Εισαγγελείς για Σκαραμαγκά: Οι πολιτικοί να προβαίνουν σε «σώφρονες αντιδράσεις»

Εισαγγελείς για Σκαραμαγκά: Οι πολιτικοί να προβαίνουν σε «σώφρονες αντιδράσεις»

Μετά τις δηλώσεις του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα, που χαρακτηρίζουν ως «νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση» για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Εισαγγελείς για Σκαραμαγκά: Οι πολιτικοί να προβαίνουν σε «σώφρονες αντιδράσεις»
Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί τα θεσμικά όργανα της πολιτείας (υπουργούς, βουλευτές, κ.λπ.) σε «σώφρονες αντιδράσεις» ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Ποινικής Δικαιοσύνης» και υπενθυμίζει ως αυτονόητη την υποχρέωσή τους για κριτική μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος.

Αφορμή για την ανακοίνωση αυτή της Ένωσης αποτέλεσαν οι δηλώσεις του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα, που χαρακτηρίζουν ως «νομικά απαράδεκτη την ενέργεια των εισαγγελικών αρχών να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση» για την υπόθεση των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Κλείσιμο
Για τη υπόθεση αυτή είχαν υποβληθεί στους Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της από 18.12.2013 συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, που αφορούσαν στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Η Ένωση σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι επίκουροι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς, αφού μελέτησαν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και τα συνημμένα έγγραφα που τους υποβλήθηκαν, διαβίβασαν -από υπηρεσιακή υποχρέωση, νομίμως και κατά καθήκον- τα έγγραφα αυτά, μέσω της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, χωρίς να ενεργήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο -πέραν, βεβαίως της αναγκαίας ανάγνωσής τους- μη επιτρεπόμενες από το νόμο ανακριτικές ενέργειες».

Κατόπιν αυτών, η Ένωση επιβεβαιώνει, ότι «οι Έλληνες Εισαγγελείς ασκούν ευόρκως τα καθήκοντά τους, με μοναδικό γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους της Πολιτείας». Παράλληλα, η Ένωση «καλεί τα θεσμικά όργανα της Πολτείας σε σώφρονες αντιδράσεις όσον αφορά σε ζητήματα λειτουργίας και απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης».

Τέλος, υπενθυμίζει «ως αυτονόητη την υποχρέωση η τυχόν συναφής κριτική, να ασκείται εντός του πλαισίου που διαγράφει το Σύνταγμα, οι νόμοι και τα πέραν αμφισβήτησης, γνωστά δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης