Χρυσή Αυγή: Ποιοι παραπέμπονται και πότε αναμένεται η δίκη

Χρυσή Αυγή: Ποιοι παραπέμπονται και πότε αναμένεται η δίκη

70 συνολικά πρόσωπα στο εδώλιο από τους 83 αρχικά κατηγορούμενους - Με μειοψηφία το βούλευμα για τη ΧΑ – Το πρώτο ρήγμα

Χρυσή Αυγή: Ποιοι παραπέμπονται και πότε αναμένεται η δίκη
Το πρώτο νομικό ρήγμα στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής ως προς την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που αποδόθηκε στην πλειονότητα των κατηγορουμένων -μεταξύ των οποίων και των μελών της πρώην κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος – αποτυπώνεται στο βούλευμα του συμβουλίου Εφετών περί παραπομπής σε δίκη ενώπιον Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Και αυτό διότι το πολυαναμενόμενο βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής δεν είναι ομόφωνο, καθώς ένα εφέτης ο εισηγητής κ. Νίκος Σαλάτας, διατυπώνει την άποψη ότι η κακουργηματική κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης δεν στοιχειοθετείται.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του εν λόγω δικαστικού λειτουργού που αναπτύσσεται σε 32 σελίδες του βουλεύματος, εκλείπει ο πορισμός οικονομικού οφέλους, που είναι απαραίτητο στοιχείο της ειδικής υπόστασης του συγκεκριμένου αδικήματος με βάση τη σύμβαση του Παλέρμο. Η συγκεκριμένη σύμβαση καταρτίστηκε τον Δεκέμβριο του 2000 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κυρώθηκε από την Ελλάδα δέκα χρόνια αργότερα με το νόμο 3875/2010.

Τώρα, με το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών (215/2015) σε δίκη παραπέμπονται 70 συνολικά πρόσωπα -από τους 83 αρχικά κατηγορούμενους. Ανάμεσά τους είναι και σύσσωμη η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας θα λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, κ.ά.

Το βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής εκδόθηκε στο... παρά πέντε της εκπνοής του 18μήνου, του ανωτάτου δηλαδή ορίου προφυλάκισης των κατηγορουμένων, το οποίο για τους περισσότερους λήγει το Μάρτιο. Η έναρξη της δίκης, κατά πληρηφορίες, είναι πολύ πιθανό να προσδιοριστεί τον ερχόμενο Απρίλιο ή προς το τέλος Μαρτίου. 
Κλείσιμο

Πιο συγκεκριμένα, με το βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, όλοι οι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπως και ο Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη ΧΑ, δεν ανήκει στο κόμμα και έχει αποφυλακιστεί με όρους.

Αντίθετα, με το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου απαλλάσσονται από την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση, οι: Αθανάσιος Καρατζάς, Χρήστος Κυριτσόπουλος, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββας Σπυρίδης, Θεόδωρος Στέφα, Δήμος Φραγκάκης, Ιωάννης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Χατζηπαυλίδης, Δημήτριος Μπίνος, Γεώργιος Μπολάνης και Δημήτριος Χρυσαφήτης.

Ακόμη, απαλλάσονται από τα αδικήματα της παράνομης οπλοκατοχής και της απλής συνέργειας σε ανθρωποκτονία οι Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη και Ιωάννης Φραγκούλης.

Επιπλέον, διατάσσεται να μην γίνει κατηγορία για εμπρησμό από πρόθεση κατά των Σάββα Γαροφαλάκη, Αριστόδημο Δασκαλάκη, Εμμανουήλ Μαυρικάκη, Γεώργιο Πετράκη και Εμμανουήλ Ψυλλάκη.

Τέλος, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με το βούλευμά τους απορρίπτουν τις αιτήσεις και ενστάσεις των κατηγορουμένων και διατηρούν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους είναι στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Εφετών και προϊστάμενος πλέον της εισαγγελίας Εφετών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής 70 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων όλοι οι βουλευτές νυν και πρώην πλέον του ναζιστικού κόμματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης