Με άρθρα του Συντάγματος και του Χάρτη Δικαιωμάτων έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Νίκου Ρωμανού

Με άρθρα του Συντάγματος και του Χάρτη Δικαιωμάτων έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Νίκου Ρωμανού

«Η διπλή απόρριψη του δίκαιου αιτήματος του Νίκου Ρωμανού μάς θέτει όλους προ των ευθυνών μας» γράφουν σε κοινή τους δήλωση οι Γλέζος, Κατρούγκαλος, Κούνεβα, Παπαδημούλης, Σακοράφα και Χρυσόγονος

Με άρθρα του Συντάγματος και του Χάρτη Δικαιωμάτων έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του Νίκου Ρωμανού
Με δύο άρθρα από τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Συντάγματος τάσσονται υπέρ των αιτημάτων του Νίκου Ρωμανού έξι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή τους δήλωση.

Μανώλης Γλέζος, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Κατρούγκαλος και Σοφία Σακοράφα ξεκινούν τη δήλωσή τους με το άρθρο 14 του Χάρτη και το άρθρο 16 του Συντάγματος.

«"Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση". Άρθρο 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, σε κρατικά εκπαιδευτήρια". Άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος» ξεκινά η δήλωση των έξι ευρωβουλευτών.

Κλείσιμο
Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «η διπλή απόρριψη του δίκαιου αιτήματος του Νίκου Ρωμανού μάς θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να σιωπήσει» κατηγορώντας την Πολιτεία ότι στερεί «υποκριτικά» το αναφαίρετο δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού στη μόρφωση «παίζοντας μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας».

«Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Ζητάμε το σεβασμό των νόμιμων και νομικά θεμελιωμένων δικαιωμάτων όλων των κρατουμένων» καταλήγει η δήλωση των ευρωβουλευτών.

Ολόκληρη η δήλωσή τους έχει ως εξής:
«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση στην επαγγελματική και συνεχή κατάρτιση». Άρθρο 14 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, σε κρατικά εκπαιδευτήρια». Άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος.

Λιτά, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, τα δύο κείμενα που διαπερνούν τον ευρωπαϊκό δημοκρατικό πολιτισμό, θεσπίζουν το δικαίωμα στη μόρφωση και κατοχυρώνουν το δικαίωμα των κρατουμένων για τη συνέχιση των σπουδών τους με εκπαιδευτικές άδειες . Αυτό που ο Νίκος Ρωμανός υπερασπίζεται, κι αυτό που η ελληνική πολιτεία του το αρνείται, θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το δικαίωμά του στη ζωή. Και είναι η ίδια Πολιτεία που είχε πληρώσει τις σφαίρες που έριξαν στην αγκαλιά του, νεκρό, το 15χρονο φίλο του.

Η διπλή απόρριψη του δίκαιου αιτήματος του Νίκου Ρωμανού μάς θέτει όλους προ των ευθυνών μας. Κανείς μας δεν έχει δικαίωμα να σιωπήσει. Υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμά του στη μόρφωση, το οποίο η Πολιτεία του το στερεί υποκριτικά, παίζοντας μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά του στη ζωή.

Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους. Ζητάμε το σεβασμό των νόμιμων και νομικά θεμελιωμένων δικαιωμάτων όλων των κρατουμένων .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης