Δίκη Παπακωνσταντίνου: Απερρίφθη το αίτημα Διώτη να μην καταθέσει

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Απερρίφθη το αίτημα Διώτη να μην καταθέσει

Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα, ο κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους

Δίκη Παπακωνσταντίνου: Απερρίφθη το αίτημα Διώτη να μην καταθέσει
Ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελικός λειτουργός, Ιωάννης Διώτης, είναι ο δεύτερος μάρτυρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ επί υπουργίας Παπακωνσταντίνου, κ. Διώτης, χειρίστηκε και επεξεργάστηκε αντίγραφα της λίστας Λαγκάρντ, που περιέχει ονόματα και ποσά με καταθέσεις στην τράπεζα HSBC Γενεύης στην Ελβετία.

Ο κ. Διώτης, εκτός από μάρτυρας στο Υπουργοδικείο, παράλληλα έχει παραπεμφθεί με το υπ' αριθμ. 44/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με την κατηγορία της απιστίας στην υπηρεσία για τους χειρισμούς του, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, στην υπόθεση του περιεχομένου της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το επίμαχο βούλευμα, ο κ. Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Ο κ. Διώτης ζήτησε από το δικαστήριο να μην καταθέσει  ως μάρτυρας, καθώς έχει κώλυμα, επειδή έχει παραπεμφθεί σε δίκη.
Κλείσιμο

Συγκεκριμένα, ανέφερε ο κ. Διώτης ότι η δίκη του κ. Παπακωνσταντίνου έχει συνάφεια με τη δική του δίκη και, εάν δεν είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου την ιδιότητα του υπουργού, θα ήταν συγκατηγορούμενοι.

Ακόμη, υποστήριξε ο κ. Διώτης η κατάθεσή του ως μάρτυρα παραβιάζει τον Ποινικό Κώδικα , την Ευρωπαϊκή  Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑ), τη σύμβαση του ΟΗΕ για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ότι η κατάθεσή του ως μάρτυρα θα λειτουργήσει σε βάρος του ως κατηγορούμενου.

Κατέληξε, δε, ότι δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη στα ποινικά δικαστήρια.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα του κ. Διώτη, καθώς κατηγορείται για άλλα αδικήματα από αυτά που κατηγορείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών και οι δύο υποθέσεις δεν έχουν τα ίδια πραγματικά περιστατικά.

Το δικαστήριο διέκοψε, για να αποφανθεί επί του αιτήματος του κ. Διώτη. Λίγο αργότερα, απέρριψε το αίτημά του κι έτσι ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ θα καταθέσει κανονικά.

Ο κ. Διώτης σε απάντηση ερώτησης του πρόεδρου του δικαστηρίου είπε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου πριν φύγει από το υπουργείο Οικονομικών δεν του παρέδωσε τίποτα (στικάκι).

Σε ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας εάν μετά την αποχώρηση του από το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Παπακωνσταντίνου  του έδωσε κάτι, ο κ. Διώτης αρνήθηκε να απαντήσει  επειδή εμπίπτει στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει στα Ποινικά Δικαστήρια.

Ακόμη, ο κ. Διώτης ανέφερε ότι ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκος του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η επίμαχη λίστα είχε έρθει στην πατρίδα μας  μέσω των μυστικών  Γαλλικών και Ελληνικών υπηρεσιών.

Σε ερώτηση από την έδρα εάν ο κ. Δίωτης έχει κάποια σχέση με τα συγγενικά πρόσωπα του κ.  Παπακωνσταντίνου, η απάντηση ήταν αρνητική και ο μάρτυρας προσέθεσε ότι ούτε τα ονόματα του γνωρίζει.

Σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης εάν από τον  παραληφθέν από τον κ. Παπακωνσταντίνου  στικάκι το κατέστρεψε κανείς, ο κ. Διώτης είπε δεν απαντώ.

Ο κ. Διώτης, σε πολλές ερωτήσεις τόσο από την έδρα όσο από τους συνηγόρους δεν απάντησε, επικαλούμενος ότι είναι κατηγορούμενος  για την ίδια υπόθεση στην Ποινική Δικαιοσύνη.
Η δίκη διακόπηκε για αύριο το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης