Βούλτεψη: Για τα ροδάκινα η ΕΕ έχει αποφασίσει από τις 11 Αυγούστου

Βούλτεψη: Για τα ροδάκινα η ΕΕ έχει αποφασίσει από τις 11 Αυγούστου

Εκ του μη όντος το θέμα που δημιουργήθηκε τη Δευτέρα λέει η κυβερνητική εκπρόσωπος - Διαβεβαίωσε ότι η τάξη με τον ΕΝΦΙΑ θα αποκασταθεί 

Βούλτεψη: Για τα ροδάκινα η ΕΕ έχει αποφασίσει από τις 11 Αυγούστου
Στο θέμα του ΕΝΦΙΑ «θα υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις και οι αναγκαίες βελτιώσεις ώστε να αποκατασταθεί η τάξη» τονίζει η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος,Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Το θέμα που δημιουργήθηκε πριν τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου σχετίζεται απόλυτα με ένα λάθος το οποίο έγινε και το οποίο θα διορθωθεί. Αυτό γίνεται αυτή την περίοδο. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποφάσισαν να ανασταλεί η καταβολή της πρώτης δόσης για το τέλος Σεπτεμβρίου, αντί για το τέλος Αυγούστου. ΄Αρα υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν όλα αυτά και τα οποία θα ολοκληρωθούν με τη διόρθωση του λάθους» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αναφορικά με τον αριθμό των δόσεων αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ, η κ. Βούλτεψη τονίζει ότι αυτό «θα το αποφασίσει η κυβέρνηση με βάση τις διορθώσεις και τις βελτιώσεις». Ερωτηθείσα για τη γενικότερη ανάγκη φοροελαφρύνσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης κατευθύνεται στη σταδιακή αποκλιμάκωση «του βάρους που έχει πέσει στους ώμους του λαού και που όλοι αναγνωρίζουμε». ΄Οπως τόνισε χαρακτηριστικά «η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως το έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, είναι να ξεκινήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της φορολογίας. Στην πορεία αυτή, στον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια υπάρχουν διάφοροι σταθμοί. Ενας από τους σταθμούς αυτούς είναι η σταδιακή έναρξη των φοροελαφρύνσεων. Η χώρα βρέθηκε στην κατάσταση στην οποία βρέθηκε με πάρα πολλά ελλείμματα, με πάρα πολύ μεγάλο χρέος και λογικό ήταν να το αισθανθούμε αυτό όλοι μας στο πετσί μας. Επειδή ακούω διάφορες ανεύθυνες φωνές, να καταργηθεί μία φορολογία, να μην πληρώνουμε κλπ, δεν μπορώ να καταλάβω που βρέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ τόσοι πολλοί "Ωνάσηδες" που έχουν λεφτά και τα οποία θα μοιράσουν για να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούσαμε το 2009. Δυστυχώς θέλω να πω ότι λεφτά δεν υπάρχουν, άρα αναγκαστικά έχουμε πάει σε τέτοιες λύσεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτή η κατάσταση μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί. Είναι προφανές ότι καθώς η χώρα θα βγαίνει από το πρόβλημά της όλα αυτά θα εξομαλύνονται».

Κλείσιμο
Αναφερόμενη στο θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων από το εμπάργκο στη Ρωσία, η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι δεν ισχύει η πληροφορία ότι τα ελληνικά ροδάκινα δεν περιλαμβάνονται στη λίστα αποζημιώσεων, την οποία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από τον Ευρωπαίο επίτροπο κ. Τσιόλος στις 11 Αυγούστου για τα ροδάκινα, που είναι το προϊόν με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη Ρωσία. Τα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν ακόμη περισσότερο, τόσο από το Συμβούλιο των Εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, αλλά στις 22 Αυγούστου η ΕΕ θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη το σχέδιο κανονισμού για τα ροδάκινα. Δεν επιτρέπεται λοιπόν, ενώ όλα αυτά είναι γνωστά ή έπρεπε να είναι γνωστά, να δημιουργηθεί χθες θέμα εκ του μη όντος ότι δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα στη λίστα των αποζημιώσεων. Ενώ τα ροδάκινα ήταν μία κατηγορία από μόνα τους και για την οποία ασχολήθηκε η ΕΕ από τις 11 Αυγούστου».

Η κ. Βούλτεψη επισημαίνει ότι η Ελλάδα είχε πάρει μάλιστα γι αυτό το θέμα πρωτοβουλίες από τις 16 Ιουλίου, όταν δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμη τα αντίμετρα της Ρωσίας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνης, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για τη στήριξη των παραγωγών και συναντήθηκε με τον κ. Τσιόλος στις 16 Ιουλίου. Του είχε πει ότι η εμπόλεμη κατάσταση δυσχεραίνει τις εξαγωγές, καθώς αυξάνει το κόστος μεταφοράς. Είχε ζητήσει μάλιστα στήριξη των Ελλήνων παραγωγών, μεμονωμένων και οργανωμένων, μέσω του Ταμείου Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ. Ο κ. Τσιόλος είχε ζητήσει τότε από τον κ.Καρασμάνη την υποβολή φακέλου που έγινε άμεσα. Ο Έλληνας υπουργός συνεννοήθηκε μάλιστα με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και υπέβαλαν από κοινού υπόμνημα στην Κομισιόν».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης