Κυβέρνηση: Αίτημα 6μηνης δανειακής επέκτασης της σύμβασης - Όχι παράταση του μνημονίου

Κυβέρνηση: Αίτημα 6μηνης δανειακής επέκτασης της σύμβασης - Όχι παράταση του μνημονίου

Η Τρόικα ονομάζεται «οι θεσμοί που επιβλέπουν» και γίνεται αναφορά σε «ολοκλήρωση και αναθεώρηση της σύμβασης» - Στο αίτημα δεν υπάρχει πουθενά η λέξη μνημόνιο - Σήμερα το Euroworking Group - Αύριο στις 16:00 το Eurogroup

Κυβέρνηση: Αίτημα 6μηνης δανειακής επέκτασης της σύμβασης - Όχι παράταση του μνημονίου
Αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης «προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα» «χωρίς τα υπολείμματα του μνημονίου»
υπέβαλλε επισήμως η ελληνική κυβέρνηση το πρωί της Πέμπτης στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το 6μηνο στόχος είναι να υπάρξουν συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μια νέα συμφωνία και στο μεταξύ να εφαρμοστεί ένα πλαίσιο με βάση τις ευρωπαϊκές προτάσεις και τις ελληνικές ιδέες και με γνώμονα να μην υπάρξουν ελλείμματα.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αναφέρεται η λέξη Τρόικα αλλά γίνεται αναφορά σε θεσμούς που θα παρακολουθούν τη συμφωνία με κύριο ρόλο στην Κομισιόν. Στο αίτημα δεν υπάρχει πουθενά η λέξη μνημόνιο και αναφέρεται η «ολοκλήρωση και αναθεώρηση της σύμβασης».

Το αίτημα έλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με ένα τουίτ. Λίγη ώρα αργότερα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την σύγκληση του Eurogroup αύριο στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή του Γιάννη Βαρουφάκη.

Σήμερα Πέμπτη, την ίδια ώρα, θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Euroworking Group προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των 19 χωρών της Ευρωζώνης όπου θα εξεταστεί το υποβληθέν αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. 





Διαβάστε ποιοι είναι οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους εδράζεται το ελληνικό αίτημα για παράταση-επέκταση της υπάρχουσας δανειακής σύμβασης για διάστημα έξι μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος Αυγούστου του 2015.

Το αίτημα για επέκταση της δανειακής συμφωνίας

1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.

2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία - γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της

4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Διαβάστε το κείμενο της δανειακής σύμβασης στα ελληνικά όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Διαβάστε στην αγγλική γλώσσα το αποκαλούμενο Master Financial Assistance Facility Agreement δηλαδή το κείμενο της δανειακής σύμβασης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης