Ανασχηματισμός και Τρόικα στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Ανασχηματισμός και Τρόικα στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Σήμερα το μεσημέρι στο Μαξίμου το ραντεβού - Να πάρει το θετικό review θέλει η κυβέρνηση

Ανασχηματισμός και Τρόικα στη συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου
Ο δεύτερος γύρος της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, η συμφωνία για την επόμενη ημέρα και για την διαχείριση του χρέους, οι εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και η αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Αμύνης σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο ενός μίνι ανασχηματισμού θα συζητηθούν στην συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η καθυστέρηση της Τρόικας η οποία, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, δεν επιστρέφει στη χώρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εάν δεν δεσμευτεί η ελληνική πλευρά σε συγκεκριμένα θέματα, προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το θετικό review θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα.

Από την άλλη οι απαιτήσεις της Τρόικας που επιμένει στις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου και του εργασιακού πλαισίου δημιουργεί προστριβές στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Φυσικά οι αλλαγές θα περάσουν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχει εθιστεί στο ναι σε ότι προβάλλεται ως απαίτηση της Τρόικας, ωστόσο διαφαίνεται ο κίνδυνος τα δύο κόμματα να αποδυναμώσουν τα ούτως ή άλλως περιορισμένα κοινωνικά τους ερείσματα.
Κλείσιμο

Ενδεικτικό είναι ότι η συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαφωνεί με την κυβερνητική πρόθεση για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που υπό το πρόσχημα του περιορισμού των προνομίων των συνδικαλιστών στην πράξη καταργεί το δικαίωμα στην απεργία και υποβαθμίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Για το μεν δεξιό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου πρόβλημα δεν υπάρχει στην ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων -άλλωστε οι εναπομείναντες συνδικαλιστές είναι καραμανλικοί. Το ΠΑΣΟΚ όμως για μία ακόμη φορά έρχεται αντιμέτωπο με την παράδοσή του και με τα λίγα στελέχη που του έχουν απομείνει. Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πάρει από την Τρόικα την μετάθεση του ασφαλιστικού για την Άνοιξη του 2015. Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι επαχθείς αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα περιλαμβάνουν και νέα μείωση συντάξεων θα πρέπει να συμφωνηθούν κατά την διαδιακασία της παρούσας αξιολόγησης. 

Στην συζήτηση των δύο αρχηγών θα είναι και η συμφωνία -που δεν θα λέγεται μνημόνιο- που θα συνοδεύσει την προληπτική γραμμή στήριξης που επισήμως αρνείται ο πρωθυπουργός.

«Κόκκινες γραμμές» δεν υπάρχουν -πέραν του ασφαλιστικού- ούτε στην τρέχουσα αξιολόγηση ούτε στην συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της συνολικής συμφωνίας προκειμένου να δώσει το άλλοθι στους βουλευτές να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Στο τραπέζι θα βρεθούν και οι εξελίξεις στην Κύπρο με την τουρκική προκλητικότητα καθώς ο κ. Βενιζέλος βρισκόταν στην Κύπρο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Η ελληνική πλευρά αναζητά μία δύσκολη συνθήκη όπου θα στηρίξει την Κύπρο στην άσκηση των δικαιωμάτων της και κατά προέκταση την αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ και θα αναχαιτίσει την τουρκική επιθετικότητα χωρίς να ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις των δύο χωρών. 

Ανασχηματισμός 


Ένα ακόμη ανοικτό κυβερνητικό θέμα είναι η αντικατάσταση του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και αν θα συνοδευθεί από μίνι ανασχηματισμό. Επί του θέματος υπάρχουν δύο εισηγήσεις στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Η πρώτη θέλει να περιορίζονται οι αλλαγές στο υπουργείο Αμύνης. Η δεύτερη να αποτελέσει αφορμή για μετακίνηση ή και απομάκρυνση υπουργών που το τελευταίο διάστημα έχουν δώσει αρνητικά δείγματα όπως ο υπουργός Εσωτερικών ή δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες όπως ο υπουργός Γεωργίας. Καθώς οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του λέει απλώς ότι οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το Σαββατοκύριακο και ότι ο επόμενος υπουργός Εθνικής Αμύνης θα προέρχεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης