Ο ΣΥΡΙΖΑ «τα δίνει όλα» για νίκη ακόμη και με μία ψήφο

Ο ΣΥΡΙΖΑ «τα δίνει όλα» για νίκη ακόμη και με μία ψήφο

Ο Αλ.Τσίπρας αποφεύγει να μιλήσει για πρόωρες εθνικές εκλογές - Γιατί δεν συνδέουν ευθέως ένα νικηφόρο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ με πρόωρες εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ «τα δίνει όλα» για νίκη ακόμη και με μία ψήφο
Γύρω από μια… εξίσωση γύριζε τις τελευταίες ημέρες ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ, προσμένοντας τις ευρωεκλογές. Με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις τον παρουσίαζαν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση στην αναμέτρηση, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ύψος της διαφοράς από τη Ν.Δ. και τι θα σημαίνει το αποτέλεσμα για την επόμενη ημέρα. «Μεγάλη διαφορά ίσον σύντομα πολιτικές εξελίξεις», είναι η περίφημη εξίσωση που συνδέει το εύρος της νίκης που θα πετύχει, εκτός απρόοπτου, ο ΣΥΡΙΖΑ, με την ταχύτητα και το περιεχόμενο των διεργασιών στην πολιτική ζωή την επομένη των ευρωεκλογών.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αποφεύγει εσχάτως να μιλήσει για πρόωρες εθνικές εκλογές, όπως και να ανοίξει τα χαρτιά του για το τι ακριβώς θα πράξει αναφορικά με τα διάφορα σενάρια των εκλογικών αποτελεσμάτων. Μη συνδέοντας ευθέως ένα νικηφόρο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ με πρόωρες εκλογές, δείχνει ότι δίνει στο  σύνθημα «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν» έναν… χρόνο μέλλοντα, διαρκείας, εννοώντας περισσότερο… «από τις 26 φεύγουν», άρα το νόημα είναι ότι μετά την αναμέτρηση αυτής της Κυριακής «ξεκινά να ξηλώνεται το κυβερνητικό πουλόβερ και η λύση θα δοθεί σε ορατό χρόνο».

Δεν είναι τυχαία η στρατηγική με την οποία η Κουμουνδούρου αποφεύγει να βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και να πλειοδοτήσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να μείνουν μετριοπαθείς και συγκρατημένοι γιατί πρόκειται για πρωτόγνωρες στιγμές. Ακόμη και η νίκη με μία ψήφο διαφορά, όπως λέει τελευταία ο κ. Τσίπρας, αποτελεί ιστορική εξέλιξη: θα είναι η πρώτη νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα, σε οποιαδήποτε γενική εκλογική αναμέτρηση. «Εχει ιστορική αξία, αλλά και μεγάλη σημασία στον παρόντα χρόνο», επισημαίνει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα και τα επιτελικά στελέχη της Κουμουνδούρου δεν θέλουν να μιλάνε για τις προσδοκίες τους. Εγινε άλλωστε μάθημα το παραλίγο πάθημα της περασμένης Κυριακής με τα exit polls, που έδιναν υπερβολικές επιδόσεις στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τους συγκρατεί, όμως, από το να προετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις υποθέσεις. Τα σενάρια δεν είναι πολλά και πάντως όλα προβλέπουν νίκη στις ευρωεκλογές.

Πρώτη περίπτωση, λοιπόν, είναι μια νίκη έως 3 μονάδες διαφορά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πανηγυρίσει, θα μιλήσει για νίκη-πρόκριμα και μήνυμα αλλαγής, θα υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση καταρρέει και θα ζητήσει να γίνουν εκλογές. Θα το κάνει κυρίως εθιμοτυπικά και επειδή το ζητάει καιρό τώρα. Γνωρίζει, όμως, ότι το αίτημά του δεν μπορεί να είναι πιεστικό, ούτε να προκαλέσει από μόνο του ένα τέτοιο αποτέλεσμα εξελίξεις. Η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αλλά θα έχει αποφύγει τα χειρότερα και σίγουρα θα έχει κερδίσει χρόνο, μαζί με την πρωτοβουλία πλέον των κινήσεων.
Κλείσιμο

Δεύτερη περίπτωση είναι μια νίκη με μεγαλύτερη διαφορά, έως 5 και 6 μονάδες, που όμως το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερβαίνει το άθροισμα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας θα ακολουθήσει την ίδια τακτική, με μεγαλύτερη ένταση και θα… περιμένει γνωρίζοντας ότι ο χρόνος λειτουργεί προς όφελός του. Και πάλι δεν θα μπορεί να επιβάλει εκλογές, αλλά θα είναι σαφές πια ότι έχει τη δυναμική με το μέρος του και σίγουρα θα στείλει το μήνυμα ότι όπως και να έχει η κυβέρνηση θα τελειώσει στις αρχές του 2015 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τρίτη περίπτωση είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά και κυρίως να έχει ποσοστό που να υπερβαίνει το άθροισμα των δύο κυβερνώντων κομμάτων. Τότε θα ζητήσει ευθέως και πιεστικά εκλογές, πιθανόν δε αυτές να είναι η μόνη λύση στο προφανές πολιτικό πρόβλημα της καταγεγραμμένης πλέον αναντιστοιχίας κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης. Και άρα να… γίνουν αμέσως!

Μείζονος σημασίας η Αττική και η Αθήνα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει μεγάλη σημασία αυτή την Κυριακή και σε δύο μάχες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις εντυπώσεις και θα μετρήσουν στη γενικότερη ζυγαριά για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος. Θέλει νίκης της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια της Αττικής και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο Δήμο Αθηναίων. Οι αναλυτές της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι δεξαμενές ψηφοφόρων που έχουν και οι δύο υποψήφιοι για να αντλήσουν νέες δυνάμεις είναι μεγαλύτερες από των αντιπάλων τους, Γιάννη Σγουρού και Γιώργου Καμίνη αντίστοιχα.

Το περίφημο άνοιγμα των δύο Συριζαίων υποψηφίων σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής δεν ήταν τυχαίο, ούτε εκδήλωση της στιγμής. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι πρέπει να αποκόψει εντελώς τους ψηφοφόρους αυτούς από τις υποψηφιότητες των Σγουρού και Καμίνη και να αξιοποιήσει όλες τις διαθέσεις διαμαρτυρίας που υπάρχουν στην κοινωνία προς την κυβέρνηση και τα μνημόνια.

Στον ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν ότι η νίκη στην Αττική πρωτίστως και δευτερευόντως στην Αθήνα είναι αναγκαία για να μη θολώσει το μήνυμα των ευρωεκλογών, με έναν ολοκληρωτικά γαλαζοπράσινο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας. Και επιπλέον θέλουν να κερδίσουν δύο κεντρικά κύτταρα της Αυτοδιοίκησης, ώστε να ενισχυθεί η εικόνα «κυβερνησιμότητας» του ΣΥΡΙΖΑ αφού πρόκειται για δύο οργανισμούς με μεγάλες εξουσίες, πόρους και αρμοδιότητες, ικανούς να δώσουν σοβαρά δείγματα για τις διοικητικές δυνατότητες της Αριστεράς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης