Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτή θα είναι η καλύτερη έκθεση της τρόικας

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτή θα είναι η καλύτερη έκθεση της τρόικας

Θετικός ο απολογισμός της πρώτης φάσης της αξιολόγησης σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού - Αγκαζέ βγήκαν μετά τη συνάντηση Χαρδούβελης-Λαζαρίδης

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι αυτή θα είναι η καλύτερη έκθεση της τρόικας
Οι τελευταίες εξελίξεις με την Τρόικα αλλά και η γραμμή που θα ακολουθήσουν τα δύο κόμματα στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βαγγέλη Βενιζέλο στην οποία συμμετείχαν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα. 

Συζητήθηκε το ταξίδι των κ.κ. Χαρδούβελη και Στουρνάρα στην Ουάσιγκτον για την σύνοδο του ΔΝΤ και την συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με την κα Λαγκάρντ και δόθηκαν οι οδηγίες από την ηγεσία της κυβέρνησης να τεθεί η σταδιακή απεμπλοκή του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος στη διμερή συναντηση στην Ουάσιγκτον θα συζητηθεί και η αξιολόγηση της Τρόικας και η προοπτική της επόμενης ημέρας. Η κυβέρνηση επιδιώκει την αποχώρηση του ΔΝΤ αλλά  επιθυμεί να γίνει αυτό με την συναίνεση τόσο του ίδιου του Ταμείου όσο και των ευρωπαίων εταίρων. Η κυβέρνηση έχει την στρατηγική της για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που όμως προυποθέτει ότι θα συνεχίσει να έχει την στήριξη της Ευρωπαικής Ένωσης και του Ταμείου προκειμένου να διατηρηθεί το καλό κλίμα για την ελληνική οικονομία στις διεθνείς αγορές. 

Μετά την συνάντηση ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου αγκαζέ με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη σε μία συμβολική ενέργεια για να διαψεύσουν ότι οι σχέσεις τους δεν είναι σε καλό σημείο. 

Κυβερνητικό στέλεχος αναφερόμενο στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα και στις προοπτικές έλεγε ότι “δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα αλλά δεν υπάρχουν αδιέξοδα ούτε ιδιαίτερα προβλήματα και τα πράγματα προχωράνε ομαλά και πιο γρήγορα από άλλες φορές στο παρελθόν αν και πάντα υπάρχει κίνδυνος να ανακύψει πρόβλημα. Εκτιμούν ότι θα είναι η καλύτερη έκθεση της τρόικας. Η διαδικασία ξεκίνησε στο Παρίσι συνεχίστηκε στο Βερολίνο. Κάθε βήμα ξεμπλοκάρει το προηγούμενο και προχωρά για το επόμενο. Στην Ουάσιγκτον θα γινει μισό βήμα που ειναι πολύ. Η αξιολόγηση και η έκθεση της Τρόικας θα τελειώσει στά μέσα  Νοεμβρίου”. Στό ίδιο πλαίσιο η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα είναι σημαντικά τα στρες τεστ των τραπεζών που θα διευκολύνουν την αξιολόγηση και θα επιτρέψουν να μπει στην τελική ευθεία η συνολική λύση.

Το ίδιο στέλεχος έλεγε “Να δούμε πόσο πάνω θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.  Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα πρεπει να τα λήξει ολα.  Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα συνδυαστεί με την επόμενη ημέρα και με το ποια θα ειναι η μορφή συνεργασίας με ευρωπαίους και ΔΝΤ. Μετά την αξιολόγηση θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, τ ιδανικό  θα είναι όλα να κλείσουν μέχρι τέλος του χρόνου”.  Επισημαίνουν επίσης ότι “οι πρωτόγνωρες θυσίες που λεχουν γίνει αναγνωρίζονται από τους συνομιλητές. Αρχίζει να φαίνεται ότι μπορούμε να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης τοσο περισσότεροι θα βρουν εργασία και η κοινωνία μας θα ειναι ενδυναμωμένη”.

Το κυβερνητικό επιτελείο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ. Αλέξη Τσίπρα “Οταν θα έχουμε περίγραμμα λύσης θα το σκεφτούμε. Αλλα και αυτοί θα πρεπει να μην προκαλούν “ έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης