Σκληρός ο Ολάντ: Κάντε ό,τι θέλετε αλλά σεβαστείτε τις δεσμεύσεις

Σκληρός ο Ολάντ: Κάντε ό,τι θέλετε αλλά σεβαστείτε τις δεσμεύσεις

«Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους, όμως πρέπει να γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας - «Η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η ευρωζώνη δεν εκβιάζεται» τονίζει ο Γερμανός αντικαγκελάριος Γκάμπριελ

Σκληρός ο Ολάντ: Κάντε ό,τι θέλετε αλλά σεβαστείτε τις δεσμεύσεις
«Οι Ελληνες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν την τύχη τους, όμως, ταυτόχρονα, υπάρχουν δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Φυσικά όλες αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ απαντώντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter, σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, μόνο η Ελλάδα μπορεί να λάβει αυτήν την απόφαση» πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Σχολιάζοντας την πληροφορία που δημοσιεύθηκε στον γερμανικό Τύπο σύμφωνα με την οποία η 'Αγγελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από τον Σύριζα, ανέφερε: «Δεν είναι ώρα για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση».
Κλείσιμο




Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel , το Βερολίνο «θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εάν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας ηγηθεί μετά τις εκλογές κυβέρνησης, εγκαταλείψει την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής και σταματήσει την αποπληρωμή του χρέους της χώρας».

Η γερμανική καγκελαρία δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες επέκριναν δημόσια την κίνηση αυτή που αποδόθηκε στην 'Αγγελα Μέρκελ.

Γκάμπριελ: Η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η ευρωζώνη δεν εκβιάζεται

Η Γερμανική κυβέρνηση θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου διαβεβαίωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ με αφορμή δημοσίευμα του Der Spiegel που έκανε λόγο για αλλαγή στάσης του Βερολίνου σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της Ελλάδας να εξέλθει από το ευρώ.

Ο κ. Γκάμπριελ, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών (SPD), μέλος του «μεγάλου συνασπισμού» που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευθεί την Δευτέρα, στη «Hanobersche Allgemeine Zeitung», είπε μεταξύ άλλων πως η Ευρωζώνη έχει γίνει πιο προσαρμοστική τα τελευταία χρόνια και δεν μπορεί να υποκύψει σε «εκβιασμούς».

«Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και της κυβέρνησης στην Αθήνα είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη» είπε και υπογράμμισε πως η ζώνη του ευρώ έχει σταθεροποιηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια.

«Για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να εκβιαστούμε και γι΄ αυτό αναμένουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το ποιος θα ηγείται μετά τις 25 Ιανουαρίου θα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε.» δήλωσε με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σύμφωνα με το Reuters, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε ότι η Γερμανική κυβέρνηση αναμένει από την κυβέρνηση στην Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, ενώ όπως αναφέρει η ίδια πηγή απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή και θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο κ.Στράιτερ δήλωσε σε αυτό ότι «η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».

Το δημοσίευμα του Der Spiegel προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Γερμανία με τον Γερμανό οικονομολόγο και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, μεταξύ πολλών άλλων, να προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», κατά της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης