Σαμαράς: Πήραμε το μήνυμα. Αντέξαμε. Θα αλλάξουμε

Σαμαράς: Πήραμε το μήνυμα. Αντέξαμε. Θα αλλάξουμε

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας στην κυβέρνηση - Διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει γρήγορα στις απαιτούμενες αλλαγές και τόνισε: «Αποτρέψαμε τον εφιάλτη να γυρίσουμε πάλι πίσω στην περιπέτεια που ζήσαμε και που σήμερα ξεπερνάμε»

Σαμαράς: Πήραμε το μήνυμα. Αντέξαμε. Θα αλλάξουμε
«Γνωρίζω τι και πώς πρέπει να αλλάξει και θα προχωρήσω γρήγορα» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη δήλωσή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Σε επίπεδο εντυπώσεων, ενώ την προηγούμενη Κυριακή ο κ. Σαμαράς έκανε δηλώσεις έξω από τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού, σήμερα επέλεξε να προβεί σε σχολιασμό του αποτελέσματος των ευρωεκλογών από το πρωθυπουργικό γραφείο στέλνοντας μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και συνεχίζει.

Κλείσιμο


«Με την ψήφο του ο λαός έστειλε μήνυμα αλλά απέρριιψε την ανατροπή» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Περάσαμε δύο δύσκολα χρόνια, γύρισα όλη την Ελλάδα, γνωρίζω τα προβλήματα ξέρω τι και πώς πρέπει να αλλάξει και θα προχωρήσω γρήγορα».

Κατά τον κ. Σαμαρά «παρά τα προβλήματα η κυβέρνηση άντεξε στις ακραίες επιθέσεις».

«Όσοι ήθελαν αστάθεια και αβεβαιότητα και ακυβερνησία απέτυχαν. Το σύνθημα σήμερα ψηφίζουμε αύριο φεύγουν έπεσε στο κενό. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αύξησε τα ποσοστά της σε σχέση με τις εκλογές του 2012 και μετά ήθελε και πρόωρες...»,επισήμανε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε. Η κυβέρνηση παραμένει εγγυγητής για την σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας, συνεχίζει για να βγάλει την χώρα από την κρίση και τα μνημόνια και διορθώνοντας τις αδικίες που έγιναν. Καταφέραμε αυτά τα δύο χρόνια να κρατήσουμε την χώρα όρθια, τώρα βγάινουμε από την κρίση. Σήμερα αποτρέψαμε τον εφιάλτη να γυρίσουμε πάλι πίσω στην περιπέτεια που ζήσαμε και που σήμερα ξεπερνάμε».
Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς

Στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην λεωφόρο Συγγρού έφθασε λίγο πριν τις 12.00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής  ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα.

Μπαίνοντας ο κ. Σαμαράς μίλησε με τα στελέχη του για το πώς πήγαν οι υποψήφιοι του κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Έδειξε ενδιαφέρον για τον υποψήφιο του κόμματος στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο πρώην δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Καλογερόπουλος του είπε ότι «πηγαίνουν καλά οι υποψήφιοι στην Γλυφάδα και στο Ηράκλειο» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ μας πούλησε» εννοώντας ότι οι ψηφοφόροι του δεν ψήφισαν τους υποψηφίους της ΝΔ.


ΝΔ: Το άθροισμα των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από του ΣΥΡΙΖΑ

Με ψυχραιμία υπόδεχθηκαν στον άξονα Μαξίμου-Συγγρού τα exit polls και τα πρώτα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Στελέχη του κυβερνητικού επιτελείο έλεγαν ανεπισήμως ότι «τα πρώτα στοιχεία διαψεύδουν τις υψηλές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του κ. Αλέξης Τσίπρας, η ανατροπή που επεδίωκε και είχε βάλει σαν στόχο του δεν επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών. Η ΝΔ στάθηκε σε υψηλά ποσοστά ενώ άντεξε και ο κυβερνητικός εταίρος, η Ελιά. Το άθροισμα των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από του ΣΥΡΙΖΑ όποια κι αν είναι η διαφορά του με τη ΝΔ».

Για την κυβέρνηση δεν τίθεται πλέον ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας και προσφυγής στις κάλπες που ζητούσε ο κ. Τσίπρας αλλά μπορεί να συνεχίσει το έργο της. Προσθέτουν βέβαια ότι θα μελετήσουν προσεκτικά τα συμπεράσματα και το μήνυμα της κάλπης και θα τα λάβουν υπόψη τους στο επόμενο διάστημα. Στα θετικά της κάλπης εκτιμούν ότι άντεξε το ΠΑΣΟΚ που σημαίνει ότι δεν θα έχει την επομένη εσωτερικούς κραδασμούς που θα επηρεάσουν την κυβέρνηση.

Σημειώνουν πάντως ότι το αποτέλεσμα αυτό έρχεται μετά από μία μακρά περίοδο δύσκολων πολιτικών αποφάσεων όταν ναι μεν σταθεροποιήθηκε η χώρα και υπήρξαν τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα στο μακροοικονομικό επίπεδο με την έξοδο στις αγορές και την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας ωστόσο η κατάσταση στην κοινωνία εξακολουθεί να είναι άσχημη αφού τα οφέλη δεν έχουν διαχυθεί. Προσθέτουν ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση θα βελτιωθεί, η ανεργία που έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται τους πρώτους τρεις μήνες θα μειωθεί περαιτέρω ενώ υπάρχουν προσδοκίες από την άνοδο του τουρισμού και από την αύξηση των επενδύσεων.

Αυτή βεβαίως είναι η αισιόδοξη ανάγνωση. Η κυβέρνηση έχει δύσκολες αποφάσεις μπροστά της αφού υπάρχουν ακόμη μνημονιακές υποχρεώσεις ενώ είναι ανοικτή και η διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους. Η πορεία της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το αν διαμορφωθεί τάση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές εκλογές και συνδυαστεί με προσδοκία κυβερνητικής αλλαγής. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα υποδεχθούν οι ευρωπαίοι εταίροι και οι αγορές την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης