LIVE

Κορωνοϊός

Αναστασιάδης: «Αποκλείεται η συμμετοχή σε διαδικασία που αμφισβητεί την κυριαρχία μας»

Αναστασιάδης: «Αποκλείεται η συμμετοχή σε διαδικασία που αμφισβητεί την κυριαρχία μας»

Τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν, τόσον όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε στην εκδήλωση για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την άφιξη του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα Διγενή στην Χλώρακα πως η επιθυμία, η βούληση και η αποφασιστικότητα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, είναι πέραν των δεδομένων, αλλά η συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια διαδικασία που στην ουσία θα αποδέχεται την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, πρέπει να αποκλείεται.

Τόνισε ακόμα πως «αυτό το καθαρό και ειλικρινές μήνυμα οφείλουν να το λάβουν, τόσον όσοι έχουν πεισθεί για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας, όσο και η ίδια η Άγκυρα».

«Η τουρκική ηγεσία», σημείωσε, «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της, όταν επικαλείται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στον υποθαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιστρατεύοντας τις παράνομες συμφωνίες που υπέγραψε με ένα ψευδοκράτος που η ίδια δημιούργησε και ελέγχει απόλυτα».

Εμείς ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, «δεν χρειαζόμαστε την υπόδειξη της Τουρκίας για να δεχτούμε πως και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό αέριο, πρώτοι εμείς το αναγνωρίζουμε»,  προσθέτοντας πως δεν μπορεί να  απαιτείται από  την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα.

Επεσήμανε επίσης, πως η μόνη ρεαλιστική οδός για να απολαύσουν και οι Τουρκοκύπριοι, όταν υπάρξουν τα οφέλη από το φυσικό αέριο, είναι η λύση του πολιτικού μας προβλήματος.
Κάλεσε επίσης την  Τουρκία, αν πράγματι ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και όχι για δικές της επεκτατικές βλέψεις, να εργαστεί για την εκτόνωση της κρίσης που ίδια έχει προκαλέσει.

O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε πως με την  προχθεσινή απόφασή του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με την οποία επαναλαμβάνεται η τουρκική αρνητικότητα με τη συνέχιση της προκλητικής επέμβασης της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, απομακρύνεται περαιτέρω η ελπίδα για επανάληψη των συνομιλιών και επίτευξη μιας σύντομης λύσης στο κυπριακό.

Έκανε επίσης ξεκάθαρο πως αν είναι μια πλευρά που ενδιαφέρεται για τη συντομότερη δυνατή λύση του Κυπριακού, είναι η ελληνοκυπριακή, γιατί – όπως είπε-  «είναι οι Ελληνοκύπριοι που υποφέρουμε από τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, που κινδυνεύουμε από τις τουρκικές προκλήσεις, που ζημιώνουμε από τη συνέχιση του σημερινού στάτους κβο».

Κατέστησε επίσης σαφές πως «αυτό που θέλουμε είναι να ενεργοποιήσουμε όσους μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου εθνικού προβλήματος και στην αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου, προς όφελος όχι μόνο της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ακόμη πως αναμένει την πιο έμπρακτη και ουσιαστική αλληλεγγύη των φίλων και συμμάχων  στην αντιμετώπιση των απαράδεκτων τουρκικών προκλήσεων, εκφράζοντας την ίδια ώρα, τη μεγάλη του ικανοποίηση από τη συμπαράσταση και τη στήριξη που ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφερε στην Κυπριακή Δημοκρατία, σε σχέση με την άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τόσο την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της, προσδοκώντας ωστόσο – όπως είπε- στην πρακτική εφαρμογή αυτής της σημαντικής πολιτικής θέσης.

Αναφέρθηκε επίσης και στην  θετική αντίδραση και άλλων φίλων κρατών και οργανισμών που με τη στάση τους, αφενός μας ενισχύουν και μας ενθαρρύνουν, και αφετέρου δικαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ανέφερε .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης