Ο ΣΥΡΙΖΑ «κοιτάζει»… διακριτικά προς τη ΔΗΜΑΡ

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κοιτάζει»… διακριτικά προς τη ΔΗΜΑΡ

Ήδη εκδηλώνονται αναγνωριστικές κινήσεις από την Κουμουνδούρου - Παραδέχονται πως η ΔΗΜΑΡ διαθέτει επιρροή στον κεντροαριστερό χώρο και ένα αξιόλογο δυναμικό εκατοντάδων αγωνιστών της ανανεωτικής Αριστεράς

Ο ΣΥΡΙΖΑ «κοιτάζει»… διακριτικά προς τη ΔΗΜΑΡ
Οι δραματικές εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, μετά την εκλογική συντριβή της περασμένης Κυριακής, αρχίζουν πλέον να απασχολούν, προσεκτικά και διακριτικά, τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου δεν κρύβει την προσδοκία της να υπάρξει συμπόρευση με δυνάμεις του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, καθώς είναι προφανές ότι το αδιέξοδο της Αγίου Κωνσταντίνου θα επαναπροσδιορίσει τη στάση πολλών στελεχών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ. Επίσημα ανοίγματα και προτάσεις είναι φυσικά πολύ νωρίς να υπάρξουν. Ωστόσο οι αναγνωριστικές κινήσεις ήδη εκδηλώνονται.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που οδήγησε τη ΔΗΜΑΡ στην επώδυνη και ίσως καθοριστική για το μέλλον της ήττα ήταν το πρόβλημα της ταυτότητας και του στρατηγικού της προσανατολισμού.

Κλείσιμο
«Λειτούργησε είτε ως επιτήδειος ουδέτερος είτε ως κυβερνητικός εταίρος των μνημονιακών δυνάμεων». Όπως λένε στην Κουμουνδούρου η ΔΗΜΑΡ «είχε ως καταστατική αρχή τον κυβερνητισμό που την οδήγησε να ενταχθεί στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία της για τη συγκρότηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας». Το ότι η ένταξη αυτή έγινε με τον ισχυρισμό ότι παιζόταν η παραμονή της χώρας στο ευρώ, η οποία όμως δεν διακυβεύτηκε όταν η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε έναν χρόνο μετά, απέδειξε τη λαθεμένη στρατηγική επιλογή της, η οποία συνοδευόταν από την μόνιμη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι «η ΔΗΜ.ΑΡ. διαθέτει επιρροή στον κεντροαριστερό χώρο και ένα αξιόλογο δυναμικό εκατοντάδων αγωνιστών της ανανεωτικής Αριστεράς, με αναγνωρίσιμη τοπική, επαγγελματική και επιστημονική παρουσία». Και τονίζουν ότι «η συμπόρευση αυτών των στελεχών με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήδη συμβαίνει με άλλα στελέχη που κατά καιρούς αποχώρησαν από το κόμμα, αποτελεί την αξιόπιστη πορεία μετεξέλιξης της ΔΗΜΑΡ και προσιδιάζει στην ιστορικότητα του κόμματος».

Διαβεβαιώνουν δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διευκολύνει την προγραμματική συνάντηση με το κομμάτι εκείνο της ΔΗΜΑΡ, που διατηρεί τον προσανατολισμό τους προς την Αριστερά.

Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται ότι «το μνημονιακό κατεστημένο θα επιχειρήσει να σκυλεύσει τον χώρο», γι’ αυτό και εξετάζουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη συμπόρευση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων στελεχών της Κουμουνδούρου πέρα από τα κομματικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ τουλάχιστον τα μισά μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας θα μπορούσαν να βρεθούν σε ένα κοινό δρόμο με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο προγραμματικών συμφωνιών και με δεδομένη την αυτονομία κάθε πλευράς. Πολλά ωστόσο θα εξαρτηθούν από την τελική στάση – και τύχη – του Φώτη Κουβέλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης