ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ: Είπαν «όχι» στο ξαναζεσταμένο... φαγητό

ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ: Είπαν «όχι» στο ξαναζεσταμένο... φαγητό

Όπως αποδείχθηκε, ο χρόνος έχει σταματήσει στο δραματικό συνέδριο του Ιουνίου του 2010, όταν η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, ζητούσε την αποσύνδεση του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ: Είπαν «όχι» στο  ξαναζεσταμένο... φαγητό
Οι «πληγές» της διάσπασης του 2010 δεν επουλώθηκαν ποτέ για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ. Το κλίμα αμφισβήτησης που επικράτησε στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, δεν άφησε περιθώρια για κάποια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους. Αποδείχθηκε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στο δραματικό συνέδριο του Ιουνίου του 2010, όταν η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, ζητούσε την αποσύνδεση του κόμματος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσα ακολούθησαν (εκλογές 2012, συγκυβέρνηση κλπ) επιδείνωσαν τις σχέσεις των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη κάθε συμπόρευση, έστω και αν ο ένας, με αυτή την επιλογή, κινδυνεύσει να χάσει την αυτοδυναμία και ο άλλος να μείνει εκτός Βουλής.

Μετά την τρίτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, προέκυψε ακόμα και το θέμα του «κώδικα δεοντολογίας», κάτι που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της διάσπασης του 2010. «Δεν θα μας κάνουν τα ίδια όπως τότε, καλύτερα να πάμε σπίτια μας», σχολίαζε στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος και το 2010 ήταν από τους βασικούς υποστηρικτές της άρνησης της ομάδας Κουβέλη να οριστούν κανόνες εκπροσώπησης του κόμματος στα ΜΜΕ. Τότε η Ανανεωτική Πτέρυγα είχε θεωρήσει τον προτεινόμενο «κώδικα δεοντολογίας» ως μια προσπάθεια των εσωκομματικών αντιπάλων της να την φημίσουν, καθώς ρυθμιζόταν έτσι η δημόσια παρουσία των στελεχών του κόμματος στον Τύπο. Γι’ αυτό όταν τέθηκε το θέμα εκ νέου ξύπνησε κακές μνήμες, ενώ εκλήφθη από πολλούς στη ΔΗΜΑΡ ως μήνυμα απροθυμίας να συνεχίσουν οι συζητήσεις.   
Επιπλέον σημείο τριβής ήταν η απροθυμία της ΔΗΜΑΡ να δεχτεί ως κείμενο προγραμματικής συμφωνίας το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούσαν να υπογράψουν άλλοι συμφωνία πέραν του προγράμματος αυτού, κάτι που απογοήτευσε τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, τα οποία ευελπιστούσαν ότι θα γίνουν αποδεχτά τα 12 σημεία που είχε προτείνει με επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, ο Φώτης Κουβέλης.

Το θέμα, όμως, που απασχόλησε περισσότερο τους κ.κ. Βίτσα και Θεοχαρόπουλο, που είχαν αναλάβει την διαπραγμάτευση, ήταν αυτό της αυτονομίας της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε πάρει εντολή από τον κ. Κουβέλη να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω ως προς αυτό το θέμα, κάτι με το οποίο συμφωνούσε η συντριπτική πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. 
Κλείσιμο

Μετά το «ναυάγιο» ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει στις συνεννοήσεις του με πρόσωπα που από καιρό συζητάει, ενώ η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει σύμπλευση με τους Οικολόγους και ίσως να προκύψουν και συνεννοήσεις και με άλλους κομματικούς χώρους. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας, χθες σε δήλωσή του, σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Φαντάζομαι ότι όλοι αυτοί που διέδιδαν ότι το κόμμα μας τήρησε τη συγκεκριμένη στάση στην προεδρική εκλογή για λόγους ιδιοτέλειας, μπορούν πλέον ανέτως να καταπιούν τη γλώσσα τους».   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης