Θρίλερ με το διάδοχο Στουρνάρα

Θρίλερ με το διάδοχο Στουρνάρα

Σε «γόρδιο δεσμό» εξελίσσεται το θέμα του υπουργού Οικονομικών - Διαβάστε όλα τα πρόσωπα που πιθανολογείται ότι μπορεί να διαδεχθούν το Γ.Στουρνάρα - Συνεργάτες του υπουργού κατεβαίνουν καθημερινά μαύρες σακούλες γεμάτες από «χαρτομάνι»

Θρίλερ με το διάδοχο Στουρνάρα

Τη... μαργαρίτα του ανασχηματισμού μαδά πλέον ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ευρισκόμενος σε συνεχή σύσκεψη με τους συνεργάτες του και σε επαφή με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και με σημαντικότερο το ερώτημα γύρω από την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Οι πληροφορίες ότι στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν προεργασία αποχώρησης -μαζεύουν φακέλλους και ξεκαθαρίζουν έγγραφα- ενισχύει το σενάριο της αντικατάστασης του κ. Γιάννη Στουρνάρα αν και από το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί να αναλάβει το υπουργείο ο ίδιος ο πρωθυπουργός προκειμένου να ηγηθεί της διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος. Ακολούθως έχει διαρρεύσει ότι στην θέση του υπουργού Οικονομικών δεν θα προωθηθεί ο κ. Σταύρος Παπασταύρου ο οποίος θα παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλευρό του κ. Αντώνη Σαμαρά. Εκτός ονοματολογίας έχει μείνει και ο έτερος συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης. Τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφόρησαν τα ονόματα του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκου Δένδια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ κ. Μάκη Βορίδη τα οποία όμως επίσης διαψεύστηκαν. Για λίγες ώρες έπαιξε και το όνομα του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για να απορριφθεί αυτονοήτως. Παράλληλα κυκλοφόρησε σαν ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί στην θέση του υπουργού Οικονομικών ο νυν αναπληρωτής κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος γνωρίζει τα θέματα της οικονομίας, έχει την ευθύνη του Γενικού Λογιστηρίου ενώ έχει συμμετάσχει και στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και έχει την σχετική και απαραίτητη εμπειρία αφού ο... βραχνάς των ελεγκτών δεν έχει τελειώσει.
Κλείσιμο

Τα δύο ονόματα των κ.κ. Δένδια και Βορίδη που κυκλοφόρησαν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία δείχνουν προς την κατεύθυνση ενός πολιτικού προσώπου. Εάν επικρατήσει αυτό το κριτήριο θα πρέπει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών να μπορεί να διαχειριστεί τις υποθέσεις της Οικονομίας εντός και εκτός χώρας στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους και παράλληλα να σηματοδοτήσει την μετάβαση στη μεταμνημονιακή περίοδο αν και είναι δεδομένο ότι το βασικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής δεν θα αλλάξει. Αν διαθέτει προσωπικό κεφάλαιο από την προηγούμενη θητεία του και δημοφιλία τόσο το καλύτερο. Πάντως επειδή εντός και εκτός κυβέρνησης δεν υπάρχουν πολλά πρόσωπα που να συγκεντρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επιλεγεί κάποιος τεχνοκράτης με περγαμηνές και απήχηση εντός και εκτός χώρας.

Εφόσον ξεμπλοκαριστεί το θέμα του υπουργού Οικονομικών οι διαδικασίες θα τρέξουν πιο γρήγορα για τις υπόλοιπες θέσεις. Όχι ότι και για τους υπόλοιπους θώκους δεν υπάρχουν πιέσεις και συγκρουόμενες προσδοκίες. Γενικότερα πάντως στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχει γκρίνια και αιτιάσεις για την σπουδή του κ. Βενιζέλου να ανοίξει το θέμα που μετά πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας ενώ εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει παραλύσει αφού οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται αν θα μείνουν ή θα φύγουν από την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης