο από το 1992…”. 

Στην επισήμανση της “Μ” ότι το ερώτημα δεν αφορά χρήματα που αποκτήθηκαν κατά το μακρινό παρελθόν από δραστηριότητα στο εξωτερικό, αλλά σε πρόσφατη μεταφορά χρημάτων, το κυβερνητικό στέλεχος απάντησε ότι “…και η σύζυγός μου κινεί χρήματα και ούτε ξέρω τι κάνει και η σύζυγός μου μπορώ να σου πω”.  

“Δεν ξέρετε εάν έχει γίνει μεταφορά χρημάτων από κάποιο μέλος της οικογένειάς σας προς το εξωτερικό;”, ρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός και απάντησε: “Κατά τη διάρκεια που αναφέρεστε και από τότε που είμαι στην κυβέρνηση δεν υφίστανται τέτοιες μετακινήσεις. Δεν υπάρχει λογαριασμός στο Λουξεμβούργο. Διαψεύδω αυτό που γράφετε, δηλαδή τη μεταφορά 80.000 ευρώ, σε τράπεζα του Λουξεμβούργου για την περίοδο που είμαι στην κυβέρνηση”. 

Ε, ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΟΛΟΙ!
Στο ερώτημα: “Ενδέχεται, δηλαδή, να έχει γίνει μεταφορά χρημάτων, κάποιου άλλου ποσού, προς άλλες τράπεζες του εξωτερικού;”, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε: “Ε, αυτό το ‘χει κάνει ο μισός πλανήτης, αλλά όχι σε περίοδο που είμαι μέσα στην κυβέρνηση”. Προσέθεσε επίσης ότι “η κόρη μου θα σπουδάσει στο εξωτερικό, είναι εύλογο ότι κάποια χρήματα θα χρειαστεί για να κάνει αυτές τις σπουδές της”. Παράλληλα, παρέπεμψε κάθε ενδιαφερόμενο να δει το “πόθεν έσχες” του στο οποίο φαίνονται όλοι οι λογαριασμοί του. 

Η “Μ” εξακολουθεί να δεσμεύεται από το τραπεζικό απόρρητο από το οποίο δεν την “απελευθέρωσε” ο εν λόγω αναπληρωτής υπουργός προκειμένου να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία. Ο λόγος ανήκει, πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου το οποίο εάν πράγματι το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να ελέγξει όλες τις τραπεζικές κινήσεις από την Ελλάδα προς το εξωτερικό του συγκεκριμένου κυβερνητικού στελέχους, καθώς και των συγγενικών προσώπων του. 
Στο θέμα παρενέβη χθες η Νέα Δημοκρατία. Συγκεκριμένα σε σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη για όσα ειπώθηκαν το μεσημέρι στο μπρίφιγκ τονίζεται ότι “ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πολλά, αλλά δεν είπε απολύτως τίποτε - για την ακρίβεια απάντησε πως ‘δεν γνώριζε’ - ως προς το πρώτο που θα έπρεπε να γνωρίζει: Αν υπάρχει σήμερα κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα με αρμοδιότητες στην οικονομία, που έβγαλε χρήματά του στο εξωτερικό και μάλιστα αφότου ανέλαβε κι ενώ ασκεί καθήκοντα. Πότε θα μάθει; Και τι θα κάνει σχετικώς;”.

Στο μεταξύ χθες, η Μιράντα Ξαφά, η οποία όπως είπε προ ημερών έχει βγάλει τα χρήματά της στο εξωτερικό φοβούμενη Grexit, επανέλαβε την καταγγελία ότι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν μεταφέρει κι αυτοί τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού. Συγκεκριμένα, το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε (παραπολιτικά fm): “Γιατί για μένα είναι πατριωτικό καθήκον να αφήσω τα χρήματά μου εδώ ενώ για τους υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν τα χρήματά τους έξω αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά;”. 

ΓΝΩΜΗ
Ιδού η λύση

Αντιλαμβανόμαστε την έκπληξη της κυβέρνησης. Κι εμείς την ίδια νιώσαμε όταν λάβαμε γνώση της πληροφορίας πως από τραπεζικό λογαριασμό αναπληρωτή υπουργού, μεταφέρθηκε σε τράπεζα της δυτικής Ευρώπης ποσόν δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Η εφημερίδα μας δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία που διαθέτει ούτε το όνομα του εν λόγω υπουργού, αφενός λόγω της απαγόρευσης της δημοσιοποίησης πληροφοριών τραπεζικού απορρήτου και αφετέρου προκειμένου να μην εκτεθούν οι πληροφοριοδότες μας και τρωθεί το κύρος και η επαγγελματική τους καριέρα, καθώς ενδέχεται να είναι ορατό το αποτύπωμά τους στα τραπεζικά έγγραφα.

Τα στοιχεία που δώσαμε στην δημοσιότητα, είναι υπέρ αρκετά για να ερευνηθεί η εν λόγω καταγγελία. Ενδεικτικό της λεπτής θέσης στην οποία βρισκόμαστε είναι ότι ο εν λόγω υπουργός μας ζητεί να μην δημοσιοποιήσουμε το όνομά του απειλώντας μας πως σε τέτοια περίπτωση θα υποβάλλει μήνυση, ενώ το Μαξίμου μάς προκαλεί να τον κατονομάσουμε.
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να απευθύνει στην Eurobank, μέσω της οποίας έγινε η τραπεζική συναλλαγή, όσο και στην αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος το ερώτημα για το αν υπάρχουν μέλη της που μετέφεραν χιλιάδες ευρώ σε τραπεζικούς τους λογαριασμούς στην αλλοδαπή. Εκτός κι αν φοβάται πως θα είναι περισσότερα του ενός.  

"Μ"
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης