Κύπρος και Τρόικα στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Κύπρος και Τρόικα στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου

Tην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων προβάλλει η κυβέρνηση τόσο έναντι των εταίρων όσο και στο εσωτερικό της χώρας

Κύπρος και Τρόικα στη συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνουν οι εξελίξεις στο ανατολικό Αιγαίο λόγω της προκλητικότητας της Τουρκίας και η δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντάται σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. 

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης θα δώσει το «παρών» και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης καθώς θα συζητηθεί η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα ενόψει του αυριανού Eurogroup. Στη συνέχεια Σαμαράς και Βενιζέλος θα συζητήσουν για την κοινή επίσκεψη στην Κύπρο, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Μεγαλονήσου και για το ταξίδι στο Κάιρο μαζί με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη για την τριμερή διάσκεψη. 

Στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός για τη σκληρή στάση που διατηρεί η Τρόικα η οποία φέρεται να μην είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που πήρε από τους υπουργούς στα θέματα που έχει βάλει. Πάντως το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται βέβαιο ότι μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη και πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων θα έχει ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση της Τρόικας αλλά και η συμφωνία για την μετά μνημόνιο εποχή και την διαχείριση του χρέους. Ενώ όμως η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων λειτουργεί υπέρ της κυβέρνησης το περιεχόμενο της συμφωνίας μπορεί να περιλαμβάνει δύσκολους όρους έστω και υπό την μορφή μεταρρυθμίσεων που δυσχαιρένει την θέση της έναντι της αντιπολίτευσης και την προσπάθειά της να εξασφαλίσει την προεδρική πλειοψηφία. 

Κλείσιμο
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση αξιοποιεί το γεωπολιτικό χαρτί προς το εξωτερικό προβάλλοντας ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και θα πρέπει να βοηθηθεί και από τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να μην υπάρξει ευρύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Αλλά και στο εσωτερικό της χώρας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα επιπλέον επιχείρημα έναντι του πιεστικού αιτήματος για προσφυγή στις κάλπες. 

Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις τόσο στο γεωπολιτικό πεδίο, όσο και στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ενισχύουν τη δική της θέση για την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας. Κυβερνητικοί βουλευτές προβάλλουν ήδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ώριμες θέσεις στα εξωτερικά θέματα και την απαιτούμενη εμπειρία για να αντιμετωπίσει την δύσκολη συγκυρία. Εκ των πραγμάτων η απειλή έναντι της χώρας ενισχύει τον πρωθυπουργό αλλά και τη γραμμή της ελάχιστης συναίνεσης την οποία υπογράμμισε στις πρόσφατες συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι με σταθερή αντιμετώπιση των καταστάσεων θα ανακόψει την δημοσκοπική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχυθεί στην προσπάθειά της να βρει τους απαιτούμενους 180 βουλευτές. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης