Ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση «Barbaros» στην Κύπρο

Ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση «Barbaros» στην Κύπρο

Δυναμιτίζουν εκ νέου το κλίμα οι Τούρκοι - Λίγο μετά το μεσημέρι, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εισήλθε στο οικόπεδο 3 - Το υποστηρίζουν δύο πλοία και μία φρεγάτα - Τα επόμενα βήματα της Λευκωσίας αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο

Ξεκίνησε η τουρκική επιχείρηση «Barbaros» στην Κύπρο
To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος "Barbaros" εισήλθε λίγο μετά το μεσημέρι στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Συνοδεύεται από τα υποστηρικτικά πλοία «Bravο Support» και το «Deep Supporter», καθώς και τη φρεγάτα «Gelibolu».

Ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, τόνισε ότι πρόκειται για μια προκλητική και παράνομη ενέργεια, που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο και, ταυτόχρονα, υπονομεύει την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

Κλείσιμο
Οι κυπριακές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις κινήσεις του «Barbaros».

Είναι, δε, πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο, όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρμόδια πηγή του υπουργείου Άμυνας στη Λευκωσία.

Αυτό που έχει σημασία, λέχθηκε, είναι ότι η γεώτρηση στο τεμάχιο 9 της ΑΟΖ συνεχίζεται απρόσκοπτα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πολιτικές ζυμώσεις για την απάντηση στις κινήσεις της Άγκυρας

Εν τω μεταξύ, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με τις τουρκικές προκλήσεις.

Στη συνεδρίαση, έγινε ανασκόπηση της πορείας του Κυπριακού, συζητήθηκαν οι τουρκικές ενέργειες και, αναλόγως των εξελίξεων τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης, όπως ανάφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε θα ανακοινωθούν και τα περαιτέρω μέτρα αντίδρασης της Λευκωσίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τα κόμματα για όλες τις εξελίξεις, ενώ σε κλίμα συναντίληψης ακούστηκαν εισηγήσεις τόσο από τους αρχηγούς των κομμάτων όσο και από τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Ρωσικές ασκήσεις, στο «χορό» και το Ισραήλ

Την ίδια ώρα, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό άρχισε σήμερα και θα συνεχίσει μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, ύστερα από άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αίτημα από τη Ρωσία για ασκήσεις στην περιοχή υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην αναγνώριση της οντότητας του κυπριακού κράτους.

Η έκταση που έχει δεσμεύσει η Ρωσία από την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση είναι 800 τετραγωνικά μίλια.

Αύριο, Τρίτη, αρχίζει τις ασκήσεις του στην Κύπρο και το Ισραήλ, στο FIR Λευκωσίας και σε χερσαίο έδαφος.

Στην Κύπρο επίσης βρίσκεται 20μελές κλιμάκιο της CIA, που παρακολουθεί τη δραστηριότητα στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης