FT: Ο Τσίπρας παρουσιάζεται ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε αναμονή

FT: Ο Τσίπρας παρουσιάζεται ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε αναμονή

Για την ανάγκη ενός νέου ευρωπαϊκού deal κάνει λόγο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στους Financial Times και δηλώνει ότι θα μειώσει στα 5 δισ. ευρώ τους τόκους που πληρώνονται ετησίως για την εξυπηρέτηση του χρέους - Τι γράφουν οι FT για τα αγγλικά του

FT: Ο Τσίπρας παρουσιάζεται ως πρωθυπουργός της Ελλάδας σε αναμονή
«Όπως θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλά να καταλογήσει στην οικονομική πολιτική της ευρωζώνης: η ζήτηση είναι πολύ αδύνατη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι πολύ αυστηρή, η αποπληρωμή του χρέους είναι πολύ υψηλή και συνεπώς η ανάπτυξη είναι φευγαλέα - αν όχι ανύπαρκτη», γράφει η ανταποκρίτρια των Financial Times στην Αθήνα Κέριν Χόουπ σε ένα άρθρο που συνυπογράφει με τον Τζον Θόρνχιλ.

«Αλλά αντίθετα με τους λαϊκιστές πολιτικούς που έχουν ξεφυτρώσει στην Ευρώπη μετά την οικονομική κρίση, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι είναι φιλοευρωπαίος και θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», γράφουν οι Financial Times σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Alexis Tsipras casts himself as Greece’s prime minister in waiting», το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Ο Αλεξης Τσίπρας παρουσιάζεται, συστήνεται ή αυτοπροβάλλεται ως πρωθυπουργός εν αναμονεί»

Κλείσιμο
«Ο δηλωμένος στόχος του είναι περισσότερο να αναμορφώσει την ΕΕ παρά να την διαλύσει και προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμά του αυτό στο εξωτερικό», αναφέρει η εφημερίδα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ένα νέο ευρωπαϊκό deal είναι απαραίτητο αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση» δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ο κ. Τσίπρας. «Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με το συντάκτη των FT η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και το άνοιγμα της ψαλίδας σε σχέση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το διχαστικό προσωπείο και να επανατοποθετήσει τον εαυτό του ως τον εν αναμονή πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Αναφέρει, μάλιστα, την εμφάνισή του στο πάνελ του Ambrosetti Forum στην Ιταλία όπου «έκανε μασάζ» με την ευρωπαϊκή ελίτ προκαλώντας ταυτόχρονα κάποιους από τους κορυφαίους ευρωπαίους διαμορφωτές γνώμης να επανεξετάσουν την οπτική τους. «Έχει εργαστεί επιμελώς να βελτιώσει τα αγγλικά του τα οποία κάποτε απέφευγε να χρησιμοποιήσει δημοσίως» σημειώνει με νόημα ο συντάκτης των FT.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλοσώρισε την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκιά της και να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει ομόλογα για να εξορκίσει τον αποπληθωρισμό. Αλλά υποστηρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό: η ευρωζώνη χρειάζεται ποσοτική χαλάρωση και μαζική χρηματοδότηση υποδομών για να αυξήσει τη ζήτηση, να μειώσει την υψηλή ανεργία και να αποτρέψει μια «κοινωνική καταστροφή».

«Θέλουμε να σταματήσουμε τη λιτότητα και να προσπαθήσουμε να διαπραγματευθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια συμμαχία των χωρών της περιφέρειας. Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να σπάσουμε το πλαίσιο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι αυτές οι ιδέες κερδίζουν έδαφος σε όλη την ευρώζώνη με τις όποιες διαφορές να αφορούν την ένταση και τον τόνο. Για παράδειγμα πιστεύει ότι είναι ειρωνικό πως πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν την πρόσφατη ομιλία του Μάριο Ντράγκι προτρέποντας τις κυβέρνησεις να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε δημοσιονομικό περιθώριο έχουν για να αυξήσουν τη ζήτηση και να πετύχουν δομικές μεταρρυθμίσεις την ώρα που ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρμάντ Μοντενμπούργκ απομπέφθηκε γιατί είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Κατά τους FT ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάγκη «απελπισμένα» από μια νεά ευρωπαϊκή συναίνεση προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τον οικονομικό της «βούρκο». Μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει τους δημοσιονομικους στόχους που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς δανειστές της, διαφωνεί μαζί τους και για το αν θα χρειαστεί νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα τα επόμενα δύο χρόνια και για το πώς θα προσεγγίσει το θέμα της διάρθρωσης του χρέους της.

Η οικονομική ομάδα του κ. Τσπίρα που, όπως σημειώνουν οι FT, περιλαμβάνει ακαδημαϊκούς σπουδαγμένους στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει καταθέσει μια «δαιμόνια» πρόταση: σε μια ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να μειώσουν το χρέος της Ελλάδας.

«Πρέπει να πληρώνουμε ετησίως 10 δισ. ευρώ σε τόκους και την ίδια ώρα να πετυχαίνουμε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 4,5% ώστε να αποπληρώνουμε τους δανειστές μας. Αν το πετύχουμε αυτό, είναι αδύνατο να έχουμε ανάπτυξη. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατον να ξεπεράσουμε την κρίση» υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τους Financial Times, ελπίζει ότι οι ετήσιοι τόκοι της Ελλάδας θα μειώθουν κατά 5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση επιτρέποντας στη χώρα να δώσει περισσότερα χρήματα στους πολίτες και να βάλει μπροστά τη μηχανή της ανάπτυξης.

«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Σε δεύτερη φάση θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να εφαρμόσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις» εξηγεί.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στροφής ο κύριος Τσίπρας δεν ξέχασε τη βάση του, σημειώνουν οι FT. Μια εβδομάδα μετά το Ambrosetti forum ήταν στη ΔΕΘ γεμίζοντας τους οπαδούς του με υποσχέσεις για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προ-κρίσης επίπεδα, για επιδότηση ενοικίων και για στήριξη των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα. «Θα θεραπεύσουμε τις πληγές και τις αδικίες (των μνημονιακών χρόνων)... και όσοι απολύθηκαν παράνομα θα πάρουν πίσω τους δουλειές τους» είπε ο Αλέξης Τσίπρας θυμίζοντας περισσότερο τον παλιό του εαυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης