Τσίπρας: Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες για τις σχέσεις με την Ευρώπη

Τσίπρας: Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες για τις σχέσεις με την Ευρώπη

Σύσταση προς τους υπουργούς να αποφεύγουν τις πολλές εμφανίσεις στα ΜΜΕ αλλά και να περιορίσουν τις σπατάλες στα ταξίδια, τα αυτοκίνητα και τους μετακλητούς - Συσκέψεις οικονομικού επιτελείου εν όψει επισκέψεων Σουλτς και Ντάισελμπλουμ, αλλά και διπλωματών για την παρουσία Κοτζιά στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών

Τσίπρας: Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες για τις σχέσεις με την Ευρώπη
Στις 11 το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο του Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12.  

Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του αναφέρθηκε στην ομιλία της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός, επίσης, έστειλε μήνυμα στους εταίρους διαμηνύοντας ότι θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα τους κκ Σουλτς και Ντάισεμπλουμ, οι οποίοι έρχονται αύριο και μεθαύριο, αντίστοιχα, στην Ελλάδα. 

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και στην διαφάνεια των δημοκρατικών θεσμών και του αισθήματος δικαίου του ελληνικού λαού. Σημείωσε πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που έχουν μεγάλες προσδοκίες, δεν περιμένουν να αλλάξουμε από τα μια μέρα στην άλλη τη δραματική κατάσταση και πρόσθεσε πως έχουν την προσδοκία να υπάρχει μια κυβέρνηση με διαφορετικό ύφος και ήθος


Κλείσιμο

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε παραινέσεις προς τους υπουργούς: «Να έχετε στο μυαλό σας ότι η εξουσία δεν μας ανήκει, ανήκει σε αυτούς που μας την ανέθεσαν, είμαστε όλοι υπό τη δική τους κρίση», σημείωσε. Ζήτησε επίσης να επιδιώξουν μηδενική ανάδοχη στην αλαζονεία .

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο λαός μας απαιτεί να ματώσουμε για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειας του», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Επιπλέον ανέφερε ότι μέσα σε δύο ημέρες έγιναν τομές και αλλαγές που δεν είχαν γίνει για χρόνια. 

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό σχήμα είπε πως είναι σαφώς μικρότερο και περιλαμβάνει δέκα υπουργεία. Μίλησε, επίσης, για σημαντικές τομές στη δημόσια διοίκηση, χωρίς καπετανάτα, με έλεγχο και διαφάνεια παντού.

Τόνισε πως για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, πως είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, χωρίς μνησικακίες και πάντα κρατώντας τη συζήτηση σε πλαίσιο πολιτικού πολιτισμού.





«Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», επισήμανε. 

Αναφερόμενος στο «σύνθετο έργο», όπως είπε, έθεσε προτεραιότητες:
- Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κανένας Έλληνας πολίτης να μην είναι μόνος απέναντι στην κρίση. «Παραλαμβάνουμε μια χώρα που είναι τελευταία στο δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε. 
- Στήριξη της οικονομίας για να μπορέσει να επαναλειτουργήσει 
- Μια νέα διαπραγμάτευση με εταίρους σε αναζήτησή μιας βιώσιμης λύσης. Επ’ αυτού δήλωσε έτοιμος για διαπραγμάτευση με εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, με στόχο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με ρεαλιστικές προτάσεις στο ζήτημα του χρέους. Απέρριψε και «αμοιβαία καταστροφική ρήξη» και συνέχιση «της πολιτικής της υποτέλειας. 
- Ριζική μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης, αντιμετώπιση με διαφάνεια

«Αν οι εκλογές τις προηγούμενης Κυριακής δεν είχαν γίνει θα συζητούσαμε μόνο για τις δεσμεύσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. 

Μιλώντας για το διεθνές περιβάλλον εκτίμησε πως ήταν ισχυρός ο διεθνής αντίκτυπος και ανέφερε ότι δεκάδες ηγέτες έστειλα μηνύματα. Σημείωσε, επίσης, πως θετική ήταν και η αντίδραση των λαών της Ευρώπης, επειδή είδαν την ελπίδα.

«Το διεθνές κλίμα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, η Ελλάδα ανακτά την αυτοπεποίθησή της». Σημείωσε, δε, στην κυβέρνηση είναι ανοιχτοί και καλόπιστα θα συζητήσουν με όλους, καλωσορίζοντας τους κκ Σουλτς και Ντάισεμπλουμ.

«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη μιας νέας εποχής» είπε και συμπλήρωσε ότι θα βαδίσει χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς να φοβηθούν τις συγκρούσεις.






Σύσταση Τσίπρα προς υπουργούς: Να αποφεύγετε τις εμφανίσεις - Περιορίστε τις σπατάλες
Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην πρώτη του άτυπη ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες ανέφερε ότι θα υπάρχει εβδομαδιαία λειτουργία ενός άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου των δέκα υπουργών, με τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Επικρατείας και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

Επίσης, το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει με την πλήρη σύνθεσή του, μία φορά τον μήνα.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρχει κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής υπό την προεδρία του Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών.

Σε ό,τι αφορά την ομιλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε συλλογική λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος, σε κλίμα αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης, προσοχή στις τοποθετήσεις των υπουργών, ενώ πρόσθεσε ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ζητήματα πολιτικού ήθους και ύφους, ακόμα και στα βασικά, όπως τον περιορισμό κάθε είδους σπατάλης, τη συρρίκνωση των αστυνομικών φρουρών, των μετακλητών υπαλλήλων, αλλά και την πραγματοποίηση των απαραίτητων ταξιδιών στην οικονομική θέση.

Τονίστηκε επίσης, ότι πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερος σεβασμός στους λειτουργούς της Δημόσιας Διοίκησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή η ώρα της σύσκεψης των υπουργών Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ. Σταθάκη, παρόντος του πρωθυπουργού, με αντικείμενο την προετοιμασία ενόψει της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς για το φερόμενο ως προσχέδιο συμφωνίας για το χρέος το οποίο εμφανίστηκε σε ιταλικά ΜΜΕ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο προσχέδιο, προσθέτοντας ότι από τις επόμενες μέρες ξεκινά η διαπραγμάτευση.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του επιτελείου του υπουργείου Εξωτερικών με αντικείμενο το ταξίδι του υπουργού Νίκου Κοτζιά στις Βρυξέλλες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι να «τρέξει» αυτές τις πρώτες μέρες.

Τέλος, σήμερα στις 14:30, ορκίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.



Ο πρωθυπουργός όπως πληροφορήθηκαν οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικό, ταλαιπωρείται από πυρετό.


Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό το νέο υπουργικό Συμβούλιο – χωρίς τους αναπληρωτές υπουργούς και τους υφυπουργούς – θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Η νέα δομή της κυβέρνησης που προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων υπουργικών κύκλων («υπερυπουργείων»), θα παίξει ρόλο και στην γενικότερη εποπτεία του κυβερνητικού έργου.

Συγκεκριμένα οι επικεφαλής των υπερυπουργείων θα αποτελούν, από κοινού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη και τους υπουργούς Επικρατείας, Ν. Παππά, Αλ. Φλαμπουράρη και Π. Νικολούδη, την στενή - άτυπη - κυβερνητική επιτροπή που θα λαμβάνει τις κεντρικές αποφάσεις. Οι δύο πρώτοι αποτελούν και δύο από τα πρόσωπα κλειδιά στην κυβέρνηση, ενώ ο τρίτος ενσαρκώνει την δέσμευση του κ. Τσίπρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.





Επισήμως πάντως, δημιουργείται ένα 15μελές κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση και στο οποίο θα συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι 10 υπουργοί και οι τρεις υπουργοί Επικρατείας.

Εκτός αυτών ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα προεδρεύει στο Ε.Σ Υ.ΟΙ.Π. (Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας που επωμίζεται την ευθύνη του Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, από κοινού με τον υφυπουργό Τέρενς Κουικ, θα εποπτεύουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.






Πάνος Καμμένος: Ξεκινά καινούρια μέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες
«Σήμερα είναι η πρώτη μέρα στο υπουργείο, υπάρχει όμως πένθος για τους άντρες της αεροπορίας που σκοτώθηκαν στο καθήκον», δήλωσε προσερχόμενος στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Πάνος Καμμένος, νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

«Σήμερα αποδίδουμε φόρο τιμής», τόνισε και συμπλήρωσε: «Σήμερα ξεκινά καινούρια μέρα για την Ελλάδα και τους Έλληνες».





Σακελλαρίδης: Στις προγραμματικές οι πρώτες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης
Αρχίζει άμεσα το καθημερινό «μπρίφινγκ» των δημοσιογράφων, δεσμεύτηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στις πρώτες του δηλώσεις από τη Βουλή, πριν την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σήμερα περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό τις γενικές κατευθύνσεις, συμβουλές και το γενικότερο στίγμα σε σχέση με τις προτεραιότητες και με το κλίμα που διαμορφώνεται, τόνισε επίσης.  

Όσον αφορά στις πρώτες κινήσεις της νέας Κυβέρνησης, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε πως θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, τις επόμενες ημέρες. 

Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεσμεύτηκε για συνεχή παρουσία και του Πρωθυπουργού και των υπουργών στην Βουλή, «όπου θα απαντούν στις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης» και όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα το δείτε στην πράξη». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης




Πάνος Σκουρλέτης: Μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση υλοποιούνται άμεσα
Η επαναφορά του κατώτατου μισθού, οι υπογραφές συλλογικών συμβάσεων, η απαγόρευση της επιστράτευσης, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων είναι μέτρα που είναι στις προτεραιότητές μας, τόνισε προσερχόμενος στη Βουλή ο νέος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. 

Μέτρα ανακούφισης από την ανθρωπιστική κρίση υλοποιούνται άμεσα, τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Όσον αφορά στις δηλώσεις που καταφθάνουν από το Βερολίνο, ο κύριος Σκουρλέτης δήλωσε: «Δείχνουν ξεκάθαρα πως η διαπραγμάτευση έχει αρχίσει, κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της. Πλέον είμαστε όχι στον προθάλαμο, αλλά έχει ανοίξει η πόρτα της διαπραγμάτευσης».


Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Σγουρίδης



Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης