Κόντρα για την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου

Κόντρα για την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έκλεισε εσπευσμένα την Βουλή για να προστατέψει τον αντιπρόεδρό της - Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου για αντισυνταγματικές ενέργειες

Κόντρα για την παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου
Με επιθέσεις κατά των εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση επιχειρεί να απεγκλωβιστεί το ΠΑΣΟΚ από τις ισχυρές εντυπώσεις και τα αμείλικτα ερωτηματικά που δημιουργεί το περιεχόμενο του διαβιβαστικού της δικογραφίας για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με το κείμενο που υπογράφεται τόσο από την αντιεισαγγελέα εφετών Ελένη Ράικου όσο και από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου: «από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κατά το χρονικό διάστημα από την 17-10-2010 και εντεύθεν.

Αναφορά που μοιάζει περισσότερο με το «δια ταύτα» πορίσματος εξεταστικής επιτροπής που ζητά την σύσταση προανακριτικής.

Κλείσιμο
Πέραν όμως από το περιεχόμενο του διαβιβαστικού που δημιουργεί για αρκετούς λόγους ιδιαίτερο προβληματισμό, το γεγονός ότι η δικογραφία κατατέθηκε στην Βουλή την ίδια ημέρα που η κυβέρνηση κήρυξε το πέρας των εργασιών της Ολομέλειας εγείρει σοβαρά ζητήματα και για το Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, με το κλείσιμο της Ολομέλειας πιθανές ποινικές υποθέσεις που αφορούν μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου – άρα και αυτή στην οποία αναφέρονται οι δύο εισαγγελείς -  παραγράφηκαν. Η συγκεκριμένη σύμπτωση (;) οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση έκλεισε εσπευσμένα την Βουλή για να προστατέψει τον αντιπρόεδρό της.

Πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη μετά τον αιφνιδιασμό από το «απαράδεκτο» όπως το χαρακτηρίζουν περιεχόμενο του παραπεμπτικού της δικογραφίας προχωρά στην αντεπίθεση προαναγγέλλοντας ότι θα ζητήσει από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, πειθαρχικό έλεγχο για τις «αντισυνταγματικές» ενέργειες της κυρίας Πόπης Παπανδρέου «που δημιουργούν και πολιτικό ζήτημα».

Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας η κυρία Παπανδρέου «δεν είχε δικαίωμα να διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση και στην ουσία δεν την διενήργησε καθώς το μόνο που έκανε ήταν να σχηματίσει δικογραφία που περιλαμβάνει μόνο τα πρακτικά της Βουλής». Υποστήριξε ότι «προφανώς πρόκειται για λάθος διατύπωση» ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί πειθαρχική έρευνα.

Πέραν αυτού ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι «η ενέργεια της κα. Παπανδρέου είναι νομικά απαράδεκτη και δημιουργεί πολιτικό ζήτημα» ενώ πρόσθεσε ότι «ο Βενιζέλος δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι». Πάντως, πέραν των διαδικαστικών ζητημάτων, για το αν έπρεπε ή όχι να προχωρήσουν οι εισαγγελείς σε προκαταρκτική εξέταση για ευθύνες που αφορούν υπουργούς, το ΠΑΣΟΚ θέτει και θέμα ουσίας καθώς πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη αναρωτιούνται: «πως είναι δυνατόν η κυρία Παπανδρέου να εντοπίζει πιθανές ποινικές ευθύνες υπουργών από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας».

Να σημειωθεί ότι η δικογραφία συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 όταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε στις εισαγγελείς τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ολομέλειας από την συζήτηση της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Υπενθυμίζεται ότι η πλειοψηφία της Βουλής καταψήφισε την εν λόγω πρόταση. Παρά ταύτα οι εισαγγελείς σχημάτισαν – ως όφειλαν την δικογραφία -  και την διαβίβασαν στην Βουλή. Το θέμα όμως που εγείρεται από το ΠΑΣΟΚ είναι ότι η κυρία Παπανδρέου προχώρησε σε αξιολόγηση των κατατεθέντων εγγράφων και δεν τα έστειλε αμελλητί – ως όφειλε – την Βουλή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης