Κουρουμπλής: Τα χρήματα από την υπουργική BMW και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να πάνε στα ασθενοφόρα

Κουρουμπλής: Τα χρήματα από την υπουργική BMW και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να πάνε στα ασθενοφόρα

Εξήγγειλε την πρόσληψη 1.000 γιατρών μέσω παλαιότερων διαγωνισμών και τη σύσταση ενός «Taxis» για το χώρο της υγείας

Κουρουμπλής: Τα χρήματα από την υπουργική BMW και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος να πάνε στα ασθενοφόρα
Taxis στην Υγεία σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο υπουργός Υγείας κ.Παναγιώτης Κουρουμπλής, στοχεύοντας στη λειτουργία ενός συστήματος ελέγχου και διαχείρισης τόσο της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας όσο και των διαδρομών του δημοσίου χρήματος. 

Όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ο κ. Κουρουμπλής, "η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ένα αντίστοιχο «Taxis στην Υγεία», αποτελεί άμεσο στόχο στο πλαίσιο σύνδεσης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας". 

Κλείσιμο
Το νέο σύστημα ελέγχου σε συνδυασμό και με την εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής εκτιμάται ότι θα στοχεύσει άμεσα στις πηγές κόστους του συστήματος Υγείας. 

Προσλήψεις 

Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το δημόσιο σύστημα υγείας ως έναν χώρο που χτυπήθηκε σφόδρα από τη μνημονιακή καταιγίδα, και για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε ανέφερε, μεταξύ άλλων, τις προσλήψεις. "Η ωρίμανση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η απειλή κατάργησης του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η άφρονα πολιτική στον τομέα της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας οδήγησαν πολλούς ανθρώπους  σε πρώιμη αποχώρηση από το σύστημα" διαπίστωσε ο κ. Κουρουμπλής και επισήμανε ότι μέχρι και το τέλος Απριλίου θα ενισχύσει το ΕΣΥ με 1.000 γιατρούς. Επιπλέον, θα γινει στελέχωση των δομων υγείας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό μέσω της επαναπρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων. 

"Προσδοκούμε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά  11.500 προσλήψεις  που προβλέπονται για το έτος 2015" είπε ο κ. Κουρουμπλής. 

Διαφθορά

"Όλοι γνωρίζουν πως στο χώρο της Υγείας ενδημούν πολλά μικρά και μεγάλα συμφέροντα" δήλωσε ο υπουργός Υγείας, και διαβεβαίωσε ότι "η προτεραιότητα μας είναι η λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον με επίκεντρο τις προμήθειες για να σταματήσει το «πάρτι» της τελευταίας δεκαετίας των κατ΄ εξακολούθηση αναθέσεων". 

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε ενδεικτικά την εντολή που έδωσε την περασμένη εβδομάδα για διαχειριστικό έλεγχο σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΚΑΝΑ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΜ), τονίζοντας ότι "θα επεκταθεί παντού και όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς θα συγκρουστούμε  με σφοδρότητα". 

Φαρμακευτική πολιτική

Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα αλλάξει ριζικά το μοντέλο της πολιτικής φαρμάκου με στόχο "να γίνει η Ελλάδα χώρα έλευσης, έρευνας και επενδύσεων στην παραγωγή φαρμάκου καθώς διαθέτει τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα και πλούσιο επιστημονικό δυναμικό". 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η  παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα θα έχει δύο στοχεύσεις: Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της χώρας και δεύτερον τη συμβολή στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες. 
 
Τέλος, ανέφερε και ένα περιστατικό του υπουργείου τονίζοντας ότι "συναντήσαμε το υπουργείο να καλείται να πληρώσει για δύο χρόνια  15 εκατ. ευρώ στους φίλους μας τους Γερμανούς για την υποστήριξη να φτιάξουμε νομοσχέδιο και να εκδίδουμε υπουργικές αποφάσεις". Επίσης, ζήτησε τα χρήματα από την πώληση της  BMW που μέχρι πρότινος μετέφερε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το αεροπλάνο που θα πουληθεί να δοθεί στα ασθενοφόρα που είναι "παρκαρισμένα". 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης