Τσίπρας: Ο χρόνος σας τελειώνει σε τέσσερις μήνες - Βενιζέλος: Εκβιάζετε συνειδήσεις

Τσίπρας: Ο χρόνος σας τελειώνει σε τέσσερις μήνες - Βενιζέλος: Εκβιάζετε συνειδήσεις

«Τον πολυπόθητο αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν θα τον δείτε ούτε με τα κυάλια» σχολίασε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ - Για εκβιασμό της Βουλής τον κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κόντρα και με Λαφαζάνη

Τσίπρας: Ο χρόνος σας τελειώνει σε τέσσερις μήνες - Βενιζέλος: Εκβιάζετε συνειδήσεις
Άμεση προσφυγή στις κάλπες πριν την έναρξη των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου, όπως είπε, «η νέα κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή, να διαχειριστεί τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι «τον πολυπόθητο αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας «δεν θα τον δείτε ούτε με τα κυάλια» και πρόσθεσε: «Φανείτε θαρραλέοι. Σήμερα θα διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τους 180. Προχωρήστε συντεταγμένα και ομαλά στη λαϊκή ετυμηγορία».

Επισήμανε μάλιστα πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει, θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για «ευρεία συναίνεση στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ώρες είναι κρίσιμες και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Κλείσιμο
Οι αναφορές του κ. Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «υπονομεύει το εθνικό συμφέρον. Έβλαψε τα πάντα. Υπονόμευσε την προσπάθεια της κυβέρνησης για επιτυχή διαπραγμάτευση»



Σημείωσε, δε, ότι «η συμπεριφορά του προσβάλλει βάναυσα τον κ. Κάρολο Παπούλια».

Ένταση δημιουργήθηκε, όταν ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκε για την παρέμβαση Βενιζέλου.

«Καθίστε κάτω. Παρουσία του αρχηγού σας, δεν μπορείτε να μιλάτε. Καθίστε κάτω, δεν είστε τίποτα» απάντησε ο κ. Βενιζέλος, για να συμπληρώσει: «... και να χτυπιέστε κάτω. Και να χτυπιέστε σαν χταπόδι, δεν θα με εμποδίσετε να πω αυτά που θέλω να πω».  

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντρική του τοποθέτηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιχειρεί να παραμείνει στην «καρέκλα της εξουσίας για τέσσερις μήνες τουλάχιστον, με πρακτικές του 1965».

Εκτίμησε ότι «συναίνεση 180 βουλευτών δεν μπορεί να υπάρξει» ενώ, απευθυνόμενος προς τους ανεξάρτητους βουλευτές, είπε: «Συναίνεση  από την παρούσα Βουλή θα είναι ισοδύναμη με συναίνεση για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων. Θαρρώ πως, όποιος θέλει να δώσει τέτοιου είδους συναίνεση, θα έχει το θάρρος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα».

«Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις κυβερνητικές καρέκλες. Μπορεί η χωρά να εχει μέλλον και χωρίς εσάς» είπε, για να προσθέσει: «Το πρόβλημα είναι η αδυναμία σας να χειριστείτε τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας. Ακόμα και αυτοί που θα σας ψηφίσουν, σας ζητούν κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Με ποιον; Με το "δαίμονα" ΣΥΡΙΖΑ χωρίς εσάς στο τιμόνι. Πώς εσείς θα πάτε να διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό, όταν από το εσωτερικό του εσωτερικού σας αμφισβητήστε. Όταν δεν έχετε πλατιά κοινωνική συμμαχία για διαπραγμάτευση -και το γνωρίζουν έξω ότι είστε κυβέρνηση και πρωθυπουργός με ημερομηνία λήξης το Φεβρουάριο του 2015-, πώς θα έχετε διαπραγματευτικό κύρος;».

Ανέφερε μάλιστα ότι, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να συνεχίσει και να διαπραγματευτεί χωρίς να λάβει υπόψη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε «οποιαδήποτε συμφωνία δεν θα μας δεσμεύει... το λέω αυτό, για να μας ακούσουν στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον... Σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει συνέχεια του μνημονιακού καθεστώτος και λιτότητας εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε την υπογραφή μας. Τελεία-παράγραφος».

«Είναι ώρα υστάτης και αναγκαίας συνεννόησης και σας καλώ να μην επιμείνετε να οδηγήσετε τη χώρα σε τετράμηνη βύθιση και να μην πάρετε δεσμεύσεις μακράς διάρκειας για μια χώρα που δεν σας εμπιστεύεται» σημείωσε και ζήτησε να δοθεί «η δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει. Μια νεα κυβέρνηση  με ισχυρή εντολή να διαχειριστεί τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις.. Εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρεία συναίνεση, ώστε να στείλουμε μήνυμα προς τα έξω ότι η χώρα διεκδικεί ενωμένη δίκαιη και βιώσιμη λύση για το χρέος. Ζητάμε εκλογές, όχι για να έρθουμε στην εξουσία, αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να αντικαταστήσουμε την εσωτερική υποτίμηση με δίκαιο πρόγραμμα αξιοπρέπειας. Μην αποσταθεροποιείτε τη χώρα. Μην καίτε τα σπαρτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται».

Υποστήριξε ακόμη ότι η ενέργεια της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετετράπη σε μπούμερανγκ και πρόσθεσε: «Δεν καταθέσατε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας , αλλά πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Υπερασπίστηκε το πρόγραμμα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ και είπε: «Μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης; Είναι "λεφτά υπάρχουν" να εξασφαλίσουμε φαΐ και στέγη για συμπολίτες που δεν έχουν;».

Σημείωσε μάλιστα πως πλέον η κυβέρνηση «ξεπατικώνει» το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα το αμφισβήτησε.

Ο ίδιος αμφισβήτησε τις προθέσεις της κυβέρνησης για έξοδο από τα Μνημόνια, λέγοντας ότι «το προσχέδιο προϋπολογισμού δεν σηματοδοτεί την έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά τα μετατρέπει από σύμβαση ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου... Δεν υπάρχουν δύο μέρη στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν διαφωνείτε με την κυρία Μέρκελ. Μερκελ και Σαμαράς είναι σε πλήρη συμφωνία… Προσπαθείτε στην αγωνία σας με την πρόταση εμπιστοσύνης να παίξετε τα ρέστα σας, αλλά χωρίς να το καταλαβαίνετε, είναι η ενέργειά σας που θα οδηγήσει σε αδιέξοδο».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης