Σουλτς σε Τσίπρα: Μην «σπάσεις» το κοινό μέτωπο της ΕΕ έναντι της Ρωσίας

Σουλτς σε Τσίπρα: Μην «σπάσεις» το κοινό μέτωπο της ΕΕ έναντι της Ρωσίας

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπενθυμίζει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα «απαιτεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ» και, ως εκ τούτου, αναμένει και το αντίστροφο - Κομισιόν: Να μην ξεχάσει ο Τσίπρας στη Ρωσία ότι η ΕΕ μιλά με ενιαία φωνή

Σουλτς σε Τσίπρα: Μην «σπάσεις» το κοινό μέτωπο της ΕΕ έναντι της Ρωσίας
Να μην παρεκκλίνει από την ευρωπαϊκή γραμμή κάλεσε την Τρίτη τον Έλληνα πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, Στη Μόσχα.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Muenchner Merkur», ο Μάρτιν Σουλτς προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα να μην «σπάσει» τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κατά την επίσκεψη του στη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα «απαιτεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ».

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, «ως εκ τούτου, μπορούμε και εμείς να ζητήσουμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και να μην τερματιστεί μονομερώς αυτή η αλληλεγγύη, με απόσυρση από τα κοινά μέτρα που έχουμε λάβει».

«Θα πρέπει να βασίσει τις ενέργειες του στη Μόσχα σε αυτό. Είναι κάτι που η ΕΕ περιμένει από τον κ. Τσίπρα ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης χώρας μέλους της ΕΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός, όμως, από την επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία, ο κ. Σουλτς σχολίασε και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, ασκώντας κριτική στο ελληνικό αίτημα να πληρώσει η Γερμανία  278,7 δισ. ευρώ.

«Είναι αντιπαραγωγικό να μπερδεύει κανείς αυτά τα συναισθηματικά φορτισμένα ζητήματα με την τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα», είπε και επανέλαβε πως το εν λόγω ζήτημα έχει διευθετηθεί τόσο νομικά όσο και πολιτικά. 

Νωρίτερα την Τρίτη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, κληθείς να σχολιάσει τις «εικασίες» (όπως τις χαρακτήρισε) για μια πιθανή συμφωνία Ελλάδας - Ρωσίας για ελάφρυνση του εμπάργκο στις εξαγωγές φρούτων, απάντησε «ουδέν σχόλιο».

Αν και κατά τα λεγόμενα του Επιτρόπου Μοσκοβισί την προηγούμενη εβδομάδα οι θεσμοί δεν έχουν κάποιο πρόβλημα με την ελληνική κυβέρνηση να έχει καλές σχέσεις με τη ρωσική, δηλώνοντας «γιατί να μην έχει καλές σχέσεις η ελληνική κυβέρνηση με τον Πούτιν;», η Επιτροπή αναμένει να υπάρχει πλήρης ομοφωνία στις σχέσεις των κρατών-μελών με τρίτες χώρες.
 
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής δήλωσε πως «δεν πρόκειται σχολιάσουμε εικασίες. Στις 19 Μαρτίου οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας υπεγράφησαν από όλα τα κράτη-μέλη και δεν είμαστε ενημερωμένοι ως προς οποιαδήποτε αλλαγή από κάποια κυβέρνηση».
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου συνέχισε λέγοντας πως «όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ίσες και πρέπει να μιλούν με ενιαία φωνή έναντι τρίτων».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης