ΗΠΑ, Βερολίνο, διεθνή ΜΜΕ: Λάθος το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

ΗΠΑ, Βερολίνο, διεθνή ΜΜΕ: Λάθος το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

Αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν ήταν αυτή η κατάλληλη στιγμή για επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία - Γερμανοί πολιτικοί: Μέγα λάθος η επίσκεψη - BBC: Αβέβαιο το μέλλον για την Ελλάδα τώρα που έπαιξε το «χαρτί της Ρωσίας» - New York Times: Στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» από Μόσχα - Bild: Τσίπρας - Πούτιν κοιτάχτηκαν στα μάτια σαν να ήταν οι καλύτεροι φίλοι

Σε μία στρατηγική του «διαίρει και βασίλευε» που ενδεχομένως ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση εντάσσει δημοσίευμα των New York Times την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ (CDU) που είπε ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει «ότι δεν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα. Δεν διαθέτει γι αυτό αρκετά χρήματα». «Η Ρωσία δεν μπορεί να επαναφέρει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων και οι Έλληνες δεν θα ήθελαν το βιοτικό επίπεδο των Ρώσων» είπε ο κ. Μπροκ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και στην εφημερίδα Bild και, αναφερόμενος σε πιθανές ρωσικές επενδύσεις σε έργα υποδομής στην Ελλάδα, εκτίμησε ότι αυτά τα σχέδια αντιπροσωπεύουν ξεκάθαρα ρωσικά και όχι αληθινά ελληνικά συμφέροντα - με την εξαίρεση ίσως του θέματος της μεταφοράς ενέργειας. Σημείωσε δε ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση "βλέπει" μια σειρά σχεδίων τα οποία θα μπορούσαν να στηριχτούν, αλλά για τα οποία η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις. «Δεν υπάρχουν αιτήματα, στις Βρυξέλλες περιμένει το χρήμα για διαρθρωτικές πολιτικές και η Ελλάδα δεν το ζητά» ισχυρίστηκε.

Την ίδια ώρα την αντίθετη του στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, εξέφρασε και αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με σχόλιο που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τα εξής: «Έχουμε κάνει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως να μην συμβαίνει τίποτα, με τη Ρωσία. Έχουμε τονίσει τη σημασία της ενότητας με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για να συνεχιστεί η πίεση στη Ρωσία ώστε να σταματήσει να τροφοδοτεί τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσω της συνέχισης της στήριξης των φιλορώσων αυτονομιστών και να εφαρμόσει όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ». Η δήλωση είναι η ίδια και χρησιμοποιήθηκε για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα και του Ρώσου Προέδρου στην Ινδία ενώ παρόμοια δυσαρέσκεια εκφράστηκε και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ιταλίας στη ρωσική πρωτεύουσα και του κ. Πούτιν στην Αγκυρα, όπου συνήψε εμπορικές συμφωνίες ύψους 6 δισ. ευρώ.

Κριτική άσκησαν και Γερμανοί πολιτικοί κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε, μιλώντας νωρίτερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς το γεγονός ότι «η Αθήνα τώρα δίνει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να φανταστεί και μια πορεία με προσανατολισμό περισσότερο προς τη Μόσχα από ό,τι προς τις Βρυξέλλες». Η κυρία Χαρμς υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Τσίπρας με την επίσκεψή του δημιούργησε μια «ξεκάθαρα φιλορωσική και ξεκάθαρα αντιευρωπαϊκή» ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ καλούν την Ελλάδα να μην απομονωθεί σε ό,τι αφορά τη σχέση με τη Μόσχα. «Ούτε οι απαιτήσεις για αποζημιώσεις, ούτε οι ειδικές συμφωνίες με τη Ρωσία θα βοηθήσουν την σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Σέντερ στη σημερινή «Die Welt» και εκτιμά ότι η Αθήνα θέτει λάθος προτεραιότητες και προσπαθεί καθημερινά να θέσει υπό πίεση τους εταίρους της, αλλά, υποστηρίζει, η αλληλεγγύη τους δεν αποτελεί μονόδρομο. Ο κ. Φέρμπερ, σε συνέντευξή του στην «Augsburger Allgemeine Zeitung» ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τη ρωσική πρόταση για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, διότι, όπως εκτιμά, εάν η Ρωσία άρει τις κυρώσεις έναντι μεμονωμένων κρατών-μελών της ΕΕ, θα το κάνει επειδή ο Πούτιν θέλει να μπει «σφήνα» μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης (CDU) Έλμαρ Μπροκ ανέφερε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «οι μέχρι στιγμής γνωστές ελληνορωσικές αποφάσεις είναι τυπικά έτσι ώστε να μην παραβιάζουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά, μήπως ο (Αλέξης) Τσίπρας με αυτές τις συμφωνίες θέσει τον εαυτό του σε εξάρτηση από τη Ρωσία». 

New York Times
Η επίσκεψη «δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε καλύτερη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στη Μόσχα και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό αναφέρεται τόσο στη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της στην ευρωζώνη, όσο και στο καθεστώς των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που λήγει αυτομάτως στις 31 Ιουλίου και θα χρειασθεί ομόφωνη απόφαση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανανέωσή του.

Οι New York Times αναφέρονται στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία σε μια δήλωση που ο κ. Τσίπρας έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Πούτιν.

Πρόκειται για τη δήλωση που έκανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για έναν δρόμο «που δεν οδηγεί πουθενά» και σύμφωνα με τους NYT, η δήλωση αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες της Ευρώπης ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στη Μόσχα είναι «απόδειξη των ρωγμών που δημιουργούνται στην ευρωπαϊκή ενότητα σχετικά με την πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας επανέλαβε προηγούμενη κριτική του για τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Διαφωνούμε με τη λογική των αντιμέτρων. Εχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τη διαφωνία μας. Και αυτή τη διαφωνία την έχουμε εκθέσει δημόσια ...διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική λύση με προοπτική, η λύση ενός οικονομικού πολέμου», όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, στο οποίο σημειώνεται ότι για την ελληνική πλευρά η συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα είχε λίγα συγκεκριμένα αποτελέσματα, μπορεί όμως να αποδειχθεί «στρατηγικά χρήσιμη» για την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Πάντως, στο δημοσίευμά τους οι NYT αναφέρουν ότι για τη Ρωσία η επίσκεψη Τσίπρα «είναι μία καλοδεχούμενη αποχώρηση από τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στο Κρεμλίνο και τη Δύση για το θέμα της Ουκρανίας».

Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία αντιμετωπίστηκε με προβληματισμό από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς υπήρχε ο φόβος ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα ζητούσε βοήθεια και χρηματοδότηση από τη Ρωσία.


BBC

Με σημερινό άρθρο της στο BBC, η αρθρογράφος Katya Adler σχολιάζει τον πιθανό αντίκτυπο της χθεσινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και θέτει ερωτήματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα αυτής της κίνησης εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Το άρθρο, με τίτλο «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της... Και τώρα τι;» περιγράφει την χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως το τελευταίο από μία σειρά τεχνασμάτων της ελληνικής κυβέρνησης για να ασκήσει πίεση στους δανειστές της.

«Έχουν υπάρξει απειλές απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ότι θα πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών, ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας εάν δεν αποδοθούν αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τέλος, ότι η Ελλάδα θα παίξει το χαρτί της Ρωσίας», αναφέρει η Adler.

«Αν δεν μας παρέχετε οικονομική βοήθεια και δεν φανείτε διαλλακτικοί με τα μέτρα μας κατά της λιτότητας, μπορούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, μία ορθόδοξη χώρα σαν εμάς που είναι ισχυρή και πρόθυμη να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ», φαίνεται να λέει η Ελληνική Κυβέρνηση με τις τελευταίες κινήσεις της, σύμφωνα με το άρθρο του BBC.

Όσον αφορά στην αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων για αυτήν την έμμεση απειλή, παρόλο που οι  επίσημες δηλώσεις τους ήταν συγκρατημένες και ψύχραιμες, έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα, αναφέρει η αρθρογράφος. Επικαλούμενη μάλιστα μία πηγή εντός της γερμανικής κυβέρνησης, η Adler σημειώνει ότι η Άνγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να ξεμένει από ιδέες σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα.

Όπως και να 'χει, το μέλλον της Ελλάδας αποτελεί μία «αχαρτογράφητη περιοχή» αφού κανείς δεν γνωρίσει αν οι «αντισυμβατικοί» και «παθιασμένοι» πολιτικοί της Ελλάδας θα προτιμήσουν να «πέσουν ηρωικά» ή να υποχωρήσουν στις πιέσεις των δανειστών τους.


Financial Times

Απώτερος στόχος της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ήταν η ενδυνάμωση των διαπραγματευτικών «χαρτιών» των δύο χωρών κατά την αντιπαράθεσή τους με την Ε.Ε. και στο πλαίσιο αυτό οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, κάτι που θα προκαλέσει πίεση στους Ευρωπαίους, σύμφωνα με άρθρο των Fianancial Times.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι η συνάντηση αυτή δεν έχει σκοπό να διασπάσει την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος πρόεδρος προσπάθησε να δελεάσει τους Έλληνες με «άρμα» ενδεχόμενες επενδύσεις στη χώρα, που θα επιφέρουν «ζεστό» χρήμα. Από την πλευρά του ο Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπει να υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και έχει το δικαίωμα να συνδιαλέγεται με τη Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις των υπόλοιπων μελών-κρατών της ΕΕ.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Μόσχα, μόλις μία μέρα προτού η Ελλάδα πληρώσει τη δόση περίπου 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, σε συνδυασμό με την κριτική του κατά των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, έχει δώσει αφορμή σε εικασίες ότι η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα με αντάλλαγμα το μπλοκάρισμα των κυρώσεων της Ε.Ε. από την Αθήνα, αναφέρουν οι FT.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική του στις κυρώσεις, φάνηκε να καθησυχάζει τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ έναντι φόβων ότι η Ελλάδα θα σπάσει το μέτωπο των κυρώσεων. Είπε δηλαδή, ότι ενώ η Ελλάδα επιζητεί την «οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τη Ρωσική Ομοσπονδία», εντούτοις παραμένει μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς σέβεται τη νομοθεσία και τις Συνθήκες που έχει υπογράψει.

Πάντως, ο κ. Πούτιν απέρριψε και ο ίδιος την ιδέα ότι η Ρωσία θα στήριζε την Αθήνα με ρευστό κατά την διαμάχη της με τους Ευρωπαίους δανειστές. «Η ελληνική πλευρά δε μας ζήτησε βοήθεια», πρόσθεσε. Αντέκρουσε επίσης την εντύπωση που προκλήθηκε από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, πως η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο για να διασπάσει τη γραμμή της Ε.Ε.: «Δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε κανένα μέρος της Ε.Ε. προκειμένου να λύσουμε το ζήτημα της βελτίωσης των σχέσεών μας με το όλο της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Πούτιν. «Η καλύτερη λύση για όλους θα ήταν να σταματήσουμε τον πόλεμο των κυρώσεων».

Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς από αυτές τις δηλώσεις αν υπάρχει κάποια παρασκηνιακή συμφωνία. Ωστόσο, Ρώσοι πολιτικοί και αναλυτές αναγνωρίζουν ότι το να βρει κανείς φιλικά διακείμενους συνομιλητές στην Ευρώπη αποτελεί ένα σημείο-κλειδί για την εξωτερική πολιτική της Μόσχας.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και ο κ. Τσίπρας συζήτησαν σχέδια ενεργειακής συνεργασίας, όπως π.χ. την επέκταση στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι αυτό θα επέτρεπε στην Ρωσία να παράσχει δάνεια για την πραγματοποίηση αυτών και παρόμοιων σχεδίων. Το εισόδημα που θα προέκυπτε από αυτά, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε θετικά στην πρόταση του Ρώσου προέδρου, λέγοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κατασκευάσει έναν ελληνικό αγωγό για φυσικό αέριο που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Και οι δύο ηγέτες δήλωσαν ότι αυτό θα δημιουργούσε ευκαιρίες για περαιτέρω επενδύσεις, καθώς και για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Ανέφεραν ωστόσο, ότι οι λεπτομέρειες των σχεδίων θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από ειδικούς και των δύο πλευρών.

Πάντως ο κ. Πούτιν έβαλε τέλος στις ελπίδες για μία εξαίρεση της Ελλάδας από το εμπάργκο της Ρωσίας σε δυτικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εξαιρέσεις για καμία χώρα», δήλωσε. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν σε κοινές επενδύσεις στη βιομηχανία τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, κάτι που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επανέλθει στη ρωσική αγορά.


Reuters

Στην επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία και στη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βαλντιμίρ Πούτιν, αναφέρεται σε δημοσίευμά του την Τετάρτη και το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ηθική υποστήριξη και μακροχρόνια συνεργασία, αλλά καμία οικονομική ενίσχυση, αφήνοντας την Αθήνα να τα βγάλει πέρα ​​μόνη της.

Σύμφωνα με το Reuters, η διαμάχη μεταξύ της αριστερής Ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη και τους πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενισχύει τον κίνδυνο να τελειώσουν τα χρήματα για την Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν επιτευχθεί μια νέα μεταρρυθμιστική συμφωνία.


Bild: Τσίπρας - Πούτιν κοιτάχτηκαν στα μάτια σαν να ήταν οι καλύτεροι φίλοι

«Τσίπρας - Πούτιν κοιτάχτηκαν στα μάτια σαν να ήταν οι καλύτεροι φίλοι», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Bild, τη στιγμή που συναντήθηκαν χτες τα βλέμματα των δύο ηγετών.

H μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας κάνει μία αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης στο Κρεμλίνο των δύο πολιτικών αντρών επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Τσίπρας και Πούτιν συζήτησαν για φυσικό αέριο, χρήματα και και λαχανικά». Με αυτά τα τρία, η Ρωσία θα δώσει οικονομική ρευστότητα στην Ελλάδα.

Τρεις ώρες είχαν συνομιλίες οι δύο πολέμιοι της Ευρώπης, αφήνοντας τους δημοσιογράφους να περιμένουν επί περίπου μία ώρα για να διαβεβαιώσει ο ένας τον άλλο όπως την σοβιετική εποχή για την αδιαμφισβήτητη φιλία τους. Η γερμανική εφημερίδα σχολίασε επίσης , για μία ακόμη φορά, την ενδυμασία του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Κρεμλίνο.

«Ο 40χρονος Αλέξης Τσίπρας και ο 62χρονος Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στη Μόσχα. Ο Αλέξης Τσίπρας χωρίς γραβάτα με λευκό μαντήλι δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, αυτή είναι η αρχή μιας νέας Άνοιξης μεταξύ των χωρών μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν χαρούμενος..., επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Αναφορικά με το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη για την επίσκεψη Τσίπρα στη ρωσική πρωτεύουσα, η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τον επίτροπο εξωτερικής πολιτικής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Έλμαρ Μπροκ , υποστηρίζει: «Ο Τσίπρας θα πρέπει να ξέρει ότι εάν θέλει να έχει την αλληλεγγύη της Ευρώπης, θα πρέπει να ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες».
Spiegel

Σχολιάζοντας την χθεσινή συνάντηση Τσίπρα- Πούτιν στο Κρεμλίνο, το γερμανικό περιοδικό Spiegel εκτιμά ότι, ο Ρώσος πρόεδρος έβαλε φρένο στις όποιες προσδοκίες του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. «Η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη, τουλάχιστον όχι ακόμα να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης