Ίδια γραμμή ο Τσίπρας: Θα καταργήσουμε τους νόμους του Μνημονίου και τη δανειακή σύμβαση

Ίδια γραμμή ο Τσίπρας: Θα καταργήσουμε τους νόμους του Μνημονίου και τη δανειακή σύμβαση

«Οι αγορές θα είναι εναντίον της Ελλάδας για πολλά χρόνια» υποστήριξε - Έπρεπε να ακούσετε την Λαγκάρντ για το κούρεμα του χρέους, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση

Ίδια γραμμή ο Τσίπρας: Θα καταργήσουμε τους νόμους του Μνημονίου και τη δανειακή σύμβαση
Ως δύναμη σταθερότητας, απέναντι στους τυχοδιωκτισμούς της συγκυβέρνησης, εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του. Ζήτησε και πάλι εκλογές, επιτέθηκε προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά, επέμεινε στην επιδίωξη για διαγραφή μέρους του χρέους, ως λύση απέναντι στην πίεση των αγορών, ενώ έκανε συγκρατημένο άνοιγμα σε συνεργασίες με άλλες δυνάμεις, καθώς υπάρχει δυσθυμία από τα στελέχη του για την πιθανή μεγάλη εισροή δυνάμεων από την κεντροαριστερά στα ψηφοδέλτια του κόμματος.



Κλείσιμο
Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποδομήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για τις ισχυρές πιέσεις, που δέχεται η ελληνική οικονομία από τις αγορές και τους δανειστές.

Είπε ότι είναι «φτηνή δικαιολογία» του κ. Σαμαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα. «Ποιος να πιστέψει ότι δε φταίνε αυτοί που κυβερνάνε, δε φταίει το πρόγραμμα που εφαρμόζουνε, δε φταίνε αυτοί που είναι στο τιμόνι αλλά φταίνε αυτοί που τους φωνάζουνε στρίφτε θα μας ρίξετε στα βράχια!» επισήμανε με σκωπτικό ύφος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μνημόνευσε με... νοσταλγία την επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde, εγκαλώντας τους κκ Σαμαρά-Βενιζέλο ότι την κάρφωσαν στον W. Schauble, όταν εκείνη ζητούσε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους: «Όταν η Λαγκάρντ τους ζήτησε, αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, να διευθετήσουν και με δική της στήριξη το αναγκαίο κούρεμα του χρέους, αυτοί το κάρφωσαν στο θείο Σόιμπλε. Και τους είπε ξεχάστε το. Και αυτοί γύρισαν πίσω ήσυχα-ήσυχα και συνέχισαν να κάνουν τα μαθήματά τους, σαν πειθαρχημένοι και υπάκουοι μαθητές», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. 

Στιγμάτισε δε «το απόλυτο αδιέξοδο της κυβερνητικής αυταπάτης ότι κάνοντας τον καλό μαθητή και εφαρμόζοντας κατά γράμμα το μνημόνιο, θα είχαμε την επιείκεια των πιστωτών και τη στοργή των αγορών» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά ξεφουσκώνει με πάταγο και μαζί της ξεφούσκωσε ήδη η φούσκα του success story, το προεκλογικό επικοινωνιακό τέχνασμα της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο και από το ΔΝΤ».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «πανικό» των κυβερνητικών εταίρων, πανικός που μεγάλωσε μετά τη παρουσίαση του προγράμματός του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ και «στάθηκε αρκετός ώστε να αναφανεί το πλήρες αδιέξοδο της εμμονής τους». Κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι  δεν τους απασχολεί η επόμενη μέρα καθώς «το μόνο που τους νοιάζει, να παρατείνουν τη παραμονή τους στις καρέκλες της εξουσίας». Καθώς «διαισθάνονται ότι δε θα έχουν επόμενη μέρα, ούτε στα ίδια τα κόμματά τους,  γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνοι για τη χώρα» σημείωσε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση την σκοπιμότητα ότι προκειμένου να υπονομεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύει την σταθερότητα στη χώρα.


Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
«Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και της πραγματικής εικόνας της χώρας, δεν επιχαίρουμε για τις εξελίξεις και την αποτυχία της σημερινής πολιτικής» είπε ακόμα και παρουσίασε το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ: «Το δικό μας σχέδιο δεν είναι φούσκα επικοινωνιακή, δεν είναι να κοροϊδεύουμε τον κόσμο ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια. Προϋποθέτει το τέλος της λιτότητας και ανάσχεσης της οικονομικής κρίσης, όπως παρουσιάσαμε στη Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

«Εμείς δεν κρύβουμε το κρίσιμο ζήτημα του χρέους κάτω από το χαλί» είπε ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι αγορές παίζουν στην Ελλάδα το δικό τους παιχνίδι και δεν θα ηρεμήσουν εάν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα του χρέους, εάν δεν γίνει βιώσιμο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που επεσήμανε πως «οι αγορές θα είναι εναντίον της Ελλάδας για πολλά χρόνια».

Δεσμεύτηκε δε για «σκληρή και ουσιαστική διαπραγμάτευση για μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο βραχνά του χρέους» και χαρακτήρισε το σχέδιο του «πρώην αντιμνημονιακού Σαμαρά», όπως τον είπε,  «ασπόνδυλο». Τόνισε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να θολώνει τα νερά σε δύο κρίσιμα ζητήματα», για τα οποία η προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής, κατά τον κ. Τσίπρα: «Πρώτον: Μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, η δανειακή σύμβαση αλλά οι εκατοντάδες οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι της λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης, της κοινωνικής διάλυσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει από την πρώτη στιγμή: «Καταργούμε το μνημόνιο, δηλαδή τους νόμους της λιτότητας και της καταστροφής και επαναδιαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση». Δεύτερον: «Καμία ουσιαστική και οριστική διέξοδος στο πρόβλημα της χώρας δε θα υπάρξει, αν δεν διεκδικηθεί και δεν επιτευχθεί δίκαιη και κοινωνικά βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους».

Όπως είπε «το Μνημόνιο δεν είναι το δάνειο, δεν είναι η δανειακή σύμβαση, είναι οι χιλιάδες ρυθμίσεις που το συνοδεύουν» τόνισε και εξήγησε: «Όταν το 2012 ο κ. Σαμαράς εμφανιζόταν αντιμνημονιακός, έλεγε ναι στη δανειακή σύμβαση και όχι στο μνημόνιο, ενώ τώρα έχει πλήρως αντιστραφεί η θέση του. Εμείς ζητάμε το ακριβώς αντίθετο: Καταργούμε τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους και επαναδιαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση».

«Όσο πιο ισχυρή και πιο ευρεία η νίκη μας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η διαπραγματευτική θέση της χώρας. Γι' αυτό οι εκλογές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, δεν υπάρχουν τα περιθώρια για την Ελλάδα» είπε ακόμα ο κ. Τσίπρας.

 

Όχι στην πόλωση
Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε τον «ολισθηρό δρόμο της πόλωσης που ακολουθεί η κυβέρνηση Σαμαρά μετά από το επαναλαμβανόμενο φιάσκο των Παρισίων, του Βερολίνου και της Ουάσιγκτον» και την κατηγόρησε για  «ευτελισμό των κοινοβουλευτικών θεσμών, αξιολύπητη υποβάθμιση του δημόσιου πολιτικού της λόγου καθώς και διασπορά πανικού και κινδυνολογίας». Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο καθώς αποτελεί αυτή τη στιγμή την «ισχυρή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη της χώρας» και είναι σήμερα «η δύναμη σταθερότητας στην χώρα». Απέρριψε δε κάθε σενάριο συνεργασίας με τα κόμματα της συγκυβέρνησης. «Σήμερα είναι αναγκαία μια νέα εθνική, πολιτική και κοινωνική συμφωνία, ως αφετηρία όμως ενός νέου συσχετισμού που θα προκύψει από τις εκλογές στη βάση της λαϊκής εντολής να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανόρθωσης, έξω από τους καταναγκασμούς και τα τελεσίγραφα των δανειστών». Οι μνημονιακοί, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν επιδιώκουν συνεννόηση αλλά παράταση της εξουσίας τους και παράταση του μνημονίου» ενώ για την Αριστερά είναι αναγκαίο «ένα πρόγραμμα που θα βάζει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση» και όχι η συνενοχή στο έγκλημα. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα διλήμματα της συγκυρίας είναι «ή με τα Μνημόνια και την κρίση, η με τον λαό και την διέξοδο. Ή με το μνημόνιο, ή με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».  Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ανοιχτή και ξεκάθαρη θέση. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα σε τέτοιες στιγμές να παίζει πολιτικά παιχνιδάκια πάνω στην πλάτη του λαού», τόνισε. Απεύθυνε κάλεσμα για συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς για να αλλάξει πορεία η χώρα. Έκανε αναφορά στη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ που «οχυρώνεται πίσω από μια αδιέξοδη γραμμή» και «ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων, παραμένοντας ουσιαστικά έξω από τις εξελίξεις».

 

Ψηφοδέλτια
Παρά τη δημοσκοπική υπεροχή ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τα στελέχη του να μην εφησυχάζουν από τη διαρκή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ηγεμονία σημαίνει η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτή τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία» σημείωσε και πρόσθεσε με νόημα: «Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν, αλλά ούτε να στρουθοκαμηλίζουμε». Προειδοποίησε δε ότι «σφάλουν ότι μιλάνε για περίπατο προς τις εκλογές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης