«Αναταράξεις» με Super Puma για Καρατζαφέρη

«Αναταράξεις» με Super Puma για Καρατζαφέρη

Ο ίδιος μετά την αποκάλυψη του θέματος αρκέστηκε να αναφέρει ότι αγνοεί τα εμπλεκόμενα πρόσωπα  και πως θα κάνει τις επιλογές του ώστε να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια

«Αναταράξεις» με Super Puma για Καρατζαφέρη
Νέα δεδομένα στο ρευστό πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η αποκάλυψη της εμπλοκής στου προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη σε υπόγειες διαδρομές χρήματος που αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα.

Μετά από σχετική εισαγγελική εντολή η Επιτροπή της Βουλής για τα οικονομικά των βουλευτών και των κομμάτων έδωσε εντολή σε ορκωτούς λογιστές να ερευνήσουν τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη προκειμένου να διαπιστωθεί εάν σε αυτές έχει εγγράψει την ύπαρξη δύο offshore εταιριών με έδρα νήσους της Καραϊβικής οι οποίες δέχθηκαν έμβασμα 1,6 εκατ. ευρώ από πρόσωπα που εμπλέκονται στην προμήθεια ελικοπτέρων Super Puma προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κλείσιμο
Το πόρισμα των ελεγκτών αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, όμως, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα αλλά και από τα «πόθεν έσχες» του κ. Καρατζαφέρη των τελευταίων ετών προκύπτει ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δεν δήλωσε ως περιουσιακό του στοιχείο τις δύο επίμαχες εξωχώριες εταιρίες.

Ο ίδιος μετά την αποκάλυψη του θέματος από την «Real News» αρκέστηκε να αναφέρει ότι αγνοεί τα εμπλεκόμενα πρόσωπα  και πως «θα κάνω τις επιλογές μου ώστε να διευκολύνω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια». Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο κ. Καρατζαφέρης φέρεται έτοιμος να παραιτηθεί προσωρινά από την ηγεσία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η απροσδόκητη δικαστική εξέλιξη φαίνεται ικανή να ανατρέψει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις συγκατοίκησης στην λεγόμενη «κεντροδεξιά πολυκατοικία». Στελέχη του κυβερνητικού στρατοπέδου θεωρούν ότι η κατάσταση εκ δεξιών της ΝΔ αρχίζει να ξεκαθαρίζει υποστηρίζοντας ότι το κόμμα των ΑΝΕΛΛ βρίσκεται σε «καταστροφική εσωστρέφεια», η «Χρυσή Αυγή» σε «αποδρομή» και το ΛΑΟΣ σε «πλήρη ηθική απαξίωση». Ως εκ τούτων θεωρούν ότι μπορούν να μπουν στην τελική πολιτική μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ απαλλαγμένοι από τον κίνδυνο των όποιων εκ δεξιών απωλειών επιφέρει μια ενδεχόμενη μετατόπιση προς το κέντρο.

Τα χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση -όπως έγινε γνωστό- ερευνάται από την Εισαγγελία Διαφθοράς, εδώ και περίπου ένα έτος, από μια ανώνυμη καταγγελία. Ειδικότερα, η καταγγελία αφορούσε στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma από την εταιρεία Eurocopter, συνολικού ύψους 64.000.000 ευρώ. Η σχετική σύμβαση (37Γ/00) υπεγράφη στις  21 Δεκεμβρίου 2000 από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, και αφορούσε στην αγορά τεσσάρων ελικοπτέρων έναντι του ποσού των 61.741.925 ευρώ. Η σύμβαση προέβλεπε και την αγορά ακόμα δύο ελικοπτέρων, όπως και έγινε το 2002, όταν υπουργός ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου.
 
Η σύμβαση αυτή μπήκε στο «μικροσκόπιο» των εισαγγελέων Διαφθοράς και από την έρευνά τους, προέκυψε πως στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρείες.
 
Πρόκειται για τις «KESTREL» και «MALWERN», συμφερόντων των επιχειρηματιών Αλέξανδρου Τσάτσου και Σταύρου Κομνόπουλου.

Η έρευνα έδειξε πως  από το 2000 έως και το 2008 ο λογαριασμός, που τηρούσε στο JERSEY η εταιρεία MALWERN, που έχει ως έδρα τον Παναμά, είχε πιστωθεί με εμβάσματα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τα εμβάσματα προέρχονταν από τις λιβανέζικες εταιρείες «COPSI SAL»  και
«MEDIFIN SAL», οι οποίες ανήκουν στο μεγαλομέτοχο της EUROCOPTER, της προμηθεύτριας δηλαδή εταιρείας των Super Puma.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την εισαγγελική έρευνα προκύπτουν ενδείξεις ότι το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ αφορούσε σε παράνομες πληρωμές για τη μεσολάβηση των δύο επιχειρηματιών -των Α. Τσάτσου και Στ. Κομνόπουλου- για την υπογραφή και υλοποίηση της σύμβασης.
 
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της μίζας μεταφέρθηκε σε τραπεζικούς λογαριασμούς συμφερόντων των δύο επιχειρηματιών στην Ελλάδα, στο Jersey και στην Ελβετία, ενώ ένα μικρότερο μέρος σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων πολιτών στο νησί GERNSEY, που βρίσκεται στα στενά της Μάγχης.
 
Ανάμεσα στους αποδέκτες ήταν και τρεις πρώην στρατιωτικοί και άλλα πρόσωπα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά στην ανάκριση.
 
Υπενθυμίζεται ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς, και συγκεκριμένα οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Πόπη Παπανδρέου, άσκησαν ήδη ποινική δίωξη για την υπόθεση για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας, καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι διώξεις στρέφονται κατά των παραπάνω επιχειρηματιών, αλλά και κατά τριών στρατιωτικών.

Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, αλλά και από τις απαντήσεις των τραπεζών μετά από αιτήματα δικαστικών συνδρομών, προέκυψε και η offshore εταιρεία που φέρεται να ανήκει στον Γιώργο Καρατζαφέρη.  Πρόκειται για την εταιρεία Catalina International LTD, η οποία το 2009 μετονομάστηκε σε Sunlight Delight, και τη Homeric TCI. Από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως μία από τις δυο offshore, η Catalina International, έχει λάβει εμβάσματα συνολικού ύψους 1.650.000 ευρώ, σε δύο διαφορετικές περιόδους, τα οποία φέρονται να προέρχονται από άτομο που αποτέλεσε το μεσάζοντα για το κλείσιμο συμφωνίας για αγορά ελικοπτέρων Super Puma το Δεκέμβριο του 2000.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης