Τελεσίγραφο σοκ από το Βερολίνο: Η κυβέρνηση Τσίπρα να ενταφιάσει τις υποσχέσεις της

Τελεσίγραφο σοκ από το Βερολίνο: Η κυβέρνηση Τσίπρα να ενταφιάσει τις υποσχέσεις της

«Όχι» του Βερολίνου στη διάλυση της Τρόικας, «stop» σε φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού και συντάξεων - Ζητά μείωση της Γενικής Κυβέρνησης κατά 150.000 υπαλλήλους, απαιτεί να μην σταματήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και αξιώνει πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2015 - Τι απαντά το Μαξίμου

Η Γερμανία θέλει η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει από τις αντιμνημονιακές υποσχέσεις που έκανε τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της και να επιστρέψει στις οικονομικές πολιτικές που είχαν συμφωνηθεί ανάμεσα στους προκατόχους της και τους διεθνείς πιστωτές αναφέρει έγγραφο που επικαλείται το Reuters υποστηρίζοντας ότι συνετάχθη ενόψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Πέμπτη.

Στο έγγραφο τονίζεται, σύμφωνα με το Reuters, ότι η Αθήνα δεν πρέπει να πάρει πίσω τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας για βελτίωση των διογκωμένων δημοσιονομικών της μεγεθών και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών.

«Το Eurogroup χρειάζεται μια καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να μείνει το πρόγραμμα "στις ράγες"» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο-ντοκουμέντο που δημοσιοποιεί το Reuters.

«Ο στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (χωρίς υποχώρηση όσον αφορά τα μέτρα), που καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων από την διαχείριση των εσόδων, τη φορολογία, τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, των ιδιωτικοποιήσεων, της δημόσιας διοίκησης, της υγειονομικής περίθαλψης, των συντάξεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης της διαφθοράς».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αναδιαπραγματευτεί τους όρους για την οικονομική στήριξη από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής, αλλά και μεγαλύτερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, αναφέρει το Reuters.

Την ίδια ώρα, στο έγγραφο επισημαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να δοθεί τέλος στην επιτήρηση από την Τρόικα, οι επισκέψεις της οποίας έχουν γίνει συνώνυμο απώλειας της κυριαρχίας για πολλούς Έλληνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό έγγραφο «το Βερολίνο ζητά η Τρόικα να παραμείνει στη θέση της».

Παράλληλα, καλεί την Ελλάδα να ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τα δάνεια του EFSF αλλά και διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση», προσθέτει το δημοσίευμα, «θα πρέπει να δεχθεί την ανεξαρτησία της Ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τις φορολογικές και στατιστικές αρχές».

Το Βερολίνο, όπως αναφέρει το Reuters, θέλει την Ελλάδα να συγκεντρώσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό ώστε να καλυφθεί ο στόχος που έχει προσυμφωνηθεί.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία ζητά από την Αθήνα να σεβαστεί τη συμφωνία ώστε να μειωθεί το δυναμικό των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000 εργαζόμενους, να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα που συνδέονται στενά με τις εισφορές και τις παροχές, να διατηρήσει τον κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, το Βερολίνο ζητά να συνεχιστούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας και ακινήτων, κυρίως την προώθηση ξένων επενδύσεων με στόχο να συγκεντρωθούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.

Στη λογική των σημείων που τονίζονται παραπάνω είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Χρειάζεται να γίνουν και μπορούν να γίνουν περισσότερα σε μια διμερή βάση καθώς και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» αναφέρεται στο κείμενο.

Σύμφωνα με το Reuters δεν είναι ξεκάθαρο τι στήριξη θα υπάρξει για τη γερμανική θέση, η οποία φαίνεται ότι δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, στις ευρύτερες συζητήσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης,

Το Μαξίμου για το γερμανικό τελεσίγραφο: Δεν θα γίνει αποδεκτό

Εντείνεται το πολιτικό θρίλερ στην Ευρώπη μετά τη δημοσίευση του απόρρητου εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης προς το Euro Working Group, με το οποίο ζητά να συνεχιστεί το υπάρχον πρόγραμμα από την ελληνική πλευρά.

Η ελληνική κυβέρνηση, απαντώντας άμεσα, σημειώνει πως αφενός θεωρεί πως με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία "μπήκε και τυπικά στη διαπραγμάτευση" και αφετέρου επισημαίνει ότι "οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από τη νέα ελληνική κυβέρνηση"

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στη διαπραγμάτευση».

Διαβάστε περισσότερα εδώ
ΣΧΟΛΙΑ (379)

Βάστα Σόιμπλε

Με το Συριζαίικο θα πτωχεύσουμε σούμπιτοι.

Συνταξιουχος

Ηρθε η ωρα του Σαμαρά. Με αυτούς τους κουμμουνιστές θα βγούμε στη δραχμή εντός του μηνός και οι συντάξεις μας θα γίνουν πετσετάκια. Ο Σαμαρας μπορεί να έβαλε πολλούς φόρους, αλλά οι συντάξεις έμπαιναν πάντα στην ώρα τους.

vnem

Ειλικρινά ντρέπομαι για τα σχόλια κάποιων εδώ μέσα.... Δεν ψήφισα Σύριζα. Παρ' όλα αυτά θεωρώ πως τα λαμογια των προηγούμενων κυβερνήσεων εξευτελισαν την χώρα κανοντας την υπόδουλο των δανειστών, καταδικάζοντας τον τόπο να ζει επ άπειρον με δανεικά ψιχουλα για παντα, ίσα να φυτοζωουμε για να τρώνε οι Μπόμπολολατσηδες οι στουρναριδες, οι σημιτικές και παπανδρέοβενιζελικες φωκιες και όλος ο συρφετος που πέρασε και έβαλε εναν λίθο να καταστραφεί η χώρα. Και έρχονται τώρα οι ψηφοφόροι αυτών με χολή και κακία επειδή εχασε το κομμα τους που ποιος ξέρει που τους βόλευε τοσα χρόνια, και ξερνανε μικροψυχια ελπίζοντας να βουλιάξει η χώρα μονο και μονο επειδη δεν εκλέχτηκαν οι δοσιλογοι ηγέτες τους να τους έχουν να πίνουν φρεντακι με δανεικά, ταχατες οτι θα στρώσει η χώρα με σκληρή δουλεια (τους πήρε ο πόνος να δουλέψουν και καλα) αβασταχτες μεταρρυθμίσεις, ασηκωτη φορολογία που ταιζει τους ξένους και τράπεζες, και πακιστανόποίηση της εργασίας. Και αντί ρε ραγιάδες του κινητού να βάλουμε πλάτη ΟΛΟΙ μπας και ανακτήσει την αξιοπρέπεια της η χώρα και μας αφήσουν να ανασανουμε, ξερνατε οχετο κακίας παρακαλώντας να βουλιάξει ο τόπος. Αισχος ρε σεις.....ΔΕΝ θα ξανά εκλέγουν τα κ**λοκομματα σας αν αποτύχει ο Τσίπρας. Καμμία χα μην βγει γιατι ο κοσμος τα έχει παίξει και τίποτα πια δεν έχει να χασει, και παθετε συμφόρηση μερκελοδουλοι των δανειακών και της φαπας. Να χαθειτε ανθελληνες. Ουτε εγώ τους χωνευω, αλλά περιμένω να δω τι θα κανουν και να κρινώ. Δίνω χρονο, δεν ξερναω χολή παρακαλώντας ο ναζί Εφέντης να νικήσει και να διαλύσει την χώρα μου για να είμαι σκλάβος τους μια ζωή επειδή τα έφαγαν όλα με την Ζήμενς και το πολιτικο και επιχειρηματικό σκυλολοι που αντί να είναι φυλακη είναι εξω να το ψηφίσετε....

Εδώ Σουργελιστάν...

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να έχουν σκάσει στα γέλια με την αξίωσή μας να μας χαρίσουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους, επειδή το 24% των Ελλήνων ψήφισε Τσιπροκαμμένους (το 41% του 60% που ψήφισε...)

Γιώτα

Κύριε Σουργελιστάν τα λεφτά που μας δάνεισαν δεν είναι λεφτά των φορολούμενών τους! Δανείστηκαν με μικρό επιτόκιο και μετά μας δάνεισαν εμάς με μεγαλύτερο, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν κέρδη από την Ελληνική κρίση. Δεν ξέρω σε ποια Ελλάδα ζείτε!! Είμαι άνεργη, πραγματικά δεν ξέρω τί χειρότερο μπορώ να πάθω!! Δεν ψήφισα Τσίπρα, μαρέσει όμως που επιτέλους η Ελλάδα διαπραγματεύεται και έχει μια φωνή μέσα στην Ευρώπη!Τί θα θέλατε ;; Να ξαναψήφιζαν οι Έλληνες του ίδιους και να συνεχιζόταν η κατάντια που υπάρχει τα τελευταία 5 χρόνια;

Τασος

Η Μερκελ με τη μυγοσκοτωστρα ερχεται

Ρίτα ( Αργυρούπολη)

Είθε να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα με δαύτους - μπρρρ !!!! - που μας εκουβαλήθησαν και να καμαρώσουμε ξανά - μανά τον Αντώνιον Σαμαρά καβαλάρη στο καθαρόαιμο άλογο της ΝΔ , παρέα με όλη την αφρόκρεμα ήτοι, Αδώνιδος , Βορίδη κλπ και να επιστρέψουν - Θεού θέλοντος - και οι λοιποί Καρατζαφέρηδες, Καμμένοι , Μιχαλολιάκοι , Κασιδιάρηδες , λοιποί δημοκράτες και άσωτοι υιοί και κόρες και τα ρέστα . Να κυβερνήσει η ένδοξος δεξιά παράταξις και να σταματήσει η κατρακύλα , να ξαναχτίσουμε τα μνημόνια διότι ποιος νοιάζεται τώρα για εθνική αξιοπρέπεια ! Εμείς έχουμε τάμα , είμεθα έτοιμες να βγούμε στους δρόμους με τις κατσαρόλες , τις οποίες έχουμε δώσει εντολή στις Φιλιππινέζες μας να τις γυαλίσουν , ο καιρός γαρ εγγύς .

andre

εξω από το ευρω τωρα. Κρατικοποίηση τραπεζών και σταση πληρωμών. Θα τρέχουν οι ούνοι και δεν θα φτάνουν. Καλή οργανωση και προετοιμασία χρειάζεται. Ας μην αγοράσουμε για ενα χρονο εισαγόμενα όσο μπορούμε. Του χρόνου θα έχουμε ανάπτυξη 10% και θα δείτε τι θα γίνει με <γαλλία και ισπανία. Μπορεί να περάσουμε δύσκολα ένα χρόνο αλλά χρειάζονται θυσίες για τα παιδιά μας. Εδώ οι πρόγονοι θυσιάζονταν για τηνελευθερία και μεις φοβόμαστε μήπως χάσουμε τα τάμπλετ! ΕΛΕΟΣ.

Δ.Κ.

Ο Αλέξης πρέπει να μην ξεχνάει στις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε, πως πίσω του στην Ελλάδα δεν άφησε "Έλληνες με όρχεις" που να θυσιάζονται για την Ελλάδα. Αυτούς τους πάτησε το τρένο. Δεν υπάρχουν πια. Πίσω του άφησε Έλληνες και Ελληνοπούλες που στη συντριπτική τους πλειοψηφία φοράνε όλοι τους μεταξωτά βρακάκια. Μην το ξεχνάς αυτό Αλέξη.

ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Έχετε για βρυσούλες. Ούτε καύσιμα για το ελικόπτερα δεν θα έχουμε.

ολα μπλε ποταμια

θα βαλουμε τους μπλε να πουλησουν το σπιτι σου να βαλουμε

Σταθης

Και που θα πατε με τα ελικοπτερα! ΕΔΩ θα μεινετε! Να τα πουμε λιγακι

Έτσι νομίζω

Είναι η αρχή της "διαπραγμάτευσης" και είναι φυσικό να ξεκινάνε και τα δυο μέρη μαξιμαλιστικά για να τα βρουν στην συνέχεια. Εγώ νομίζω πως η κυβέρνηση θα καταπιεί διάφορα, θα αλλάξει τις λέξεις και την ορολογία και θα τον πιει κανονικά. Μετά βέβαια εδώ μέσα θα μας το πασάρει ως "νίκη" και ότι "άλλαξε πράγματα", όμως αυτό που θα έχει κάνει είναι να έχει φτιάξει ένα κυβερνητικό κόμμα τύπου Πασοκ, και αυτό θα είναι και το κέρδος τους. Το κέρδος των πολιτικών είναι η εξουσία, τίποτε άλλο, ούτε για λαό νοιάζονται, ούτε για ιδέες, αυτά είναι για τους αδαείς.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

18701808

Δεν απαντά αν είχε ζητήσει ο ίδιος την ασφαλιστική ενημερότητα του 2010, που βρέθηκε στα χέρια του Δημήτρη Τρίπρα, ούτε για το αν γνώριζε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το πιστοποιητικό ο αδελφός του Αλέξη Τσίπρα το 2012

6
tsipras-gravata_main01

Υστατη επικοινωνιακή μάχη της κυβέρνησης - Προγραμματίζουν φιέτσες με υψηλούς προσκεκλημένους σε Πνύκα, Καστελόριζο και ΔΕΘ - Και δωράκια-ψίχουλα μπροστά στον φορολογικό Γολγοθά που περιμένει τους πολίτες το επόμενο επτάμηνο

24