Μέρκελ: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε μία σύγχρονη οικονομία

Μέρκελ: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε μία σύγχρονη οικονομία

Η χώρα σκοπεύει πριν από τις διακοπές να εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, διαβεβαίωσε ο Αντώνης Σαμαράς τη Γερμανίδα καγκελάριο - Ανησυχία στην κυβέρνηση για την αντιπαράθεση ΕΕ-Ρωσίας για την Ουκρανία

Μέρκελ: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σε μία σύγχρονη οικονομία
Την διαβεβαίωση ότι όταν επιστρέψει η Τρόικα στα μέσα Σεπτεμβρίου “οι εταίροι θα αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προόδους” έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέκρελ κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η οποία ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η συνάντηση που διήρκεσε 40 λεπτά σε εξαιρετικά καλό κλίμα. Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για  τα πρόσφατα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και την και την πρόοδο σε επιμέρους θέματα, παρέθεσε τα 6 προαπαιτούμενα, τα οποία έχει εκπληρώσει ήδη η ελληνική πλευρά και έκανε ειδική αναφορά στο θέμα της ΔΕΗ και τις συνδικαλιστικές αντιδράσεις, τις οποίες όπως είπε δεν άφησε να ανατρέψουν την πρόοδο της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς είπε στην κυρία Μέρκελ ότι η χώρα σκοπεύει πριν από τις διακοπές να εκπληρώσει και τα υπόλοιπα έξι προαπαιτούμενα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε για τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου, στον απόηχο των πρόσφατων επισκέψεων Κινέζων αξιωματούχων στη χώρα, θέμα, το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα και τη γερμανική πλευρά, ενώ η κυρία Μέρκελ ήταν σε θέση να αντιληφθεί τη σημασία των επαφών καθώς και η ίδια έχει ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
 
Η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η Μέρκελ φάνηκε ικανοποιημένη και στο ίδιο κλίμα με τις πρόσφατες δηλώσεις Γιούνκερ, είπε πως είναι περήφανη που η Ελλάδα όχι μόνο κατάφερε και έμεινε στο ευρώ αλλά μετασχηματίζεται σήμερα σε μία σύγχρονη οικονομία.

Πάντως σύμφωνα με κοινοτικές πηγές οι μειώσεις φόρων και όποιες άλλες οικονομικές επιλογές της χώρας για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών θα είναι αντικείμενο περαιτέρω διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του ελέγχου της Τρόικας τον Σεπτέμβριο.
Κλείσιμο

Μετατόπιση από τα συνηθισμένα συνιστά η παρουσία του κ. Γκίκα Χαρδούβελη καθώς δεν είθισται υπουργοί Οικονομικών να συνοδεύουν τους πρωθυπουργούς στις κατ΄ ιδίαν επαφές με ξένους ομολόγους. Η παρουσία του κ. Χαρδούβελη κρίθηκε επιβεβλημένη ώστε να παρουσιαστούν τεκμηριωμένα και αναλυτικά μία σειρά από δημοσιονομικά μεγέθη και μεταρρυθμιστικές δράσεις. Ήταν πάντως και η πρώτη γνωριμία με της Γερμανίδας καγκελάριου με τον νέο υπουργό Οικονομικών.
 
Μπρα ντε φερ με τη Μόσχα
 
Καθώς το βασικό αντικείμενο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ήταν το ουκρανικό ζήτημα η κυβερνητική πηγή εξέφρασε “έντονη ανησυχία για το συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ των Ευρωπαίων με την Μόσχα, τη στιγμή που η Ε.Ε. εξαρτάται κατά 40% από τη ρωσική ενέργεια”.

Η ανώτατη πηγή επεσήμανε ότι η ενεργειακή μας εξάρτηση από τη Ρωσία είναι κατά 65% φυσικό αέριο και 20% πετρέλαιο, ενώ 6 χώρες της Ένωσης έχουν 100% εξάρτηση. «Είναι πολύ δύσκολα να αποφασίσουν αν θα πάρουν ενέργεια από αλλού καθώς θα πληρώσουμε πιο ακριβά», ανέφερε η κυβερνητική πηγή, και πρόσθεσε ότι στην επόμενη φάση των κυρώσεων θα είναι πολύ δύσκολο να αποκλείσει κανείς εκείνες στην ενέργεια”.

Κατά την διάρκεια του Συμβουλίου κορυφής πάντως ο Ρουμάνος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει χάσει στην Ουκρανία, ότι ο Πούτιν δεν καταλαβαίνει αυτή την γλώσσα. Για τους Ευρωπαίους όπως και για τους Αμερικανούς οι Ρώσοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν για την αποκλιμάκωση της κρίσης και έτσι η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να πάρει μέτρα και η δυσκολία είναι ότι στο τέλος θα επηρεαστεί και η ευρωπαϊκή οικονομία. Ο πρωθυπουργός διαπίστωσε και από την συνομιλία του με τον αντιπρόεδρο Τζό Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ έχουν σκληρύνει την στάση τους.
 

Συνεργασία με Γιούνκερ
 
Σύμφωνα με ίδια πάντα κυβερνητική πηγή ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ πρόσθεσε χθες το βράδυ κατά το δείπνο των ηγετών μία σαφή πρόταση για την αντιμετώπιση της αθρόας εισροής μεταναστών στην ΕΕ χωρίς μεν άλλα. «Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν λέει ότι είναι θέμα ολοκλήρωσης της Ευρώπης το αν έχει σύνορα τα οποία πρέπει να προστατεύει».
 
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί εξαιρετικά σημαντική και την πρόταση Γιούνκερ για τα 300 εκ. ευρώ που θα πάνε σε επενδύσεις, κάτι που αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα.
 
Παρέμβαση Γιουνκερ για επιτρόπους
 
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο ο Γιούνκερ χθες αντελήφθη πως το παζάρι των Ευρωπαίων και η ονοματολογία επρόκειτο να τον αποδυναμώσει και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Είναι χαρακτηριστικό ότι απευθυνόμενος προς τον Ιταλό πρωθυπουργό είπε: «Εγώ φτιάχνω την Κομισιόν, εγώ παίρνω τις αποφάσεις, δεν μπορείς να μου πεις ποιόν θα βάλω πού», όταν ο κ. Ματέο Ρέντσι επέμεινε για την τοποθέτηση της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκας Μογκερίνι στη θέση της Άστον. Ο Ρέντσι φέρεται να απάντησε στον Γιούνκερ αν δεν είναι να την κάνεις ΎΠΕΞ να σου στείλω κάποια άλλη”.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης