Κυβέρνηση Τσίπρα: Ανακλήσεις απολύσεων, απόρριψη κυρώσεων κατά Ρωσίας

Κυβέρνηση Τσίπρα: Ανακλήσεις απολύσεων, απόρριψη κυρώσεων κατά Ρωσίας

Σε εξέλιξη η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έπονται παραδόσεις-παραλαβές υπουργείων - Ο πρωθυπουργός αναμένει τους πρώτους «επισκέπτες» του, Σουλτς και Ντάισελμπλουμ

Κυβέρνηση Τσίπρα: Ανακλήσεις απολύσεων, απόρριψη κυρώσεων κατά Ρωσίας
Τη δική τους ατζέντα επιχειρεί να επιβάλλει από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση, αναζητώντας ζωτικό χώρο και κυρίως χρόνο να αναπτύξει τις πολιτικές της, την ώρα που αρχίζουν οι πρώτες επαφές με τους ευρωπαίους παράγοντες για το οικονομικό πρόβλημα. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς φτάνει αύριο στην Αθήνα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φέρνοντας τα πρώτα μηνύματα από την Ευρώπη, ενώ αναμένεται την Παρασκευή και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του eurogroup το οποίο συνεδριάζει στις 16 Φεβρουαρίου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «αν μια χώρα χρειάζεται στήριξη υπάρχουν πάντα όροι και προϋποθέσεις», φανερώνοντας τις προθέσεις του.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις πρώτες προθέσεις των ευρωπαίων παραγόντων και διαμορφώνουν μία στάση επιφύλαξης και αναζήτησης περιθωρίων για να προετοιμάσουν τη στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων.

Στο μεταξύ οι νέοι υπουργοί δείχνουν τις διαθέσεις τους διαμηνύοντας τρία πράγματα: Πρώτον, όπου δεν υπάρχουν αυστηρές μνημονιακές υποχρεώσεις θα εφαρμόσουν τις δικές τους πολιτικές που πηγάζουν από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεύτερον, όπου θεωρούν ότι μνημονιακοί νόμοι, θα αρχίσουν την ανατροπή τους, εφόσον εκτιμούν ότι είναι αναποτελεσματικοί ή κοινωνικά βλαπτικοί. Και τρίτον ότι θα επιδιώξουν μία νέα σχέση ισοτιμίας και όχι απόλυτης ταύτισης με ευρωπαϊκές πολιτικές που αντίκεινται σε στρατηγικές της χώρας στο διεθνές πεδίο.
Κλείσιμο

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι εξαγγελίες του νέου αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Τάσου Κουράκη, ο οποίος είπε ότι καταργούνται οι εξετάσεις στην Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και η περίφημη τράπεζα θεμάτων, αλλά και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θόδωρου Δρίτσα, που ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ.
(Διαβάστε εδώ αναλυτικά για την Παιδεία και εδώ για τον ΟΛΠ)

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η εξαγγελία του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου, για την ανάκληση των απολύσεων και διαθεσιμοτήτων δημοσίων υπαλλήλων: «Έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά -μέσα σ' αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας- θα ανακληθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Στην τρίτη κατηγορία ανήκει η διαφοροποίηση της χώρας από τον τρίτο γύρο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφοροποίηση που συνοδεύτηκε από την διαμαρτυρία του Μεγάρου Μαξίμου προς τις Βρυξέλλες γιατί εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, χωρίς να ερωτηθεί η ελληνική κυβέρνηση. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)

Συνεδριάσεις

 
Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι από τις έντεκα το πρωί στη Βουλή, η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και αμέσως μετά, θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τελετές παράδοσης-παραλαβής στα υπουργεία.

Το νέο υπουργικό Συμβούλιο - χωρίς τους αναπληρωτές υπουργούς  και τους υφυπουργούς - θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα προεδρεύει στο Ε.Σ Υ.ΟΙ.Π. (Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής) και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, ενώ ο υπουργός Επικρατείας με ευθύνη του Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, από κοινού με τον υφυπουργό Τέρενς Κουικ, θα εποπτεύουν τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης