Επιστολή της Αθήνας με το περίγραμμα των προτάσεων για μεταρρυθμίσεις

Επιστολή της Αθήνας με το περίγραμμα των προτάσεων για μεταρρυθμίσεις

Σκοπός η κυβέρνηση να έχει και τις απόψεις των εταίρων πριν την κατάθεση της οριστικής λίστας που θα γίνει τη Δευτέρα- Φοροδιαφυγή και διαφθορά στα μέτρα που θα προτείνουμε - Δεν θα πάμε με ασφαλιστικό και εργασιακό - Αισιοδοξία για τις 100 δόσεις και τα «κόκκκινα» δάνεια

Επιστολή της Αθήνας με το περίγραμμα των προτάσεων για μεταρρυθμίσεις
Περίγραμμα των προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της 4μηνης παράτασης του προγράμματος, αποστέλει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς και τους εταίρους. Αυτή η κίνηση γίνεται προκειμένου οι εκπρόσωποι των θεσμών να δουν τις προτάσεις της κυβέρνησης και να τις μελετήσουν στο πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους μας και να στείλουν τις παρατηρήσεις τους εως σήμερα το βράδυ προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην τελική λίστα μεταρρυθμίσεων που θα τους κοινοποιήσει αύριο Δευτέρα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα όσα θα περιγράφονται από την Αθήνα δεν έχουν λεπτομερή κοστολόγηση, αλλά είναι μάλλον πολιτικές προτάσεις για τους τρόπους που το Μαξίμου θα
σκοπεύει να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, να πατάξει την διαφθορά, να αναμορφώσει το Δημόσιο και βεβαια να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής και  οι δυνατότητες που διανοίγονται για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης, αλλά και η λίστα των μεταρρυθμίσεων, ήταν τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος στην μαραθώνια συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που κράτησε τέσσερις ώρες, το Σάββατο.
Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ενημέρωσαν εκτενώς τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου ενώ οι υπουργοί έκαναν πολλές ερωτήσεις για το κλίμα των διασκέψεων στις Βρυξέλλες και τα λεπτά σημεία της κατ αρχήν συμφωνίας. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με την προχθεσινή απόφαση, «όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή. Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του». Υπουργός που μετείχε έλεγε μετά ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί την Δευτέρα.

Σε ενημέρωση που έκανε μετά την συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στο επόμενο Eurogroup. Υπογράμμισε, δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αναζητείται κοινός τόπος με τους εταίρους. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν τίθεται θέμα συζήτησης για επαναφορά της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης». Είπε ακόμη ότι δεν προβλέπεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα στο επόμενο τριήμερο.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά την λήξη του Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος ανέφερε ότι «η σύνταξη της λίστας των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί αύριο και θα σταλεί» ενώ  πρόσθεσε: «Εμείς ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το "ναι" από τους θεσμούς» Σημείωσε, δε, ότι «αν οι εκπρόσωποι των θεσμών πουν όχι στις μεταρρυθμίσεις την Δευτέρα, θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη».

Νωρίτερα σε συζήτηση του με τους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πάλι Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία».

Παρά την αισιοδοξία τα πράγματα βέβαια μόνο εύκολα δεν είναι. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνουν έξω από το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι επιμένει ότι δεν θα υπάρχει στο πακέτο το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Σε καμία περίπτωση λέει δεν θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων και μισθών. Επίσης ότι τα δύο νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Βουλή αφού  κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από την συμφωνία της Παρασκευής.

Αντίθετα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια για να ισχύσει τελικά η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών την Δευτέρα βράδυ. Θα γίνει τηλεδιάσκεψη με την κυρία Λαγκάρντ και τους κ.κ. Ντράγκι και Μοσκοβισί.

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτιμούν διαφορετικά το δημοσιονομικό κόστος των εξαγγελιών για τις 100 δόσεις και για τα κόκκινα δάνεια.  Γενικότερα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην πρώτη φάση τουλάχιστον δεν θα είναι κοστολογημένες αφού επιμένει στον πολιτικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης. Αγκάθι όμως αποτελούν και τα εργασιακά καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επαναφέρει το πλαίσιο της συλλογικής προστασίας και να συνεχίσει την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης θεωρείται ότι στα θέματα αυτά θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση όπως και στην ανακατανομή του ΕΣΠΑ και σε αρκετές από τις προτάσεις της προηγούμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης