Τσίπρας: Το σχέδιο των δανειστών ήταν να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε ανατροπή ή παράδοση άνευ όρων

Τσίπρας: Το σχέδιο των δανειστών ήταν να οδηγήσουν την κυβέρνησή μας σε ανατροπή ή παράδοση άνευ όρων

Θα ξηλώσουμε το καθεστώς της διαπλοκής και της αδιαφάνειας - Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά για υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας 

Τον απολογισμό των μέχρι τώρα πεπραγμένων της κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του εξαπολύοντας επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του λέγοντας ότι ήταν «συνένοχος και εκτελεστικό όργανο στην προσπάθεια ναυαγίου των διαπραγματεύσεων».

Ξεκινώντας ο κ. Τσίπρας είπε: «Έχουμε μπροστά μας μεγάλη και δύσκολη μάχη. Είμαστε δεσμευμένοι στις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, με προσήλωση στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε τις αξίες μας ή να δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Όσοι ελπίζουν κάτι τέτοιο θα διαψευστούν. Πολλοί ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο, θα διαψευστούν, τα μνημόνια με οποιοδήποτε όνομα και αρίθμηση τελείωσαν. Αυτό που θα επιδιώξουμε και θα πρετοιμαστούμε είναι μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την απαλλαγή από την εξευτελιστική επιτροπεία. Μία συμφωνία που θα μας επιτρέψει να γυρίσουμε στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Κάνοντας σύντομο απολογισμό είπε: «Η τρόικα αποτελεί παρελθόν κι ας βαπτίζουν κάποιοι τρόικα τους θεσμούς με τους οποίους συζητάμε. Η τρόικα όμως ως ενιαίος μηχανισμός εποπτείας και επικυριαρχίας τελείωσε τυπικά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη και τον τελείωσε η ελληνική κυβέρνηση. Πέραν της τρόικας και τα μνημόνια αποτελούν παρελθόν και τυπικά αφού διαχωρίστηκαν από τη δανειακή σύμβαση αλλά και ουσιαστικά γιατί δεν τη συνοδεύουν τα μέτρα λιτότητας. Οι εκπρόσωποι του παλιού, που κατέστρεψαν την χώρα, προσπαθούν να πείσουν ότι συνεχίζουμε την πολιτική τους αλλά συνιστά πολιτική αφέλεια να αναπαράγουν αυτή τη στρέβλωση αριστερές δυνάμεις. Οι δυνάμεις του χθες είναι κατανοητό να μην μπορούν να ζήσουν χωρίς τα μνημόνια. Μέχρι χθες μας κατηγορούσαν ότι οδηγούμε τη χώρα στα βράχια. Μετά αλλάξαν τροπάρι προσπαθούν να πείσουν ότι τίποτε δεν άλλαξε. Η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί το αίσθημα αξιοπρέπειας και υπερηφάνιας του λαού μας που καταγράφεται παντού δεν λαθεύει. Το λαό μας κανείς δεν μπορεί να τον ξεγελάσει. Φυσικά υπάρχουν επιφυλάξεις διαφωνίες και θα υπάρξουν επιθέσεις από κάθε είδους αντιπάλους. Αλλά οφείλουμε στο λαό μας και στους λαούς της Ευρώπης να αποκαλύπτουμε και να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια». 


Αλήθειες της διαπραγμάτευσης 
Έκανε εκτεταμένη αναφορά στις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης: «Πρέπει να πούμε αλήθειες για τις διαπραγματεύσεις: Πήγαμε στη μάχη με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές δυνάμεις σε συνεργασία με την απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά με στόχο τη χρηματοπιστωτική ασφυξία και την ανατροπή της κυβέρνησης. Με στόχο την αντιμνημονιακή ή αριστερή παρένθεση. Πήγαμε με ασφυκτικά περιθώρια, τις τράπεζες στα όρια και τα ταμεία άδεια και το μαχαίρι της πιστωτικής ασφυξίας στο λαιμό. Τα είχαν έτοιμα για να μας οδηγήσουν εμάς και τη χώρα στο ναυάγιο. Δεν είχαν προβλέψει ότι θα πάρουμε ένα ποσοστό κοντά στην αυτοδυναμία και ότι θα κάναμε κυβέρνηση σε χρόνο-ρεκόρ χωρίς τα αγαπημένα τους παιδιά. Επίσης, ότι θα είχαμε μία πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη. Αυτά δεν τα είχαν προβλέψει και τους ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς και μας έδωσαν το περιθώριο να αποφύγουμε την παγίδα».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε σχετικά: «Είχαμε εκτιμήσει και συζητήσει για μία πιθανή και παρόμοια εξέλιξη, χωρίς όμως να έχουμε υπολογίσει τα ασφυκτικά περιθώρια. Είχαμε διαβλέψει ότι το πιο ισχυρό χαρτί μας θα ήταν η ανησυχία για τη γενικότερη οικονομική και γεωπολιγική αστάθεια που θα προκαλούσε η μη συμφωνία. Η ανησυχία αυτή οδήγησε μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Κίνα οι ΗΠΑ σε πιο υπεύθυνη στάση, κάτι που μας επέτρεψε να ελιχθούμε. Από την άλλη πλευρά, βρεθήκαμε απέναντι σε έναν άξονα δυνάμεων με προτεργάτες τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που επιχειρούσαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Στο σχέδιο αυτό, που συνένοχος και εκτελεστικό όργανο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε φθορά, ανατροπή ή άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές πολιτικές, πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει σε συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Ο βασικός τους στόχος είναι να έχουν ξεμπερδέψει με την αριστερή κυβέρνηση πριν τις εκλογές στην Ισπανία τον επόμενο Νοέμβριο. Στόχος τους είναι να μας πιέσουν τόσο, ώστε να οδηγηθούμε σε απαράδεκτες παραχωρήσεις και να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική ασφυξία για την πρόκληση λαϊκής δυσαρέσκειας. Με τελικό στόχο είτε να μας ανατρέψουν, είτε να μας οδηγήσουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα τύπου Παπαδήμου, είτε -όπως έγινε με την κυβέρνηση Σαμαρά- να μας δέσουν τα χέρια και να μας ενσωματώσουν». 

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση: «Πετύχαμε το τέλος της τρόικας, πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας και πετύχαμε την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έχουμε μπροστά μας να αυξήσουμε τα έσοδα, αλλά κυρίως να στήσουμε τα πόδια της την κοινωνία που είναι ρημαγμένη και αυτά θα δίνουν βάση για πιέσεις. Το επόμενο διάστημα θα δίνουμε μάχη μέρα με τη μέρα. Αλλά μπορούμε να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους και εμπόδια για να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας απέναντι στο λαό. Θα μετατρέψουμε το τετράμηνο που κερδίσαμε σε προγεφύρωμα της μεγάλης αλλαγής». 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ξανά στα νομοσχέδια που ανακοίνωσε χθες και έκανε ειδική αναφορά στην ΕΡΤ και στην απόφαση για την ανάκληση των αδειών στις Σκουριές Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι το δημόσιο συμφέρον και η προστασία του περιβάλλοντος είναι το σημαντικότερο, όποια κι αν είναι τα συμφέροντα.

Έκλεισε με αναφορά στο κόμμα: «Το κόμμα δεν θα γίνει μηχανισμός νομής της εξουσίας, πρέπει να είναι κοντά στην κυβέρνηση και να την τραβά από το μανίκι αλλά το κόμμα πρέπει να γίνει πιο μαζικό και πιο μαχητικό». 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (300)

σηκω σοιμπλε

Δεξιοι σκουξτε οσο θελετε την ζωη σας κ τα σπιτια σας ξεχαστε τα.με τα σωβρακα θα μεινετε σαχλαμαρες

Θοδωρής

Ακριβώς Αλέξη. Πέτυχαν τελικά το 2ο.

Ξυπνατεεεε

Ολα αυτά γίνονται για να μας βγάλουν από το ευρώ. Οδηγούν την Ελλάδα σε στάση πληρωμών και θα το φορτώσουν σε φανταστικά σχέδια και σενάρια ώστε να πείσουν τον κόσμο οτι ειναι η μοναδική λύση στα πρόβληματα του.Η μοναδική "γέφυρα" που έχουν χτίσει αυτό το μήνα ειναι αυτή που οδηγεί στη Ρωσία και στη Κίνα και η στροφή στο κουμμουνισμο ειναι πλέον διακριτή σε κάθε κίνηση τους. Ανοίγουν την ΕΡΤ για να έχουν το δικό τους φερέφωνο προπαγάνδας παρότι ξέρουν πως το 90% των Ελλήνων διαφωνεί κάθετα. Ξυπνάτε γιατί τα πράγματα αλλάζουν αλλά δυστυχώς όχι προς το καλύτερο.

Tηλεορασακιας

Την ΕΡΤ και τα ματια σου Τσιπρα, με τον Αρβανιτη και την αλλη...πως την λεγαμε? Αυτο ειναι το προβλημα της Ελλαδας....η πληροφορηση.....να τους εχεις εκει να σου λενε για συνωμοσιες και τετοια....εισε για τΑ πανηγυρια Τσιπρα, ουτε για 15μελες δεν κανεις, τα εχεις χαμενα, ουτε το κομμα σου δεν σε εγκρινει πλεον...φυγε Αλεξη, ισως επανελθης αργοτερα, ΜΙΚΡΟΣ ΕΙΣΑΙ, αλλιως βλεπω το πετροβπλημα να παει συνεφο, σε απευθειας μεταδοση της ΕΡΤ...της ΕΡΤ...αυτη σε μαρανε ρε Τσιπρα, και βλεπεις φαντασματα....αλλα μην νομιζεις..ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ Τσιπρα....ΣΥ ΕΙΠΑΣ!!!

Μετωνας

Το μονο που σωζει τον συριζα ειναι η παταξη της διαφθορας και της φοροδιαφυγης.Και αυτο ομως μπορει να το κανει καλυτερα το ΚΙΝΗΜΑ του Γιωργου.Αρα στις επομενες εκλογες-που θα γινουν συντομα-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΚΙΝΗΜΑ.

ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ

Η αληθεια ειναι οτι οι κουμουνιστες παντα ειχαν ενα θεμα στο να καταλαβουν την πραγματικοτητα . Αυτοι ειναι για καφενειο , σορρυ , μπαρακι μιας και ειναι τρεντυ , κουβεντα περι θεωριων σοσιαλισμου και στο τελος τελος φυσικα να μην καταληγει και πουθενα μιας και δεν μπορουν ουτε δυο γαιδουριων αχυρο να χωρισουν. Και φυσικα παντα φταιει καποιος αλλος....

ευα

ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3...

Αν δεν το χεις καταλαβει αλεξη εισαι κυβερνηση με 162 βουλευτες...κυβερνα και ασε την προεκλογικη εκστρατεια!

Doc

Εγω προσωπικά κόψιμο του ποδιού αν αυτο σημαινει να λύσω το προβλημα! Αν ειναι να κόψω το ενα πόδι και να μετρώ ποτε θα κόψω κσι το αλλο τοτε σιγουρα ευθανασία! Το θεμα ειναι πως κανεις δεν βλέπει το συνολικό προβλημα , ολοι αναλύουν κάθε κίνηση της κυβέρνησης χωρις να κοιτάνε το τι περιθώρια υπαρχουν ... Αν είχαμε τον Σαμάρα θα προχωρούσαμε ηδη τα προσυμφωνημένα χωρις κιχ, και θα είχαμε και τον μπενυ με την bmw του και ολους τους υπόλοιπους !!! 40 χρονια ποιους ψηφίζαμε;; Ποιοι μας φέρανε εδω; Απορώ με αυτούς που ειναι τόσο ξετσίπωτοι και συνεχίζουν και μιλάνε για σαμαραδες... Εύχομαι να πανε φυλακή αρκετοί απο δαύτους γιατι πρώτον τους αξιζει και δεύτερον να φανεί πως τιμωρούνται επιτέλους οι ένοχοι στην ελλαδα! Όποιον αλλο θέλετε αλλα τέρμα οι ΠΑΣΟΚ ΝΔ... Τέρμα ποτε ξανα!!!

@Doc

Σωστός

ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΟ

Τους ιδιους ψηφισες αλλα με αλλο μανδυα-σε αλλο κομμα !

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΠΗΓΑΝ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ.ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ,ΕΜΕΙΣ ΑΝΟΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ/

ee

Κυβερνούσε 40 χρόνια ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος; Δεν το είχα καταλάβει ... κάποιους άλλους θυμάμαι. Περίμενε εσύ να σε σώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο μιμος του Ανδρεα Παπανδρεου εχει ξεφυγει....

Ποια υπονομευση "Εθνικης προσπαθειας" καταγγελεις βρε ασχετε?! Εσυ υποστηριξες ποτε καμια οταν ησουν αντιπολιτευση? Εσυ δεν καλουσες τον κοσμο στο ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ? Αλλα τωρα ειναι "πατριωτικο καθηκον" ? Εσυ δεν ηθελες τελος των Μνημονιων, τι καθεσε λοιπον με το χερι ανοιχτο προς τους εταιρους? Ο ΥΠΟΙΚ σου δεν ελεγε οτι δεν θελει την τελευταια δοση? Τι καραγκιοζιλικια ειναι αυτα και στρεψατε τους παντες εναντιον μας? Γιατι μας λεει ο καραφασιστας συντροφος Σκουρλετης "οσοι δεν ειναι μαζι μας ειναι εναντιον μας" ??? Τι κοκκινοφασισμος ειναι αυτος? Με απαγορευεις να ειμαι Ελληνας και να αγαπω τη χωρα μου αλλα να μην συμφωνω μαζι σου? Γι αυτο θελετε την ΕΡΤ , ως φερεφωνο του καθεστωτος" σας? Απορω με το χαχολισμο πολλων και ποσο μετα απο τοσα που εχουν περασει που τρωνε ακομα τετοια παραμυθα απο αυτο το τσιρκο.....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης